LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 24 Οκτωβρίου 2025 19:48

Κροατία: Επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας

Το Ζάγκρεμπ είχε καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2008, έναν χρόνο πριν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς βασιζόταν στους επαγγελματίες των ενόπλων δυνάμεων.

Σερβία - Στρατός

Το κροατικό κοινοβούλιο ψήφισε την Παρασκευή(25/10) υπέρ της επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας προκειμένου να ενισχυθούν οι αμυντικές ικανότητες της Κροατίας, εν μέσω μιας συγκυρίας που χαρακτηρίζεται από την αύξηση των απειλών στον κόσμο και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Ζάγκρεμπ είχε καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2008, έναν χρόνο πριν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς βασιζόταν στους επαγγελματίες των ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο η κροατική ηγεσία υπογράμμισε πως η παρούσα γεωπολιτική κατάσταση απαιτεί την επαναφορά της βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας.

"Παρακολουθούμε την αύξηση διαφόρων τύπων απειλών ... κάτι που απαιτεί ικανότητα αντίδρασης και αποτελεσματικότητα εκ μέρους της κοινότητας στο σύνολό της", δήλωσε αυτή την εβδομάδα ενώπιον των βουλευτών ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Ανούσιτς, του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος HDZ.

"Απέναντι σε κάθε απειλή, η άμυνα της χώρας έχει καθοριστική σημασία", δήλωσε.

Περίπου 18.000 νέοι θα καλούνται κάθε χρόνο για να ακολουθούν από την ηλικία των 18 ετών εκπαίδευση δύο μηνών από τις αρχές του 2026.

Οι γυναίκες θα εξαιρούνται, ενώ οι αντιρρησίες συνείδησης θα έχουν τη δυνατότητα να υπηρετούν μια κοινωνική θητεία τριών ή τεσσάρων μηνών συμμετέχοντας μεταξύ άλλων σε ομάδες που κινητοποιούνται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Για την υιοθέτηση του μέτρου αυτού, οι βουλευτές τροποποίησαν δύο νόμους.

Συνολικά 84 βουλευτές (από το 151μελές κοινοβούλιο) ενέκριναν τις τροποποιήσεις του νόμου για την άμυνα, ενώ 110 τροποποίησαν τον νόμο για τη θητεία στις ένοπλες δυνάμεις.

Όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία θα λαμβάνουν 1.100 ευρώ τον μήνα, ενώ για αυτούς που θα επιλέξουν την εναλλακτική κοινωνική θητεία το ποσό που θα λαμβάνουν δεν έχει διευκρινιστεί. Αυτοί που θα ολοκληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία θα έχουν το πλεονέκτημα να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Οι αριστεροί της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι ο νόμος κάνει διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και αυτών που θα επιλέξουν την πολιτική προστασία, καθώς θα λαμβάνουν χαμηλότερο μισθό και δεν θα επωφελούνται από μια ευνοϊκή μεταχείριση για θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

"Αποκαλύψεις" - Κορωπί: Η μαρτυρία του 4χρονου γιου της 40χρονης - "Ο μπαμπάς χτύπησε τη μαμά"

Απίστευτο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Καταγγέλθηκε ψευδώς από τα παιδιά της για βασανιστήρια

Ρόδος: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε εργαζομένους καθαριότητας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧολαργός: Παραδόθηκε ο ένας από τους δύο δράστες που μαχαίρωσαν τον 14χρονοΣήμερα 21:52 | Ειδήσεις

Ο δεύτερος δράστης αναζητείται από τις Αρχές.

Εφετείο - Παντελίδης: Στο τιμόνι ήταν ο τραγουδιστής, συνυπαιτιότητα και στις δύο γυναίκεςΣήμερα 20:13 | Ειδήσεις

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Μίνα Αρναούτη χαρακτηρίζει άδικη την δικαστική απόφαση, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο.

ΟΠΕΚΕΠΕ - Τέλλογλου: Το εθνικό πακέτο στήριξης τιμών, οι αγροτικές αποζημιώσεις και η κυβερνητική απάντηση (βίντεο)Σήμερα 18:36 | Ειδήσεις

Όσα αναφέρει στο ρεπορτάζ του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Τάσος Τέλλογλου

ANT1 Sports: Πρώτη νίκη στο Champions League για τον ΟλυμπιακόΣήμερα 16:59 | Ειδήσεις

Την Πέμπτη, ο ΑΝΤ1 θα μεταδώσει το παιχνίδι Παναθηναϊκός-Βικτόρια Πλζεν, για το Europa League, ενώ εκτός έδρας αποστολές, έχουν ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μετρό Θεσσαλονίκης: Περισσότερες από 27 εκατ. μετακινήσεις εξυπηρέτησαν οι συρμοί22:08Χολαργός: Παραδόθηκε ο ένας από τους δύο δράστες που μαχαίρωσαν τον 14χρονο21:58Ηλεία: 13χρονος μπήκε σε σχολείο και χτύπησε 12χρονο στο πρόσωπο 21:48Γαλλία: Η χώρα επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό της Eurovision και την αντίθεσή της σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ21:38ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για τους ελέγχους στο Μέτρο 2321:28Ένωση Αστυνομικών Ηρακλείου: Οι αγρότες έχουν δίκιο, αλλά οι επιθέσεις δεν δικαιολογούνται21:18Λαμία: Δύο άνδρες είχαν στήσει ενέδρα έξω από μπαρ - Λήστεψαν και έδειραν έναν 35χρονο21:08Θρακομακεδόνες: Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από εκτεθειμένο καλώδιο κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου20:58Αυστραλία: Τέλος τα social media για παιδιά κάτω των 16 ετών 20:48ANT1 Sports: Πρώτη νίκη στο Champions League για τον Ολυμπιακό 20:38Αποκατάσταση σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα Στρυμώνας – Σέρρες20:28Εφετείο - Παντελίδης: Στο τιμόνι ήταν ο τραγουδιστής, συνυπαιτιότητα και στις δύο γυναίκες20:18Influencer έβαλε το παιδί της σε σακούλα και του ρουφούσε τον αέρα με σκούπα!20:08Κιλκίς: Συνελήφθη άνδρας με ... 300 λίτρα λάδι19:58Ολυμπιακός: Νίκη "ανάσα" για τους "ερυθρόλευκους" - Παραμένουν ζωντανές οι ελπίδες πρόκρισης 19:48ΟΠΕΚΕΠΕ - Τέλλογλου: Το εθνικό πακέτο στήριξης τιμών, οι αγροτικές αποζημιώσεις και η κυβερνητική απάντηση (βίντεο)19:38Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Συναντήθηκε με τον Βασίλη Κικίλια- Η ατζέντα της συνάντησης19:28Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απέστειλε ηχηρό μήνυμα εθελοντισμού με 370 μαθητές στην Πλατεία Συντάγματος19:18Κρήτη: Αντιπροσωπεία αγροτοκτηνοτρόφων συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη19:08Δένδιας: Ο νέος οπλίτης είναι μπροστά από μια οθόνη - Αλλάζουν όλα στις ένοπλες δυνάμεις18:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο