LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: Χθες 17:11 | Ανανέωση: Χθες 18:14

Βάσω Παπανδρέου: Ποια ήταν η “σιδηρά κυρία” του ΠΑΣΟΚ

Τα συλληπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον χαμό της Βάσως Παπανδρέου.

βάσω Παπανδρέου
Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου, η πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε ηλικία 80 ετών ύστερα από σοβαρά προβλήματα υγείας, που αντιμετώπιζε.

Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου

Η Βάσω Παπανδρέου γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αχαΐας στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Μεγάλη Βρετανία και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και διατέλεσε για χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα στις εκλογές του 1985. Έπειτα εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές του 1993, του 1996, του 2000, του 2004, του 2007, και του 2009. Το 2012 ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Διετέλεσε πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Έχει επίσης υπάρξει Πρόεδρος ης Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (2009-2012).

Ήταν η πρώτη γυναίκα Επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ από το 1989 έως το 1993 (με χαρτοφυλάκιο την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων), όταν και είχε συγκρουστεί με συντηρητικούς ηγέτες και κυρίως με την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ως υπουργός Εσωτερικών, θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

βάσω Παπανδρέου

Το δείπνο των “4”

Στο σπίτι της είχε γίνει το περίφημο δείπνο των τεσσάρων το 1994, στο οποίο εκτός από την Βάσω Παπανδρέου, συμμετείχαν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Κώστας Σημίτης και στο οποίο αποφασίστηκε η υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ήταν η απαρχή της πορείας που οδήγησε τον κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία και στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Μητσοτάκης: Η Βάσω Παπανδρέου ήταν μια δυνατή προσωπικότητα που άφησε το αποτύπωμά της στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή

Θλίψη για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου, αν και πολιτικά βρέθηκαν σε αντίθετες όχθες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μια «δυνατή προσωπικότητα» που θα συνοδεύει «η αφοσίωση των φίλων και ο σεβασμός των αντιπάλων της».

Σε ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «υπηρέτησε πολλές κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές θέσεις, αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ως Επίτροπος της πατρίδας μας».

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει:

Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου. Αν και βρεθήκαμε σε αντίθετες όχθες, οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπήρξε μια δυνατή προσωπικότητα. Υπηρέτησε πολλές κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές θέσεις, αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ως Επίτροπος της πατρίδας μας. Θα τη συνοδεύουν, έτσι, η αφοσίωση των φίλων και ο σεβασμός των αντιπάλων της.

Στην οικογένεια και τους ανθρώπους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Ανδρουλάκης: Ανοιξε πρωτοπόρους προοδευτικούς δρόμους

«Αποχαιρετώ με απεριόριστο σεβασμό και συγκίνηση τη Βάσω Παπανδρέου. Μια εμβληματική πολιτική προσωπικότητα και εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στη συλλυπητήρια δήλωσή του για τον θάνατο της πρώην υπουργού της παράταξης.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει για την εκλιπούσα ότι, «ως η πρώτη Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε πρωτοπόρους προοδευτικούς δρόμους με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα, την κατοχύρωση του κοινωνικού διαλόγου, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και της μητρότητας, καθώς και την εμπέδωση της ισότητας των φύλων».

«Υπηρέτησε με σθένος και δυναμισμό χωρίς συμβιβασμούς τις πολιτικές θέσεις της», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «ως υπουργός ταυτίστηκε με σημαντικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ενώ έθετε στην προτεραιότητά της τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την υπεράσπιση των οικονομικά ασθενέστερων».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους της Βάσως Παπανδρέου.

Συλληπητήρια Τασούλα

Τη βαθιά θλίψη του για την εκδημία της πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Παπανδρέου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Μια ανθοδέσμη με κόκκινα τριαντάφυλλα άφησε στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξέφρασε την βαθιά θλίψη του για την εκδημία της πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Παπανδρέου. «Η Παπανδρέου ήταν αυτοδημιούργητη», τόνισε ο κ. Τασούλας λέγοντας ότι υπηρέτησε και εκλέχθηκε επί δύο δεκαετίες την Ελληνική Βουλή τονίζοντας ότι στα υπουργεία που υπηρέτησε όπως και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε τη σφραγίδα της.

Ειδήσεις σήμερα:

Συρμός του Προαστιακού σε γραμμή του μετρό: Σε διαθεσιμότητα το προσωπικό

Η Σερένα Γουίλιαμς αποκάλυψε ότι έκανε χειρουργική επέμβαση (βίντεο)

Παγκράτι: Πρώην υπάλληλος πάρκινγκ μαχαίρωσε τον εργοδότη κι έσκισε λάστιχα αυτοκίνητων

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑθήνα: Βιασμός 6χρονης από 45χρονοΣήμερα 06:23 | Ειδήσεις

Σοκαριστικά ήταν τα συμπεράσματα γιατρών, παιδοψυχολόγων και ιατροδικαστή αφού εξέτασαν την άτυχη μικρή και διαπίστωσαν τον καταναγκασμό στην οποία είχε υποβληθεί.

Σινουάρ: Το χρονικό του θανάτου του και οι αιχμές ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός (εικόνες)Σήμερα 06:49 | Ειδήσεις

Πώς δισταυρώθηκε διεθνώς το συμπέρασμα ότι ο ηγέτης ήταν νεκρός. Τι ανέφεραν στις σχετικές δηλώσεις τους Τζο Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις αλλά και εκπρόσωπος του State Department.

Καιρός: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την ΠαρασκευήΧθες 17:45 | Ειδήσεις

Που θα είναι θυελλώδεις οι άνεμοι. Πόσο θα υποχωρήσει η θερμοκρασία. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης: Που ήταν οι “πατριώτες της φακής” όταν υπερασπιζόμασταν τον ΈβροΧθες 23:27 | Ειδήσεις

«Η πολιτική της Ευρώπης στο Μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός από τος Βρυξέλες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο - 18 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:18Revenge porn: Εκβίαζε την πρώην με γυμνές φωτογραφίες στον πατέρα της07:04Σινουάρ: Το χρονικό του θανάτου του και οι αιχμές ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός (εικόνες)06:50Rapid test δωρεάν την Παρασκευή σε 91 σημεία06:36Αθήνα: Βιασμός 6χρονης από 45χρονο06:23Καιρός: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή06:09Φόρτωσαν 50 κιλά χασίς στο αμάξι και... βγήκαν στην Εθνική Οδό23:59Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός: Η Βασίλισσα… μάδησε το τριφύλλι23:47Μητσοτάκης: Που ήταν οι “πατριώτες της φακής” όταν υπερασπιζόμασταν τον Έβρο23:35Θάνατος Σινουάρ: Οι αντιδράσεις και οι ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων23:22ΣΥΡΙΖΑ: Στα πρόθυρα νέας διάσπασης το κόμμα23:08Αμβέρσα – Τσιτσιπάς: Δύσκολη νίκη και πρόκριση στους “8”22:55Διασύνδεση POS: Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την φοροδιαφυγή και τα πρόσθετα έσοδα22:41Μεσσηνία: Θανάσιμος τραυματισμός άντρα που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του22:28Αττικη: Εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα δείχνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι22:14Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 10 ετών στον 40χρονο για το “ακέφαλο πτώμα”22:01Τροχαίο - Νέα Κίος: Εξαϋλώθηκε το αυτοκίνητο 38χρονης μητέρας 21:47Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τον καρκίνο του προστάτη21:34Βία ανηλίκων - Κρήτη: 16χρονος γρονθοκόπησε άγρια ανήλικο μέσα στο σχολείο21:21Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση στα 1200 ευρώ - Μεγαλύτερο το ποσό για το ρεύμα21:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο