LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 11 Ιουνίου 2025 21:27

Μητσοτάκης από Οδησσό: Όποιος θέλει να μπει στο SAFE πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, όπως έκανε από την αρχή» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην Οδησσό

Μητσοτάκης - Ουκρανία

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, όπως έκανε από την αρχή, διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά, ανθρωπιστικά. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , με την ομιλία του στην 4η Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Οδησσό.

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω και πάλι την αλληλεγγύη της χώρας μου προς τον ουκρανικό λαό, ο οποίος αυτές τις μέρες υποφέρει και πάλι από μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους και drones εναντίον αμάχων. Αυτές οι επιθέσεις, και πιστεύω ότι πρέπει να το επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία, παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Από την αρχή έχουμε καταστήσει σαφές ότι έχετε το εγγενές δικαίωμα να αμυνθείτε ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση του τερματισμού αυτής της καταστροφής και της δυστυχίας της χώρας σας» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι επαφίεται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας.

«Και πιστεύω ότι έχετε αποδείξει πολύ ξεκάθαρα ότι οι προθέσεις σας είναι πραγματικά ειλικρινείς, σε αντίθεση με εκείνες της άλλης πλευράς» είπε.

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία, να υποστηρίζουμε πακέτα πρόσθετων κυρώσεων και φυσικά να επισημαίνουμε, όπως έγινε από τους συναδέλφους μου, ότι αυτός ο πόλεμος δεν αφορά μόνο τη Ρωσία και την Ουκρανία. Αφορά τη διεθνή τάξη που εδράζεται σε κανόνες, το να μην επιβραβεύεται ο επιτιθέμενος με την αποδοχή μιας διευθέτησης που ουσιαστικά δικαιώνει αυτές τις επιθετικές συμπεριφορές” είπε.

Μητσοτάκης - Ουκρανία

Χαρακτήρισε την Οδησσό πόλη-σύμβολο της αντίστασης του ουκρανικού λαού που αγωνίζεται για την ελευθερία του και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει όλοι να εργαστούνε για μια άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ως πρώτο βήμα προς μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη.

Ο πρωθυπουργός, έκανε μια σύντομη αναφορά για το μέλλον και για τη σημασία της Οδησσού ως πόλης που αναδεικνύει τα μελλοντικά έργα ανοικοδόμησης και συνδεσιμότητας, και είπε ότι οραματίζεται την πόλη στο ένα άκρο ενός φιλόδοξου συνολικού έργου συνδεσιμότητας που θα ξεκινούσε από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα περνούσε από τη Βάρνα, την Κωστάντζα και τελικά θα έφτανε στην Οδησσό.

«Αυτό είναι έργο που θα μπορούσε να προταθεί για χρηματοδότηση από την ΕΕ. Θα περιελάμβανε μεταφορές, σιδηρόδρομο, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, αγωγούς και θα ήταν ένα έργο που θα παρείχε έναν πρόσθετο διάδρομο συνδεσιμότητας για την Ουκρανία, πολύ ταχύτερο από τη θαλάσσια μεταφορά των εμπορευμάτων σας. Και θα ήταν επίσης ένα σαφές μήνυμα για το πώς η ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να κάνει πραγματική διαφορά για τον λαό της Ουκρανίας» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Τέλος, απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων που παραβρίσκονται στην Οδησσό, επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένας από τους πιο ένθερμους και σταθερούς υποστηρικτές της διαδικασίας διεύρυνσης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στη συνέχεια, οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ για την άμυνα και τη συμμετοχή της Ουκρανίας και άλλων τρίτων χωρών, ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

«Πιστεύω ότι υπάρχει ευρεία κατανόηση στην Ευρώπη και σίγουρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια βίαιη γεωπολιτική αφύπνιση, μια αναγκαιότητα να αναλάβουμε τον έλεγχο της ασφάλειάς μας και μια επιτακτική ανάγκη να δαπανήσουμε περισσότερα για την ευρωπαϊκή άμυνα συλλογικά. Δεν πιστεύω ότι θα υπερβάλλω αν πω ότι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία σχεδόν υπνοβατούσαμε προς τη στρατιωτική ασημαντότητα, αν κοιτάξετε πόσα δαπανούσαμε συλλογικά για την άμυνα.

Μητσοτάκης - Ουκρανία

Τώρα έχουμε μια νέα πρωτοβουλία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρωτοβουλία ReArm, η οποία ουσιαστικά έχει δύο συνιστώσες. Μας δίνει τη δυνατότητα να δαπανήσουμε περισσότερα σε εθνικό επίπεδο, ενεργοποιώντας την εθνική ρήτρα διαφυγής, χωρίς αυτό να επηρεάζει τα όρια αύξησης των δαπανών μας. Και βέβαια, υπάρχει και ο μηχανισμός SAFE, που παρέχει δάνεια για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και προωθεί τη συνεργασία και τη σύμπραξη με άλλες χώρες, ιδίως με τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης ότι βλέπει την Ουκρανία ως ισχυρό εταίρο όσον αφορά την οικοδόμηση της μελλοντικής μας ευρωπαϊκής υποδομής ασφαλείας και προσέθεσε ότι δεν είναι μυστικό ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει τεράστιες δυνατότητες μέσα από αυτόν τον πολύ σκληρό και αιματηρό πόλεμο.

Το «μήνυμα» στην Τουρκία

Όσον αφορά στο SAFE και στις άλλες υποψήφιες χώρες ή άλλες χώρες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτό, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι προφανές ότι όποιος θα ήθελε να έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα χρειαζόταν τουλάχιστον να βρίσκεται σε κάποια ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ.

«Διότι, στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο σχεδιάστηκε με σκοπό την προστασία της Ευρώπης στο σύνολό της και τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» κατέληξε.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες το Πάρκο Shevchenko και κατέθεσε στεφάνι στην Αλέα των Ηρώων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Δράμα: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του 61χρονου πεζοπόρου

Τραμπ για ταραχές στο Λος Άντζελες: Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι ανίκανος

Δροσεροί, αλλά επικίνδυνοι βοριάδες

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Ελλάδα ξεχωρίζει στις ασφαλείς συναλλαγές - πληρωμές στην ΕΕ 09:16Επίθεση στο Σίδνεϊ: Κατηγορίες για 59 αδικήματα σε βάρος του δράστη09:02Τεχνητή Μήτρα και Βιο-Σάκοι: Πού βρίσκεται σήμερα η έρευνα για τα εξωμήτρια πρόωρα νεογνά08:48Επίθεση στο Σίδνεϊ: Ο Τραμπ ζήτησε από τον κόσμο να "πάρει τα όπλα" ενάντια στην ισλαμιστική τρομοκρατία 08:34Κυψέλη: Μαθητές κλείδωσαν τους διευθυντές του σχολείου που έγινε το περιστατικό με την 16χρονη08:20Δυο τραυματίες σε επιδρομές drones της Ουκρανίας, σε περιφέρεια της Ρωσίας08:06Λευκάδα: Άνδρας κατάπιε ναρκωτικά, για να αποφύγει αστυνομικό έλεγχο και πνίγηκε07:52Αυστραλία: 22 τραυματίες ακόμη σε νοσοκομεία, μετά την επίθεση στο Σίδνεϊ07:38Ο Τραμπ ανακηρύσσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας "ξένη τρομοκρατική οργάνωση"07:24Στάση εργασίας στα λεωφορεία - Οι ώρες λειτουργίας07:10UEFA Conference League: AEK – Κραϊόβα την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 22:00 στον ΑΝΤ106:56Ροντ Στιούαρτ: Η φωνή που σημάδεψε έξι δεκαετίες ροκ και όχι μόνο06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Οι δημοσιογράφοι του ANT1 Sports μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Μαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου23:59Ολυμπιακός – Βαλένθια: Κατάρρευση στην τελευταία περίοδο23:46Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:32Αγρότες: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων23:18Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή23:05ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδας22:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο