LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗΔημοσίευση: 26 Νοεμβρίου 2013 10:29

Με πότισες φαρμάκι...

Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον την αντιπαράθεση  του υπουργού Υγείας με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα φάρμακα.

ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ


Προσπαθώ να καταλάβω άν είναι ο καυγάς εντάσσεται στη συνήθη πολιτική διαμάχη κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης ή είναι οντως “για την ταμπακιέρα”.

Διαβάζω με προσοχή τα επιχειρήματα των δυο πλευρών που αμφότερες διατείνονται φυσικά (θα το δεχθώ) οτι πρώτο μελημά τους είναι η πρόσβαση του πολίτη σε φθηνό και καλό φάρμακο. 

Αν αφήσουμε στην άκρη τις φραστικές υπερβολές και τις κορώνες που εκτοξεύονται ένθεν κακείθεν, τις βαριές αλληλοκατηγοριες περί “δουρειων ίππων” εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων και την ηχηρή σιωπή των άλλων εμπλεκομένων στον τομέα του φαρμάκου , ξεχωρίζουν οι εξής θέσεις :

-Ο υπουργός Υγείας επιχειρεί -με επίκληση και της ευρωπαϊκής πρακτικής - να καταστήσει πιο ελκυστικά τα φθηνοτερα γενόσημα συμπιέζοντας κι άλλο τις τιμές τους, γεγονός που θα ανακουφίσει τα χειμαζόμενα ταμεία και τους πενόμενους ασφαλισμένους.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία που ενδεχομένως θα χαθούν απο τον περιορισμό του κέρδους τους καθώς και την συμβολή των εταιριών στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Σοβαρά -σοβαρότατα και τα δυο προτάγματα. Αλλά γιατί το ένα να αποκλείει το άλλο; Θα μου πείτε οτι στον συγκριμένο τομέα παίζονται δισεκατομμύρια, επομένως η παραμικρη αλλαγή των παραμέτρων στοιχίζει. Ομως, η πολιτική και οι πολιτικοί πρέπει να βρισκουν τις συνισταμένες λύσεις των προβλημάτων που θέτει η ζωή σε μια δεδομένη συγκυρία, οι ανάγκες της κοινωνίας και η λειτουργία της οικονομίας.

Τη μεγάλη εικονα -συντεταγμένη εξοδος απο την κρίση βάσει σχεδίου για το πώς θα παραγει πλούτο αυτή η χώρα- τη συνθέτουν οι πολλές επιμέρους μικρές εικόνες- η πιεστική οικονομική κατασταση των πολιτών και οι θυλακες συμφεροντων που αντιστέκονται στην απώλεια των χρυσοφορων προσοδων τους.

Μηπως , λέω το αδύνατον προφανώς- να συνεργαστουν οι πολιτικές δυνάμεις στην κατευθυνση “και -και” . Πώς να διασφαλιστεί φθηνό-καλό φάρμακο μαζι με την διατήρηση ανταγνωστικων προς τις ξενες βιομηχανίες παρασκευής φαρμάκων. Επιτέλους ας προσχωρήσουμε κάποτε στη λογική win-win αφου ολοι κοπτονται για το καλό μας.

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο