"Μικρά Αγγλία"
Δημοσίευση: 24 Οκτωβρίου 2014 23:25Πρεμιέρα για τη «Μικρά Αγγλία» στη Νέα Υόρκη
Στους δρόμους και στις θάλασσες της Άνδρου του 1930, μέσα από την συγκλονιστική ιστορία μιας οικογένειας ναυτικών, ταξίδεψαν, την Παρασκευή, χίλιοι εκατό θεατές, παρακολουθώντας στο γνωστό κινηματογράφο της Νέας Υόρκης, Ziegfeld Theatre, την ταινία «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της.
Στο τέλος της προβολής της ταινίας, η οποία έκανε πρεμιέρα στην αμερικανική μεγαλούπολη στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης (18 με 30 Οκτωβρίου), το κοινό -στην πλειοψηφία του ομογενείς- καταχειροκρότησε το αποτέλεσμα του έργου και τους δυο κύριους δημιουργούς του, που ήταν παρόντες.
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, καθηγητής Τζέιμς ντε Μέτρο, παρουσιάζοντας το σκηνοθέτη και τη σεναριογράφο, ανακοίνωσε πως στην αίθουσα υπήρχαν χίλια εκατό άτομα, σημειώνοντας ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά πουλήθηκαν όλα τα εισιτήρια για ελληνική ταινία, κάτι που συμβαίνει σπάνια σε μια τέτοια μεγάλη κινηματογραφική αίθουσα (σ.σ. πέρσι προβλήθηκε η ταινία «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη). Στη συνέχεια, ο διευθυντής του Φεστιβάλ ανέφερε ότι ο Παντελής Βούλγαρης είχε γενέθλια και οι θεατές αυθόρμητα τραγούδησαν τα «Χρόνια Πολλά».
«Η ζωή ξεπερνά τη φαντασία. Εκατό ώρες να σκεφτόμουνα, δεν θα μπορούσα να φανταστώ αυτή την στιγμή» είπε συγκινημένος ο Παντελής Βούλγαρης, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία από την αίθουσα των απλών κατοίκων της Άνδρου που βοήθησαν «πάρα πολύ», των «αξιόλογων ηθοποιών» και «όλων των συντελεστών», κάνοντας, επίσης, αναφορά στις «μοναδικές ομορφιές» του νησιού και στο αεράκι του νησιού που τους «έδινε δύναμη».
Η Ιωάννα Καρυστιάνη μίλησε συνοπτικά για τις «εικόνες της ιστορίας» του έργου και ευχαρίστησε τον κόσμο που συνάντησαν στη Νέα Υόρκη για την «αγάπη και τη ζεστασιά» του.
Πριν την προβολή της ταινίας, ο Παντελής Βούλγαρης και η Ιωάννα Καρυστιάνη μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυρίως, όσον αφορά την προσπάθεια προώθησης της ταινίας στην αμερικανική αγορά ως υποψήφιας και προτεινόμενης από την Ελλάδα στη διαδικασία επιλογής για τα Όσκαρ. «Η δουλειά η δικιά μας, της Ιωάννας και εμένα, ήταν να κάνουμε την ταινία όσο μπορούσαμε καλύτερη και να αγαπηθεί. Και αυτό πιστεύουμε ότι έχει συμβεί. Αυτό που μιλάτε (για την προώθηση της ταινίας στην Αμερική) είναι ένα άλλο στάδιο που δεν είμαστε οι ειδικοί και περιμένουμε και εμείς με αγωνία να δούμε τι θα συμβεί» δήλωσε ο κ. Βούλγαρης, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο μια ευρωπαϊκή ταινία και μάλιστα από μικρή χώρα, με άγνωστη γλώσσα, να βρει τον δρόμο προς τις αίθουσες, γιατί αυτό είναι το στοίχημα. Αλλά, πάντα ελπίζουμε».
Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «η ταινία είναι υποψήφια και εκπροσωπεί την Ελλάδα (στη διαδικασία επιλογής) για Όσκαρ και εκεί οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Φέτος, είναι 85 χώρες που έχουν συμμετοχή. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα επιλεγούν εννιά, μετά πέντε και εμείς αναμένουμε. Αγωνιστήκαμε, φτιάξαμε μια ταινία που αγαπήθηκε, διακρίθηκε και πήγε πολύ καλά στην Ελλάδα».
Για την «κατάσταση και τις προσδοκίες» του από τη σημερινή Ελλάδα, ο ανέφερε: «Πιστεύω ότι ο Έλληνας δεν το βάζει κάτω με τίποτα. Ελπίζω ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Ελπίζω κυρίως στο νέο κόσμο, στα νέα παιδιά. Εμείς μεγαλώσαμε, προσφέραμε, έχουμε ακόμα μερικά χρόνια δουλειάς, αλλά σημασία είναι οι νέοι άνθρωποι να βρουν τη δύναμη, με καινούριες ιδέες, με αγάπη στον τόπο, με αγάπη στους ανθρώπους, να προχωρήσουνε. Και αυτή είναι η ελπίδα μου. Μικρή χώρα είμαστε. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει θαύματα κατά καιρούς. Μπροστά είναι ο αγώνας. Θα προχωρήσουμε».
Από την πλευρά της, η Ιωάννα Καρυστιάνη ανέφερε ότι «θα δούμε ποια θα είναι η απήχηση του έργου στον Αμερικανό θεατή. Εύχομαι να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων, γιατί η ιστορία της «Μικράς Αγγλίας» βασίζεται πολύ περισσότερο στα ανθρώπινα συναισθήματα και αυτό είναι μια γλώσσα που δεν περιορίζεται σε σύνορα. Δηλαδή, μπορεί να ακουμπήσει τις καρδιές και τις σκέψεις πολλών ανθρώπων. Εύχομαι αυτό να μετρήσει. Δεν είναι η εικόνα μόνο ως παραγωγή, διότι στην εποχή μας πλέον υπάρχει δυνατότητα πολλές ταινίες να είναι άρτιες από τεχνική άποψη. Μια ταινία με καρδιά είναι το ζητούμενο για να μπορέσει να κινητοποιήσει τον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων και τον προβληματισμό τους».
Η πολυβραβευμένη συγγραφέας πρόσθεσε, επίσης, ότι «η "Μικρά Αγγλία" είναι μια ταινία που μιλάει για το κόστος της υποταγής, μιλάει για την απαντοχή, μιλάει για τα ανθεκτικά συναισθήματα και όπως λέει ο καπετάνιος ο Μαλταμπές "όποιος πνίγηκε, μετάνιωσε". Στα δύσκολα αγωνιζόμαστε. Αυτό κάνει και ο ελληνικός κινηματογράφος».