LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 28 Ιουνίου 2025 20:36

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η περίοδος κάθαρσης έχει ξεκινήσει – Μηδενική ανοχή στην παρανομία

«Απολύτως θεσμική» χαρακτήρισε τη στάση του Πρωθυπουργού απέναντι στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.

Τσιάρας

«Απολύτως θεσμική» χαρακτήρισε τη στάση του Πρωθυπουργού απέναντι στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.

Ο κ.Τσιάρας, μιλώντας σήμερα στο Action24, σημείωσε ότι η κατάσταση στον Οργανισμό δεν είναι αποτέλεσμα ενός πρόσφατου λάθους, αλλά μιας βαθιάς, διαχρονικής παθογένειας που το πολιτικό σύστημα απέτυχε να ελέγξει. «Όποιος ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία χρόνια, προφανώς υποκρίνεται. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας», είπε.

Μάλιστα, ειδική αναφορά έκανε στους αριθμούς που αποτυπώνουν τη στρέβλωση του συστήματος δηλώσεων. «Δεν γίνεται ο μέσος όρος παραγωγής γάλακτος από ένα ημίαιμο ζώο να είναι 200 κιλά και από ένα καθαρόαιμο 350, και στην Ελλάδα να καταγράφεται μέσος όρος παραγωγής γάλακτος, λίγο πάνω από 60 κιλά. Αυτοί οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Αυτά τελείωσαν», είπε χαρακτηριστικά.

«Η περίοδος της κάθαρσης έχει ξεκινήσει»

Αναφερόμενος στις παρανόμως καταβληθείσες ενισχύσεις, τόνισε ότι θα δημιουργηθεί μηχανισμός ανάκτησης των χρημάτων που έχουν καταβληθεί με παράνομα δικαιολογητικά, επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι η διαφανής λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Η περίοδος της κάθαρσης έχει ξεκινήσει. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπαίνει σε μια άλλη εποχή με απόλυτη διαφάνεια, καθαρές διαδικασίες και μηδενική ανοχή στην παρανομία», είπε χαρακτηριστικά. Και υπενθύμισε ότι τους προηγούμενους μήνες ανακτήθηκαν 53 εκατ. ευρώ από ενισχύσεις που είχε καταβάλει παράτυπα από τον Οργανισμό, με ευθύνη προηγουμένων διοικήσεων.

Ακολούθως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε αναλυτικά στο θεσμικό έλλειμμα που χαρακτήριζε τον ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και χρόνια, με ελλιπές σύστημα τεχνικής υποστήριξης, απουσία Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και ανεπαρκείς χάρτες.

Όπως είπε, «δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα μοντέλο λειτουργίας ικανό να ελέγχει τη διαδικασία. Δεν είχαμε σταθερό τεχνικό σύμβουλο. Δεν υπήρχαν οι ειδικοί χάρτες, τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, οι αναγκαίοι έλεγχοι. Αυτά είναι που επιτρέπουν να δηλώνονται ψευδώς ζώα, εκτάσεις, παραγωγές και τελικά να παίρνονται επιδοτήσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα».

Τόνισε δε ότι αυτό το κενό οδήγησε και στα γνωστά διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αλλά τα οποία, όπως ξεκαθάρισε, πρέπει να διαχωριστούν από τις παράνομες πληρωμές και την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας: «Είναι άλλο τα 415 εκατ. ευρώ διοικητικά πρόστιμα και άλλο τα χρήματα που κάποιοι πήραν παρανόμως. Προφανώς και συνδέονται, αλλά δεν επιβάλλεται το πρόστιμο για αυτό. Τα διοικητικά πρόστιμα προσβάλλονται, και μερικά από αυτά ήδη έχουν καταπέσει», είπε επαναλαμβάνοντας ότι θα γίνει προσφυγή επί του ύψους του προστίμου.

Εφαρμογή σχεδίου δράσης

Ακόμη, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως το Υπουργείο προχωρά ήδη στην εφαρμογή σχεδίου δράσης το οποίο έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν: «Το σχέδιο δράσης δεν είναι γενικόλογο. Περιλαμβάνει σαφείς παρεμβάσεις, νέες διαδικασίες, προσλήψεις επιστημόνων, ενίσχυση των ελέγχων. Ήδη βγαίνει ΦΕΚ για 100 επιπλέον προσλήψεις». Ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσουν ειδικοί έλεγχοι στα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, καθώς, όπως είπε, «θα μας δώσουν κρίσιμα δεδομένα για το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια».



Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Μαζωνάκης: Άγριος καυγάς μεταξύ θαμώνων σε συναυλία του - Διέκοψε το πρόγραμμα (βίντεο)

Χαμενεΐ: Οι Αμερικανοί έχουν διαπράξει μεγάλη προσβολή στο ιρανικό έθνος

Δράμα: Έκρυψε ναρκωτικά στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου του


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑτύχημα σε λούνα παρκ στη Ρόδο: Η ιδιοκτήτρια μιλά στον ΑΝΤ1 για το συμβάνΣήμερα 20:50 | Ειδήσεις

Αστυνομικοί προχώρησαν στην σύλληψη της 64χρονης ιδιοκτήτριας του λούνα παρκ και 42χρονου συγγενή της, ο οποίος ήταν υπεύθυνος λειτουργίας του παιχνιδιού.

Ο Πούτιν ζήτησε από τον Τραμπ να αποσυρθεί η Ουκρανία από το το Ντονέτσκ – Τι προσφέρει ως αντάλλαγμαΣήμερα 18:00 | Ειδήσεις

Αυτή η εξέλιξη θα έδινε στη Ρωσία τον πλήρη έλεγχο σε μια περιοχή που κατέχει μεγάλο μέρος της για περισσότερο από δέκα χρόνιατραμπ. Τι αναφέρουν οι Financial Times

Οικογένεια Μαζωνάκη: Για εμάς αξία έχει η ασφάλεια του Γιώργου, οτιδήποτε άλλο δεν μας αγγίζειΣήμερα 21:36 | Ειδήσεις

Ολόκληρη η ανακοίνωση της οικογένειας του δημοφιλούς τραγουδιστή, ενώ ο ίδιος παραμένει στο Δρομοκαϊτειο

Viral έγινε γνωστός τράπερ που επίπληξε ανήλικο, επειδή έπινε αλκοόλΣήμερα 20:25 | Ειδήσεις

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ επικίνδυνη στους νέους και μπορεί να αποβεί και μοιραία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οικογένεια Μαζωνάκη: Για εμάς αξία έχει η ασφάλεια του Γιώργου, οτιδήποτε άλλο δεν μας αγγίζει21:44Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα στην Καλαμαριά21:29Ερντογάν: Έτοιμη η Άγκυρα να συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης στην Ουκρανία21:15Ατύχημα σε λούνα παρκ στη Ρόδο: Η ιδιοκτήτρια μιλά στον ΑΝΤ1 για το συμβάν21:00Πούτιν: Η επίσκεψη στην Αλάσκα ήταν "χρήσιμη και επίκαιρη"20:46Viral έγινε γνωστός τράπερ που επίπληξε ανήλικο, επειδή έπινε αλκοόλ20:31Το WhatsApp ανακοίνωσε ότι η Μόσχα επιχειρεί να το μπλοκάρει20:17Ο Τραμπ μετέφερε στον Ζελένσκι την πρόταση Πούτιν για ουκρανική απόσυρση από Ντονέτσκ – Λουχάνσκ20:02Φωτιά στα Καλάβρυτα – Ήχησε το 112 19:47Φον ντερ Λάιεν: Ευχαριστίες στον Τραμπ για την ενημέρωση σχετικά με την Αλάσκα19:31Φωτιές - Κατσαφάδος: Ταχύτατη η καταγραφή των ζημιών - Πριν το τέλος Αυγούστου η καταβολή αποζημιώσεων19:16Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποχρεωτική καταγραφή των ανελκυστήρων - Μέχρι πότε η προθεσμία19:00Συνελήφθη 56χρονος - Ξυλοκόπησε τη σύντροφό του και την μαχαίρωσε στο στήθος18:46Ο Πούτιν ζήτησε από τον Τραμπ να αποσυρθεί η Ουκρανία από το το Ντονέτσκ – Τι προσφέρει ως αντάλλαγμα18:30Κέρκυρα: Φωτιά σε τουριστικό λεωφορείο - Απεγκλωβίστηκαν οι επιβάτες18:15Φωτιά στην Αγία Μαρίνα στο Κορωπί 18:01Ο Τραμπ κάλεσε και Ευρωπαίους ηγέτες στην συνάντηση με τον Ζελένσκι τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον17:46Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή17:30Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειαζεται ειρήνη, όχι παύσεις μεταξύ ρωσικών εισβολών17:15Λάρισα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο ύψος της Χάλκης17:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο