LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗΔημοσίευση: 24 Φεβρουαρίου 2014 06:54

«Οι πιγκουίνοι δεν πεθαίνουν από το κρύο»

Ο τίτλος είναι δανεισμένος από το μυθιστόρημα του Αντρέι Κούρκοφ, του  πολυβραβευμένου σύγχρονου ρωσόφωνου συγγραφέα και πιο πολυδιαβασμένου στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και εκτός αυτών (με πέντε -έξι μεταφρασμένα βιβλία και στα ελληνικά).

ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ


Όλα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό για την υπερρεαλιστική πέννα  του. Ένα απίθανο αμάλγαμα πολιτών στους δρόμους: από αριστερούς φιλοευρωπαϊστές φοιτητές μέχρι νεοναζιστές με στολές παραλλαγής. Δίπλα τους φτωχοί βετεράνοι του πολέμου στο Αφγανιστάν που λένε ούτε με την Ευρώπη, ούτε και με τη Ρωσία αλλά και  μέχρι πρότινος φιλοκυβερνητικοί που αγανάκτησαν με τα δικτατορικά νομοθετήματα.  Το κάδρο συμπληρώνει ένα πολιτικό προσωπικό που απαρτίζεται από διεφθαρμένους πρόεδρους δημοκρατικά πάντως εκλεγμένους, ο σκανδαλώδης νεποτισμός, πυγμάχοι αρχηγοί κομμάτων, μια πρώην  πρωθυπουργός επίσης διεφθαρμένη αλλά για λάθος λόγους στη φυλακή, τώρα πασιονάρια της νέας κατάστασης.

Όλα αυτά σε μια χώρα που πλήρωσε τον Στάλιν και τον Χίτλερ με ποταμούς αίματος. Που είναι τεράστια, με φυσικό πλούτο, άνοιγμα στη θάλασσα, με σπάνια γεωπολιτικά και γεωοικονομικά θέση. Προσπαθώ να καταλάβω την Ουκρανία. Όχι τι συμβαίνει εκεί. Μετά τα τραγικά γεγονότα γέμισε ο τόπος αναλύσεις, αν και λίγες είναι  τόσο διεισδυτικές όσο του δημοσιογράφου Δημήτρη Τριανταφυλλίδη που τυγχάνει και μεταφραστής του Κούρκοφ. Όχι , θέλω να καταλάβω τι σόι είναι εκεί οι άνθρωποι, η κοινωνία, η νοοτροπία τους, τα μίση και τα πάθη τους, τα σκοτεινά τους βάθη. Ποιές αγωνίες τους διαπερνούν πέρα από τις καθημερινές βιοτικές ανάγκες. Πως είναι άραγε να ζεις σε μια διχασμένη χώρα, που μιλάει δύο γλώσσες, έχει δυο θρησκείες, το ένα της κομμάτι να κοιτάζει δυτικά το άλλο ανατολικά, με τον νότο της , την Κριμαία να ανήκει εδαφικά στην ουκρανική επικράτεια αλλά να είναι ταυτοχρόνως ανεξάρτητη. Πόσο και πώς σε συνδιαμορφώνουν τέτοιες ιστορικές καταβολές, μια τόσο σύνθετη πραγματικότητα;

Ίσως η απάντηση να κρύβεται στη ρήση ενός άλλου διάσημου τέκνου της περιοχής, του Αντον Τσέχωφ: “Τι υπέροχος καιρός σήμερα! Δεν μπορώ να αποφασίσω: να φτιάξω τσάι ή να κρεμαστώ;”

 

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία20:25Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της Χαμάς20:11Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)19:57Bullying - Σκύδρα: Νέο περιστατικό με τον ίδιο θύτη 19:45Ανδρουλάκης προς Κασσελάκη: Για κάποιους το βαρέλι δεν έχει πάτο...19:32Ψυχικό: Σύλληψη άνδρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση19:18Κλιματική κρίση: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με συχνότερα κύματα ακραίας ζέστης19:05Κύκλωμα ναρκωτικών - ΑΠΘ: Ένοχοι κρίθηκαν δεκάδες κατηγορούμενοι 18:51Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή18:37Κασσελάκης: Θερμή υποδοχή σε Κάλυμνο και Λέρο (εικόνες)18:24Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για Βελόπουλο: κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της Εκκλησίας18:11Βόλος: Απείλησε τον αδερφό του και πήγε φυλακή17:58Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του17:45Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...17:32Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:18Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο17:04Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο