Πάπας Φραγκίσκος: Το πρωτόκολλο και οι διαδικασίες μετά τον θάνατό του
Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα 21 Απριλίου ενεργοποίησε στο Βατικανό ένα αυστηρά προκαθορισμένο τελετουργικό πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει τόσο την τελετή της ταφής όσο και την εκλογή του διαδόχου του στον παπικό θρόνο.
Πιο λιτή τελετή, όπως είχε ζητήσει
Παρά τις παραδόσεις που ακολουθούνται επί αιώνες, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει την επιθυμία για μια σεμνή τελετή κηδείας. Το φέρετρο του θα είναι ξύλινο και θα αποφευχθούν τα συνήθη περίπλοκα τελετουργικά. Ήδη, ο Καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ ανέλαβε χρέη προσωρινού διοικητή του Βατικανού και ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο του Ποντίφικα.
Το τελετουργικό επιβεβαίωσης του θανάτου
Βάσει παράδοσης, ο camerlengo (προσωρινός διοικητής του Βατικανού) επισκέπτεται το σώμα του Πάπα και τον καλεί τρεις φορές με το όνομά του, σε μια συμβολική διαδικασία «αφύπνισης». Παράλληλα, καταστρέφεται το «Δαχτυλίδι του Ψαρά», η επίσημη παπική σφραγίδα, ενώ σφραγίζονται και τα παπικά διαμερίσματα.
Πριν δημοσιοποιηθεί η είδηση, ενημερώνεται πρώτα το Κολλέγιο των Καρδιναλίων, που καλείται να συμμετάσχει στο μελλοντικό Κονκλάβιο.
Εννέα μέρες πένθους - Το σώμα σε λαϊκό προσκύνημα
Ακολουθεί η περίοδος του εννιαήμερου πένθους, γνωστή ως Novendiale, ενώ το σώμα του Πάπα θα εκτεθεί για λαϊκό προσκύνημα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Χιλιάδες πιστοί και επίσημοι αναμένεται να σχηματίσουν ουρές για το ύστατο χαίρε. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι Πάπες εκτίθεντο σε υπερυψωμένα βάθρα ή ταριχεύονταν, η σορός του Πάπα Φραγκίσκου θα τοποθετηθεί σε απλό, ανοιχτό φέρετρο, όπως είχε ζητήσει.
Η ταφή εκτός Βατικανού
Η κηδεία θα τελεστεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, παρουσία πλήθους κόσμου και διεθνών ηγετών. Αντί για την καθιερωμένη ταφή στις σπηλιές του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, γεγονός που τον καθιστά τον πρώτο Ποντίφικα εδώ και έναν αιώνα που δεν θα ενταφιαστεί εντός του Βατικανού.
Παράδοση θέλει τον Πάπα να θάβεται σε τρία φέρετρα – από κυπαρίσσι, ψευδάργυρο και φτελιά – αλλά ο Φραγκίσκος είχε ζητήσει να ταφεί με ένα μόνο, απλό, ξύλινο φέρετρο.
Sede Vacante: Η έδρα είναι κενή
Μέχρι την εκλογή νέου Πάπα, το Βατικανό βρίσκεται σε κατάσταση sede vacante. Κατά το διάστημα αυτό, η Εκκλησία διοικείται από το Κολλέγιο των Καρδιναλίων, χωρίς όμως να μπορεί να λάβει αποφάσεις μακράς πνοής.
Το Κονκλάβιο και η μυστική ψηφοφορία
Το Κονκλάβιο θα ξεκινήσει περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την κηδεία. Οι Καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών (περίπου 120 σε αριθμό) θα συγκεντρωθούν στην Καπέλα Σιξτίνα, απαραιτήτως απομονωμένοι από τον έξω κόσμο, για να εκλέξουν τον επόμενο Πάπα μέσω μυστικής ψηφοφορίας.
Η εκλογή απαιτεί πλειοψηφία 2/3. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, πραγματοποιούνται έως και τέσσερις ψηφοφορίες ημερησίως. Το κονκλάβιο του 2013 που εξέλεξε τον Πάπα Φραγκίσκο διήρκεσε περίπου 24 ώρες και πέντε γύρους. Ωστόσο, ιστορικά υπήρξαν και Κονκλάβια που διήρκεσαν μήνες ή και χρόνια.
Μαύρος ή λευκός καπνός: Το σήμα στον κόσμο
Μετά από κάθε γύρο ψηφοφορίας, τα ψηφοδέλτια καίγονται. Αν το αποτέλεσμα είναι άκαρπο, από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα βγαίνει μαύρος καπνός. Αν υπάρξει εκλογή, εμφανίζεται ο πολυαναμενόμενος λευκός καπνός, σημάδι πως «έχουμε Πάπα».
Το τέλος μιας εποχής, η αρχή μιας νέας
Μόλις εκλεγεί, ο νέος Πάπας επιλέγει το παπικό του όνομα, φορά το λευκό ράσο και εμφανίζεται στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για την πρώτη του ομιλία. Η φράση «Habemus Papam» («Έχουμε Πάπα») σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας σελίδας για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και το ένα δισεκατομμύριο πιστών της σε όλο τον κόσμο.
Άνω Λιόσια: Γυναίκα παρασύρθηκε από αυτοκίνητο - Νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένη
Κένυα: Τραγωδία με 14χρονη - Της επιτέθηκε λιοντάρι
Ασπρόπυργος: 20χρονος απανθρακώθηκε σε τροχαίο - Πώς συνέβη το δυστύχημα