Σκέρτσος στο “Καλημέρα Ελλάδα”: Έχουμε κατακτήσει την σταθερότητα, όχι την ευημερία
"Δεν θέλουμε να πετάμε χρήματα σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο" ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".
Ο κ. Σκέρτσος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στον προϋπολογισμό του 2025 που ψηφίσθηκε χθες. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα νέα μέτρα οικονομικής ανακούφισης που εξαγέλθηκαν και τις ρυθμίσεις οι οποίες θα αναλυθούν από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Όπως είπε έχουν ήδη ληφθεί 10 μέτρα και "θα ληφθούν ακόμη 10 μέτρα, τα οποία έχουν σκοπό να εντείνουν τον ανταγωνισμό των τραπεζών, να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον λογικών χρεώσεων και προμηθειών και να αυξήσουν τη παροχή δανείων στα νοικοκυριά". Υποστήριξε πως ήδη έχουν δει αποτελέσματα τα οποία όμως δεν ικανοποιούν την κυβέρνηση.
Ερωτηθείς για τα κέρδη των τραπεζών, υπογράμμισε πως "μέχρι και πριν από δύο χρόνια οι τράπεζες κατέγραφαν ζημιές. Χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον. Ο προϋπολογισμός ψηφίσθηκε σε ένα περιβάλλον οικονομικά ρευστό" δήλωσε ο υπουργός. Έδωσε ως παράδειγμα μεγάλες οικονομίες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, τονίζοντας ότι αντιμετωπίζουν τις συνθήκες που αντιμετώπιζε η Ελλάδά την προηγούμενη δεκαετία. "Είναι μία κατάκτηση η οποία μας επιτρέπει σε στέρεο έδαφος να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους ευάλωτους συμπολίτες μας", είπε συγκεκριμένα.
Ο υπουργός έκανε ειδική μνεία στον μηδενισμό των χρεώσεων σε όλες τις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών), ενώ αναφέρθηκε και στις μειωμένες χρεώσεις για μεταφορά από τράπεζα σε τράπεζα. Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα για τις απομακρυσμένες περιοχές και στα 100 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων, είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
Επιτέθηκε μάλιστα στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως "προτείνουν μέτρα τα οποία γνωρίζουν πως δεν μπορούν να νομοθετηθούν, αφού αποφασίζονται από την ΕΚΤ. Στόχος είναι τα μέτρα να εφαρμοστούν άμεσα".
Σχετικά με τα επιτόκια, τόνισε πως στόχος είναι να ενταθεί ο ανταγωνισμός. "Αυτό το καταφέρνουμε με τον 5ο τραπεζικό πυλώνα. Απελευθερώνεται η δυνατότητα μη χρηματοπιστωτικών φορεών να δίνει δάνεια χωρίς περιορισμούς" κάτι το οποίο, όπως είπε θα γίνει υπό την εποτεία της ΤτΕ και της ΕΚΤ.
Υπογράμμισε πως οι παρεμβάσεις αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών που έχουν οι πολίτες με τις τράπεζες. "Οι τράπεζες μπορούν να βγάζουν χρήματα από την επέκταση των δανείων. Σκοπός είνα να βοηθήσουν την οικονομία, δίνοντας ανταγωνστικά δάνεια", δήλωσε και πρόσθεσε πως πλέον 30.000 ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι χάρις στα προγράμματα "Σπίτι μου".
Σχετικά με το μέτρο το οποίο αφορά τους δυνητικούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ, υποστήριξε πως τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες για τις συντάξεις έχουν αυξηθεί κατά 30%. "Το 2025 είναι η 3η χρονιά που οι συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις" είπε και πρόσθεσε πως "για όσους δεν λάβουν αύξηση θα υπάρξει έκτακτη βοήθεια". Χαρακτηριστικά είπε πως "η ελληνική οικονομία πρέπει να διαφυλαχθεί "ως κόρη οφθαλμού"".
Για το σύνολο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση δήλωσε πως "οι πολιτικές μας δημιουργούν έναν πιο πυκνό δείκτη προστασίας, με πρόσθετες κοινωνικές παροχές". Δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει την αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον χρόνο έναρξης του επιδόματος επικινδυνότητας για τους ένστολους, είπε πως "ο υπουργός θα ανακοινώσει τις εξειδικεύσεις. Ήταν πάγιο αίτημα και το κάναμε πράξη. Είμαστε κυβέρνηση που τιμά τις ένοπλες δυνάμεις και το πραγματοποιήσαμε".
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο επίδομα στέγης το οποίο από 1000 ευρώ, "μπορεί να αγγίξει και τα 2500 ευρώ". Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο που μπορεί για να στηρίξη αυτούς που έχουν ανάγκη. "Από το 2019 η ελληνική οικονομία έχει κατακτήσει την σταθερότητα, δεν έχει κατακτήσει την ευημερία", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την αλλαγή στις φορολογικές κλίμακες, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει μειώσει 72 φόρους, και πως με βάση τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση φορολογικού βάρους στην Ευρώπη. "Δεν θέλουμε να πετάμε χρήματα σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο" είπε.
Κλείνοντας ανφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο για τα νυχτερινά μαγαζία. "Η προστασία των παιδιών είναι πρώτη, και τα κενά που υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να καλυφθούν" είπε και συνέχισε λέγοντας πως θα αυτηροποιοιθούν οι ποινές και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.
Συρία: Πάνω από 7600 πρόσφυγες επέστρεψαν από την Τουρκία σε 5 μέρες