LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 11 Οκτωβρίου 2024 23:18

Τουρκία και Σερβία ενισχύουν την αμυντική συνεργασία τους

Τι ανέφεραν οι ηγέτες των δύο χωρών κατά την διάκρεια της επίσημης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στο Βελιγράδι. Γιατί ο κ .Βούτσιτς χαρακτήρισε την Τουρκία μεγαλύτερη δύναμη των Βαλκανίων.

Της ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Άννας Ανδρέου

Ταγίπ Ερντογάν - Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στο Βελιγράδι.

Αναλυτικά ο κ. Ερντογάν επισήμανε:

«Βιώνουμε μια χρυσή εποχή στις σχέσεις μας με τη Σερβία. Ο όγκος των συναλλαγών μας ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο συνεχόμενα χρόνια. Συνεχίζουμε να κάνουμε κοινά βήματα με αποφασιστικότητα για την επίτευξη του κοινού μας στόχου των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και γεωγραφικά ολοκληρωμένο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με βάση τα σύνορα του 1967. Από τις 7 Οκτωβρίου, 9 χώρες έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Εδώ, υπενθυμίζω για άλλη μια φορά την έκκλησή μας να αναγνωρίσουμε το παλαιστινιακό κράτος προς τις χώρες που ακόμα δεν το έχουν κάνει. Η διεθνής κοινότητα έχει την πρωταρχική ευθύνη να στείλει τα σωστά μηνύματα στο Ισραήλ και να τερματίσει τη σφαγή.

Ειδικά στη διμερή μας συνάντηση, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό, εμπορικό, τουρισμό, καθώς και αμυντική βιομηχανία, με βάση το αμοιβαίο όφελος.

Εμείς, ως Τουρκία και Σερβία, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα χέρι-χέρι. Αλλά αυτό το βήμα είναι η δημιουργία μιας αμυντικής βιομηχανίας ανάμεσά μας που βασίζεται στη διασφάλιση της διατήρησης της ειρήνης. Ενώσαμε τα χέρια στη διμερή μας συνάντηση. Αναθέσαμε στους φίλους μας. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να καθορίσει τι πρέπει να συμπεριληφθεί στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και της Σερβίας εκτός από εμάς. Υπάρχουν ευκαιρίες που έχουμε, υπάρχουν ευκαιρίες που έχει η Σερβία». 

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσιτς σημείωσε:

«Στις συναντήσεις μας, εστιάζαμε πάντα στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ο Ερντογάν κατανοεί πολύ καλά τα προβλήματα στα Βαλκάνια. Μιλήσαμε επίσης για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε διαρκή ειρήνη. Αποφασίσαμε ότι έπρεπε να δώσουμε διαφορετικά μηνύματα για αυτό το θέμα.

Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δύναμη και ρόλο στα Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την υποστήριξη της Τουρκίας σε αυτές τις διαδικασίες (ειρήνη και σταθερότητα).

Η Τουρκία είναι μια χώρα στην οποία αποδίδουμε σημασία στη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Η συνεργασία μας θα πρέπει να αυξηθεί, ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η συνεργασία μας πρέπει να αναπτυχθεί σε κάθε τομέα.

Υπάρχει πάντα μια γέφυρα μεταξύ Άγκυρας και Βελιγραδίου».

Ειδήσεις σήμερα:

Δούκας στον ΑΝΤ1: Πιστεύω στην ανατροπή - Ήθελα πολύ το ντιμπέιτ

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Επέμεινε η πλειοψηφία για αποκλεισμό Κασσελάκη

ΗΠΑ - Συνομωσιολόγοι: Τον Μίλτον τον προκάλεσαν… οι μετεωρολόγοι

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑθήνα: Βιασμός 6χρονης από 45χρονοΣήμερα 06:23 | Ειδήσεις

Σοκαριστικά ήταν τα συμπεράσματα γιατρών, παιδοψυχολόγων και ιατροδικαστή αφού εξέτασαν την άτυχη μικρή και διαπίστωσαν τον καταναγκασμό στην οποία είχε υποβληθεί.

Σινουάρ: Το χρονικό του θανάτου του και οι αιχμές ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός (εικόνες)Σήμερα 06:49 | Ειδήσεις

Πώς δισταυρώθηκε διεθνώς το συμπέρασμα ότι ο ηγέτης ήταν νεκρός. Τι ανέφεραν στις σχετικές δηλώσεις τους Τζο Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις αλλά και εκπρόσωπος του State Department.

Καιρός: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την ΠαρασκευήΧθες 17:45 | Ειδήσεις

Που θα είναι θυελλώδεις οι άνεμοι. Πόσο θα υποχωρήσει η θερμοκρασία. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης: Που ήταν οι “πατριώτες της φακής” όταν υπερασπιζόμασταν τον ΈβροΧθες 23:27 | Ειδήσεις

«Η πολιτική της Ευρώπης στο Μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός από τος Βρυξέλες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εορτολόγιο - 18 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:18Revenge porn: Εκβίαζε την πρώην με γυμνές φωτογραφίες στον πατέρα της07:04Σινουάρ: Το χρονικό του θανάτου του και οι αιχμές ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός (εικόνες)06:50Rapid test δωρεάν την Παρασκευή σε 91 σημεία06:36Αθήνα: Βιασμός 6χρονης από 45χρονο06:23Καιρός: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή06:09Φόρτωσαν 50 κιλά χασίς στο αμάξι και... βγήκαν στην Εθνική Οδό23:59Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός: Η Βασίλισσα… μάδησε το τριφύλλι23:47Μητσοτάκης: Που ήταν οι “πατριώτες της φακής” όταν υπερασπιζόμασταν τον Έβρο23:35Θάνατος Σινουάρ: Οι αντιδράσεις και οι ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων23:22ΣΥΡΙΖΑ: Στα πρόθυρα νέας διάσπασης το κόμμα23:08Αμβέρσα – Τσιτσιπάς: Δύσκολη νίκη και πρόκριση στους “8”22:55Διασύνδεση POS: Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την φοροδιαφυγή και τα πρόσθετα έσοδα22:41Μεσσηνία: Θανάσιμος τραυματισμός άντρα που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του22:28Αττικη: Εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα δείχνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι22:14Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 10 ετών στον 40χρονο για το “ακέφαλο πτώμα”22:01Τροχαίο - Νέα Κίος: Εξαϋλώθηκε το αυτοκίνητο 38χρονης μητέρας 21:47Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τον καρκίνο του προστάτη21:34Βία ανηλίκων - Κρήτη: 16χρονος γρονθοκόπησε άγρια ανήλικο μέσα στο σχολείο21:21Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση στα 1200 ευρώ - Μεγαλύτερο το ποσό για το ρεύμα21:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο