LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 05 Ιανουαρίου 2026 13:01

Τσιάρας: Κατανοούμε τα αιτήματα των αγροτών – Ανεξήγητη η άρνηση συμμετοχής στον διάλογο

Στάθηκε και στις ευρωπαϊκές προκλήσεις λέγοντας πως "είναι κρίμα να μην έχουμε κοινή θέση σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, όπως ποιες ασφαλιστικές δικλείδες πρέπει να υπάρχουν απέναντι στη συμφωνία Mercosur", υπογραμμίζοντας ότι τέτοια θέματα απαιτούν ενιαία εθνική στάση και ουσιαστικό διάλογο.

Πάτρα αγρότες

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανταποκριθεί στην πλειονότητα των αιτημάτων των αγροτών, αλλά "δεν μπορεί να παραμένει απαθής θεατής σε μια άγονη διαδικασία άρνησης διαλόγου", υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ότι η άρνηση των αγροτών να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση είναι στείρα και αντιπαραγωγική και αδικεί τον αγώνα τους προσθέτοντας ότι υπάρχουν όρια ανοχής, ιδιαίτερα όταν η κοινωνία υφίσταται σοβαρή ταλαιπωρία.

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε πως υπάρχει ήδη συγκεκριμένη πρόταση διαλόγου και αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής, στάθηκε στο αγροτικό ρεύμα, επισημαίνοντας ότι "δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να επιδοτεί το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και να έχει θεσπισμένη χαμηλότερη τιμή", προσθέτοντας ότι η τιμή θα είναι ακόμη χαμηλότερη από τα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ισχύει σήμερα.

Σχετικά με το πετρέλαιο για αγροτική χρήση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις στο ισχύον μοντέλο κατανομής των ποσοτήτων υποστηρίζοντας πως "κάποιες καλλιέργειες αδικούνται και κάποιες άλλες ευνοούνται. Αυτό θα το εξορθολογήσουμε σε συνεργασία με τους αγρότες και τους εκπροσώπους τους, σίγουρα πριν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ", συμπληρώνοντας ότι το αίτημα για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αντλία ικανοποιείται.

Επισήμανε ότι ικανοποιείται και το αγροτικό αίτημα για αποζημιώσεις 100% από τον ΕΛΓΑ, ενώ για τη στήριξη προϊόντων υπενθύμισε ότι υπάρχουν σαφή όρια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι το Μέτρο 23 ήταν μια έμμεση εισοδηματική στήριξη που δεν αποτελούσε υποχρέωση της κυβέρνησης σημειώνοντας πως "ήταν χρήματα που δόθηκαν με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης". Αναγνώρισε πως οι τιμές στο βαμβάκι είναι χαμηλές σημειώνοντας ωστόσο ότι "η κυβέρνηση έχει δώσει ειδικές ενισχύσεις για να κρατηθεί το προϊόν σε όσο γίνεται υψηλότερο επίπεδο".

Παράλληλα δήλωσε ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα δεν είναι συγκυριακά ούτε αφορούν μόνο τη σημερινή κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η συνολική αναδιοργάνωση του τομέα.

Στάθηκε και στις ευρωπαϊκές προκλήσεις λέγοντας πως "είναι κρίμα να μην έχουμε κοινή θέση σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, όπως ποιες ασφαλιστικές δικλείδες πρέπει να υπάρχουν απέναντι στη συμφωνία Mercosur", υπογραμμίζοντας ότι τέτοια θέματα απαιτούν ενιαία εθνική στάση και ουσιαστικό διάλογο.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσιάρας είπε ότι "η κυβέρνηση παίζει με ανοιχτά χαρτιά. Έδειξε υπομονή και σεβασμό, προτείνοντας από την πρώτη στιγμή τον διάλογο", επαναλαμβάνοντας ότι η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή, αλλά "οι δικαιολογίες για να μην προσέρχεται κανείς πλέον δεν υπάρχουν".




Ειδήσεις σήμερα: 

Στρατής Λιαρέλλης για Γιώργο Παπαδάκη: Ο Γιώργος ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος

Λιάγκας για Παπαδάκη: Ήταν ένας καλός πατέρας, καλός σύζυγος, αγαπούσε όλους τους ανθρώπους

Τραμπ κατά Κολομβίας: Οι ΗΠΑ κυβερνούν τη Βενεζουέλα


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή πήραν τρεις κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 31χρονου07:10Τραμπ: Η Βενεζουέλα θα παραδώσει ως και 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στις ΗΠΑ06:56Με ένα ραδιόφωνο αγκαλιά06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Ιανουαρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Λεμεσός: Έπιασε τον σταυρό των Θεοφανίων, τον πήρε και... εξαφανίστηκε23:59Παναθηναϊκός: Δεύτερη διαδοχική εντός έδρας ήττα για το νέο έτος23:46Χανιά: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κίσσαμο - Σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές δυνάμεις23:31Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα: Νεκρός 31χρονος μετά από σφοδρή σύγκρουση (εικόνες)23:17Πέθανε η ηθοποιός Τόνια Καζιάνη σε ηλικία 80 ετών23:03Ο Μοναστηρλής «έστειλε» τον ΠΑΟΚ στους «8» 22:49Εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Βρετανία και Γαλλία θα αναπτύξουν στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης22:35Παναθηναϊκός: Το συγκινητικό βίντεο για τον Γιώργο Παπαδάκη στα matrix του ΟΑΚΑ22:21Euroleague: Λύγισε στο φινάλε με την Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός22:07Μητσοτάκης από Παρίσι: Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και στήριξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων21:53Βενεζουέλα: Αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 ο πρώην σύμβουλος διπλωματίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σιτιλίδης21:39Κ. Γιαννόπουλος στον ΑΝΤ1 για Παπαδάκη: Είχαμε σχέση ζωής21:25FIR Αθηνών: Τι αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος των ελεγκτών21:11Ο δημοσιογραφικός κόσμος "υποκλίνεται" στον Γιώργο Παπαδάκη20:57ANT1 Sports: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός "ρίχνονται" ξανά στη μάχη της Euroleague20:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο