Νετανιάχου: Νεκρός ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Μοχάμεντ Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, εξουδετερώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Ο Σινουάρ, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης, είναι επίσης ο νεότερος αδελφός του εκλιπόντος Γιαχία Σινουάρ, πρώην ηγέτη της Χαμάς.
Η επιβεβαίωση του θανάτου του Μοχάμεντ Σινουάρ ήρθε από τον ίδιο τον Νετανιάχου, ο οποίος το ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ισραηλινό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, οι ισραηλινές δυνάμεις κατόρθωσαν να εξοντώσουν τον Σινουάρ σε μία σειρά στρατιωτικών επιτυχιών, οι οποίες περιλαμβάνουν την εξάλειψη σημαντικών στελεχών της Χαμάς και την καταστροφή πολλών τρομοκρατικών υποδομών.
«Στους πολέμους του Ισραήλ, δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ τόσα πολλά σε τόσο πολλούς τομείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου. «Σε αυτές τις 600 ημέρες αναγέννησης, αλλάξαμε το τοπίο της Μέσης Ανατολής. Εξολοθρεύσαμε τους τρομοκράτες από τα εδάφη μας, εισβάλαμε με ισχυρές δυνάμεις στη Γάζα, καταστρέψαμε αμέτρητες τρομοκρατικές υποδομές και καταλάβαμε τον έλεγχο της περιμέτρου».
BREAKING: Israeli PM Benjamin Netanyahu says the Hamas Gaza chief Mohammed Sinwar has been killed.https://t.co/JbuWQKAWpE
— Sky News (@SkyNews) May 28, 2025
?? Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/UULxg6Hc7A
Ο Μοχάμεντ Σινουάρ ανέβηκε στις υψηλότερες τάξεις της Χαμάς μετά το θάνατο του αδελφού του, Γιαχία, ο οποίος σκοτώθηκε από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Γάζα πέρυσι.
Ο Γιαχία Σινουάρ οργάνωσε την επίθεση του Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο και στη συνέχεια έγινε ο ηγέτης της Χαμάς πέρνοντας τα ηνία από τον προκάτοχό του Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στο Ιράν από το Ισραήλ.
Ο Μοχάμεντ Σινουάρ θεωρείτο εξίσου σκληροπυρηνικός αγωνιστής με τον αδελφό του, και ήταν ο βασικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων για τη Χαμάς η οποία ωστόσο, δεν είχε προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση για τον Μοχάμεντ Σινουάρ ως επικεφαλής της οργάνωσης.
Si Israel avait ecoute tous ceux en Europe qui appelaient a un cessez-le-feu a Gaza, le cerveau du 7 octobre 2023, Yahya Sinwar, et son frere Mohammed, seraient encore en vie aujourd’hui.
— Jeremy Benhaim (@JeremBenhaim) May 28, 2025
Les Europeens feraient mieux parfois d’ecouter un peu plus Israel. pic.twitter.com/3jdxqwDY0c
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, στα μέσα Μαΐου, ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς είχε δηλώσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσσέτ ότι υπήρχαν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Σινουάρ ήταν νεκρός.
Καλλιθέα: Ελεύθερη η θεία της 7χρονης που έχασε τη ζωή της
Χανιά: Νεογέννητο κινδύνεψε γιατί το ασθενοφόρο δεν είχε πετρέλαιο για διακομιδή