LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: Χθες 19:10

ΕΕ - “Safe”: Άρση του “casus belli” για να μπει η Τουρκία (βίντεο)

Οι Βρυξέλλες, "άνοιξαν την πόρτα" στην Τουρκία, για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα. Το casus belli και τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

ελληνοτουρκικά - σύνορα - Ελλάδα - Τουρκία

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι Βρυξέλλες, "άνοιξαν την πόρτα" στην Τουρκία, για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα, μέσω των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, του μηχανισμού SAFE, για εξοπλισμούς.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν, ότι η Αθήνα θα θέσει όρους για ευρωπαϊκές συμπράξεις με την Άγκυρα, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το casus belli.

Δηλαδή την απειλή πολέμου, που έχει κυρίαρχο ρόλο στην τουρκική ρητορική, εδώ και τριάντα χρόνια.

Χωρίς να υπάρξει συζήτηση, Ελλάδα και Κύπρος ψήφισαν «ναι» στον μηχανισμό SAFE των 150 δισ. ευρώ, για τα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, με την Ουγγαρία να απέχει από την ψηφοφορία.

Όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1 η Τουρκία που αναφέρεται ως ομονοούσα χώρα, θα μπορεί να συμμετέχει στα ευρωπαϊκά προγράμματα είτε απευθείας είτε μέσω Ιταλίας και Ισπανίας, που έχει συνάψει αμυντικές συνεργασίες.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι «Για τη συμμετοχή της Τουρκίας, όπως και για όλες τις άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες, θα πρέπει να συνομολογηθεί μια διαφορετικού τύπου συμφωνία από το Συμβούλιο με ομοφωνία».

H Ελλάδα έχει περάσει ως απαραίτητη προϋπόθεση την άρση του Casus Belli από την Τουρκία λέει η κυβέρνηση.

“Και τι άλλο έκανε η Ελλάδα; Πρώτον, έβαλε όρους. Ο βασικότερος εκ των οποίων είναι η ομοφωνία. Άρα, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς για εμάς”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Η Τουρκία είναι μία αναθεωρητική δύναμη που διαρκώς διεκδικεί και κερδίζει. Η Ελλάδα είχε μία στάση που θα την έλεγα επιεικώς υποχωρητική», ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης, τομεάρχης άμυνας του ΠΑΣΟΚ.

Στην επιστολή Μέτσολα, που έφερε ο ΑΝΤ1 στη δημοσιότητα, επισυνάπτεται η γνωμοδότηση του νομικού τμήματος του ευρωκοινοβουλίου, που αναφέρει ότι δεν μπορεί η Κομισιόν να αποφασίσει για τον μηχανισμό SAFE χωρίς να έχουν ψηφίσει οι ευρωβουλευτές. Το ερωτημα ειναι θα προσφυγουν στο Ευρωπαικο Δικαστηριο;

Ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φαραντούρης, ανέφερε: “Ως συντονιστής της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων και μέλος της επιτροπής ασφάλειας και άμυνας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα ζητήσω επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά της κομισιόν και κατά του συμβουλίου”.

Η πρόταση Φαραντούρη συζητείται στο Όσλο που συνεδριάζει η Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας. Προ εβδομάδων, σε έκθεσή του, το ευρωκοινοβούλιο κατακεραύνωνε την Τουρκία για δημοκρατική διολίσθηση, το casus belli εναντίον της Ελλάδας, τον μη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Υιοθετήθηκε επίσημα, σήμερα, 27.05.2025, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ συναινετικά, ο Κανονισμός Δράσης για την Ασφάλεια για την Ευρώπη (SAFE). Σχετικά με τον κανονισμό κυκλοφόρησαν γνώμες και ανακοινώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Σταχυολογούνται τα ακόλουθα:

1. Ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη συμμετοχή τρίτων χωρών στα εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΕ. Ανακριβές: Ο Κανονισμός είναι ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, περιορισμένης (τετραετούς) διάρκειας.

2. Η Ελλάδα μπορούσε να μπλοκάρει την υιοθέτηση του Κανονισμού. Ανακριβές: Ο Κανονισμός υιοθετήθηκε με ειδική πλειοψηφία. Συναίνεσαν 26 από τα 27 κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

3. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να περάσει ουσιαστικές βελτιώσεις στο σχέδιο Κανονισμού. Ανακριβές: Τα υπόλοιπα κράτη μέλη ήταν υπέρ της υιοθέτησης του Κανονισμού, μάλιστα στην αρχική του εκδοχή πριν τις προτάσεις βελτίωσης από ελληνικής πλευράς. Θα μπορούσε συνεπώς να είχε υιοθετηθεί χωρίς καμία αλλαγή. Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κατάφερε να εξασφαλίσει ισχυρές νομικές βάσεις ως προς τις προϋποθέσεις συμμετοχής υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

4. Η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα λόγο στην οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία ΕΕ-τρίτης χώρας διότι η συμμετοχή τρίτων χωρών στο SAFE είναι αυτόματη μετά την ψήφιση του Κανονισμού. Ανακριβές: Ο Κανονισμός θέτει το γενικό πλαίσιο της διαδικασίας. Θα ακολουθήσουν διμερείς συμφωνίες της ΕΕ με την τρίτη χώρα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Άρα κρίσιμο είναι το στάδιο της διμερούς συμφωνίας που θα αφορά την κάθε συγκεκριμένη χώρα. Με ελληνική παρέμβαση, για την υπογραφή κάθε τέτοιας διμερούς συμφωνίας απαιτείται ομοφωνία, βάσει του άρθρου 212 ΣΛΕΕ, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 ΣΛΕΕ. Αυτό προκύπτει από την αιτιολογική σκέψη υπ’ αριθ. 23 του Κανονισμού σε συνδυασμό με τη δήλωση της Επιτροπής που καταγράφηκε στα πρακτικά του της συνεδρίασης του COREPER II της 18ης Μαΐου ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει το άρθρο 212 ΣΛΕΕ ως νομική βάση για τις συμφωνίες αυτές.

5. Η Ελλάδα δεν μερίμνησε ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν στη συμμετοχή τρίτων χωρών τα εθνικά της συμφέροντα. Ανακριβές: Η Ελλάδα κατάφερε να περιληφθεί στο άρθρο 16 του Κανονισμού SAFE, σχετικά με τους κανόνες επιλεξιμότητας εταιρειών και οντοτήτων τρίτων χωρών, ως προϋπόθεση η συνεκτίμηση των συμφερόντων ασφαλείας και άμυνας της ΕΕ και των κρατών-μελών.

Συμπερασματικά, και ομοφωνία και λήψη υπ’ όψιν των εθνικών συμφερόντων ασφαλείας. Σύνθετα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να μελετώνται σε βάθος και δεν επιδέχονται επιφανειακής και αυθαίρετης ερμηνείας για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Απαιτείται σοβαρότητα ανάλογη της βαρύτητας των ζητημάτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλάνδρι: Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή που το ΙΧ πέφτει σε στάση λεωφορείου

Πύργος: Ηλικιωμένος προέβη σε άσεμνες πράξεις έξω από σχολείο

Ζάκυνθος – δολοφονία συμβολαιογράφου: Ομολόγησε ένας εκ των συλληφθέντων (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Θα μάθουμε αν μας χειραγωγεί ή όχι ο Πούτιν κι αν το κάνει…21:10Ρωσία: Η Μόσχα είναι έτοιμη για δεύτερο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία20:57Βραζιλία: Δύο μοναχές και ένας ιερέας το έριξαν στο beatboxing... και έγιναν viral (βίντεο)20:43Φουντώνει η Ανοιξιάτικη Αστάθεια20:30Μαραντόνα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης της δίκης για τον θάνατο του20:16Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)20:03Καλλιθέα: Αύριο το “τελευταίο αντίο” στην 7χρονη Αγγελίνα (βίντεο)19:49ΕΟΠΥΥ: Φαρμακοποιοί και γιατροί σε κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων19:35Θεσσαλονίκη: Η επίθεση σε πράκτορες της ΕΥΠ και οι αυτόπτες μάρτυρες (βίντεο)19:21Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η κατάψυξη ωαρίων;19:08Αρκαδία: Τραγικός θάνατος άνδρα σε τροχαίο - “Τσούλησε” το όχημα και εγκλωβίστηκε18:54Άγιοι Θεόδωροι: Φωτιά από κεραυνό στο σπίτι του Κώστα Σημίτη (εικόνες)18:40Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 4 ετών σε 40χρονο stalker γυναίκας18:27Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η 38χρονη που κατηγορείται για ταξιδιωτικές απάτες18:13Ακρόπολη: Προσαγωγές για την προσπάθεια ύψωσης σημαίας της Παλαιστίνης (εικόνες)18:00Φορολοταρία: Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ17:46Λίβερπουλ: Πρόταση 15 εκατ. λιρών της Λιντς για τον Τσιμίκα17:33Νετανιάχου: Νεκρός ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ17:19Αττική Οδός: Κλειστές οι είσοδοι προς τα διόδια Κατεχάκη λόγω του τροχαίου17:05Reuters: Οι όροι της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία16:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο