LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 05 Ιανουαρίου 2025 14:14 | Ανανέωση: 05 Ιανουαρίου 2025 14:41

Θεοφάνια: Το έθιμο “Γιάλα - Γιάλα” αναβιώνει στην Ερμιόνη (βίντεο)

Η ιδιαίτερη παράδοση των Θεοφανίων, αναβιώνει στην Ερμιόνη. Ο ΑΝΤ1 βρέθηκε στην περιοχή και καταγράφει το έθιμο των... νέων.

Στην Αργολίδα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ερμιόνης, τηρείται την παραμονή και ανήμερα των Θεοφανίων το ξεχωριστό έθιμο του “Γιάλα - Γιάλα”.

Το έθιμο αυτό, ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες που πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, έπεφταν στη θάλασσα για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Το έθιμο στις μέρες μας το τηρούν οι νέοι της Ερμιόνης, δηλαδή όσοι έχουν ολοκληρώσει την προηγούμενη σχολική χρονιά το Λύκειο, αλλά και όσοι ετοιμάζονται να καταταγούν στον στρατό.

Βίλα - Ερμιόνη

Βίλα - Ερμιόνη

Σύμφωνα με την παράδοση, την παραμονή των Θεοφανίων οι νέοι συγκεντρώνονται στο λιμάνι της Ερμιόνης και στολίζουν τις βάρκες, με φύλλα μυρτιάς και φοίνικα, αλλά και σημαίες και την επόμενη μέρα, ανήμερα των Θεοφανίων, φορώντας παραδοσιακές ναυτικές στολές, πηγαίνουν στο μητροπολιτικό ναό για να πάρουν την ευλογία της εκκλησίας και αμέσως μετά κατευθύνονται προς το λιμάνι, όπου τους περιμένουν τα στολισμένα καΐκια.

Βίλα - Ερμιόνη

Μέχρι να γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων, οι νέοι κουνούν τις βάρκες με δύναμη συνεχίζοντας να τραγουδούν το «Γιάλα - Γιάλα».

Τα μελωδικά στιχάκια του «Γιάλα - Γιάλα» αποτελούν ποιητικό μνημείο, σύμβολο της ταυτότητας της Ερμιονίδας. 

Ο ΑΝΤ1 βρέθηκε στην Ερμιόνη και συνομίλησε με τον 77χρονο Μιχάλη Δαμαλίτη. Βλέποντας την νεολαία να συνεχίζει το έθιμο του τόπου του,  τα μάτια του κυρίου Μιχάλη βουρκώνουν από συγκίνηση. Ξεκίνησε να δουλεύει στο πλευρό του πατέρα του ως ψαράς ,από 9 ετών. Πλέον κουβαλά  68 χρόνια εμπειρίας στην πλάτη του. 

Όπως δήλωσε, "μέχρι και σήμερα με βλέπουν ως τον Μιχάλη Δαμαλιτη με το καπέλο το ναυτικό. Το φοράω και θα το φοράω μέχρι να πεθάνω. Όταν ήμουν στο δημοτικό σχολείο, ξεκινούσαμε και φεύγαμε Γλυφάδα, Βούλα κλπ. Οι δυνατότητες μας δεν ήταν πολλές τότε γιατί δεν είχαμε μηχανή. Από εκεί και ύστερα άλλαξαν τα χρόνια.  πήγαιναν ώς το άγιο όρος για σφουγγάρια/χταπόδια. Εκεί ήταν μαρτυρική η ζωή μέσα σε μια βάρκα 6-7 μέτρων  Κοιμόμασταν εκεί".

Οι συνθήκες διαβίωσης μακριά από την οικογένεια για την τότε εποχή ήταν δύσκολες με αρκετές προκλήσεις. Ωστόσο, το να σπουδάσει και να αλλάξει επάγγελμα για τον κύριο Ησαΐα Κεσαραία ήταν μονόδρομος. 

"Ήταν πολύ δύσκολη ζωή αλλά μετά που βγήκα σε άλλο επάγγελμα νομίζω ότι κι αυτό ήταν ένα κύριο στοιχείο που με βοήθησε πάρα πολύ." δήλωσε προσθέτοντας πως "αυτά τα έθιμα ήταν η ζωή του χωριού. Το έχω ζήσει και έχω πέσει και εγώ στην θάλασσα. Είναι κάτι ιδιαίτερο για εμάς όταν έρχεται η ημερομηνία στο να ξανά γίνει. Στην ηλικία των 14 χρόνων έχω φτάσει στην ανάγκη να πάρω το κύπελλο να πιω νερό από τη θάλασσα το οποίο μου έδωσε την πραγματική γεύση της θάλασσας. Τα πάντα  γινόντουσαν για την επιβίωση".

Από τα 6 του χρόνια ο κύριος Αργύρης Σχοινάς, ο οποίος είναι πλέον 91 χρονών, αναγκάστηκε να μπει στην βιοπάλη προκειμένου να προσφέρει στην οικογένεια του. Αναπολώντας τα ταξίδια που έκανε στις ακτές της Ελλάδας αλλά κι της Λιβυης, καμαρώνει τα παιδιά του οι οποίοι συνέχισαν το επάγγελμα του. "Η θάλασσα το καμάρι μου είναι." είπε. "Υποφέραμε πολύ, ήταν χρόνια δύσκολα. Κάθομαι εκεί στη γωνία και λέω της γυναίκας μου και να ήμουν εκεί πέρα εις τον δοκω.  Και αυτά που βλέπεις εδώ από τα ψάρια τα έχω φτιάξει. Οποίος δεν έχει γνωρίσει φτώχεια δεν ξέρει τίποτα".

Ειδήσεις σήμερα:

Κώστας Σημίτης: Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του

Τροχαίο: Νεκρός από μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων

Αδελαΐδα: Lucky loser η Σάκκαρη - Έχασε σε αγώνα 3 ωρών, αλλά μένει στο τουρνουά

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμαΣήμερα 22:43 | Ειδήσεις

Εξετάζεται το σενάριο του αναμμένου τσιγάρου.

Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνωΣήμερα 20:02 | Ειδήσεις

Συγκλονίζει η περιγραφή του ενός από τους τέσσερις ανηλίκους, που έπεσαν από παιχνίδι σε λούνα παρκ στη Ρόδο.

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας Σήμερα 21:55 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"Σήμερα 22:01 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης της συμμαχίας των "προθύμων"

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00Τουρκία: Νέα πυρκαγιά, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά21:44Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε έως το 2028 τον Νταβίντε Καλάμπρια 21:30"Κατέβασε ρολά" ο Ράγια, σκόραρε ο Καλαφιόρι κι η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ21:14Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου- Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου21:00Δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία, αυτές είναι αποφάσεις της Ουκρανίας20:45Χανιά: Ο ναυαγοσώστης που έσωσε 5 άτομα, στον ΑΝΤ1: Βούτηξα, χωρίς να έχω εξοπλισμό20:30Αυτοψίες για καταγραφή ζημιών από τις πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο20:16Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έριξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο 38χρονου - Το προμηθεύτηκε από γνωστή της 20:02Στην Ουάσινγκτον με τον Ζελένσκι οι ευρωπαίοι ηγέτες19:46Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τέρενς Σταμπ19:32Σύλληψη 21χρονου για συμμετοχή σε ληστρική επίθεση σε βάρος φιλάθλων στην Αθήνα19:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο