Στην Κωνσταντινούπολη ο Πασινιάν για συνομιλίες με Ερντογάν
Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο προεδρικό γραφείο στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσε , σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, πρόκειται για επίσκεψη εργασίας.
Η επίσκεψη θεωρείται σημαντική στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, αποτελώντας ένα ακόμα βήμα στον διάλογο που ξεκίνησε το 2009, αλλά έχει κατά καιρούς διακοπεί.
Ο Πασινιάν είχε ξαναβρεθεί στην Τουρκία το 2023, με αφορμή την ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου. Η συνάντηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των εξελίξεων στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τον πόλεμο του 2020 μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όπου το Μπακού – με ισχυρή τουρκική υποστήριξη – κατέλαβε τον αρμενικό θύλακα.
Η εκεχειρία της 10ης Νοεμβρίου 2020, με ρωσική μεσολάβηση, πυροδότησε πολιτικές αναταράξεις στην Αρμενία, με τον Πασινιάν να δέχεται σφοδρή κριτική. Παρ’ όλα αυτά, διατήρησε την εξουσία μετά τη νίκη του στις πρόωρες εκλογές του 2021. Έκτοτε, η κυβέρνησή του έχει επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και προχωρά σε μια νέα προσέγγιση προς τη Δύση και τις γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απάτη με φάρμακα: Επιτήδειοι ζητούν χρήματα για τη δωρεάν κατ’ οίκον παράδοση του ΕΟΠΥΥ
Μέση Ανατολή: Το “παράθυρο” για διπλωματική λύση, η εμπλοκή των ΗΠΑ και οι σφοδρές συγκρούσεις
7χρονη από την Ουκρανία με καρκίνο πήγε στο Ισραήλ για θεραπεία και σκοτώθηκε από ιρανικό πύραυλο