LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: Σήμερα 08:15

Μέση Ανατολή: Η κρίση Ισραήλ - Χεζμπολάχ μπαίνει σε νέα φάση (εικόνες)

Το "πεδίο μάχης" στη Μέση Ανατολή, φαίνεται να μετατοπίζεται με το Ισραήλ να πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ μέσα στον Λίβανο.

Ισραήλ - βομβαρδισμός - Λίβανος

Σημαντικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ σκοτώθηκε την Παρασκευή σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότια συνοικία της Βηρυτού, με απολογισμό μέχρι στιγμής τουλάχιστον 14 νεκρούς, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μοιάζει πλέον να μεταφέρεται στον Λίβανο, να επικεντρώνεται στη σιιτική παράταξη-σύμμαχό της.

Η επιδρομή χαρακτηρίζεται νέο σκληρό χτύπημα για τη Χεζμπολάχ, μετά τη σειρά φονικών εκρήξεων, που αποδίδονται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες από το κίνημα, παγιδευμένων συσκευών επικοινωνίας.

«Πολύ ανήσυχος», ο ΟΗΕ κάλεσε την Παρασκευή σε «αποκλιμάκωση» και στη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έκαναν στοχευμένο πλήγμα (...) εξοντώνοντας τον Ιμπραήμ Ακίλ», επικεφαλής δύναμης ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολά, της «μονάδας Ραντουάν», ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Πρόσθεσε πως άλλοι «δέκα διοικητές» μονάδων της Χεζμπολάχ, «υπεύθυνοι για τις καθημερινές εκτοξεύσεις ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, σκοτώθηκαν στον συγκεκριμένο βομβαρδισμό.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε αργά το βράδυ τον θάνατο του Ιμπραήμ Ακίλ, ενός «από τους μεγάλους ηγέτες μας», ο οποίος σκοτώθηκε «στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα όταν αναφέρεται σε θύματα ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα είχε δηλώσει νωρίτερα πως ο Ιμπραήμ Ακίλ σκοτώθηκε «κατά τη διάρκεια συνάντησης με διοικητές».

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 66 τραυματίστηκαν, οι 9 σοβαρά, στον βομβαρδισμό αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το οποίο τόνισε πως σωστικά συνεργεία ανέμεναν να βρουν κι άλλα θύματα στα συντρίμμια του κτηρίου που χτυπήθηκε.

Πρόκειται για το δεύτερο ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ που σκοτώνεται σε ισραηλινό βομβαρδισμό αφότου το κίνημα άνοιξε μέτωπο στα σύνορα Λιβάνου Ισραήλ πριν από σχεδόν έναν χρόνο, για να υποστηρίξει τον σύμμαχό του, τη Χαμάς.

Ισραήλ - βομβαρδισμός - Λίβανος

Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει τον Ιμπραήμ Ακίλ, προσέφεραν ποσό 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τον εντοπισμό του, καθώς φερόταν να ενέχεται στις πολύνεκρες αντιαμερικανικές επιθέσεις στη Βηρυτό που είχαν γίνει το 1983.

Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που μετέβη στο σημείο είδε πολυκατοικία να έχει καταρρεύσει και σωστικά συνεργεία να απομακρύνουν θύματα εν μέσω χάους.

«Η στοχοποίηση κατοικημένης αστικής ζώνης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ισραηλινός εχθρός δεν λαμβάνει υπόψη του κανέναν ανθρωπιστικό παράγοντα», κατήγγειλε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Η Χαμάς καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση», ενώ το Ιράν την «κατάφωρη παραβίαση (...) της εδαφικής ακεραιότητας» του Λιβάνου.

Από την άλλη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν πως δεν επιδιώκουν «μεγάλη κλιμάκωση» του πολέμου στην περιοχή.

Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διεμήνυσε πως «οι εχθροί μας δεν έχουν καμιά ασφαλή τοποθεσία να καταφύγουν, ούτε καν σε (νότια) προάστια της Βηρυτού».

Μετά τις φονικές εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας την Τρίτη και την Τετάρτη —τουλάχιστον 37 νεκροί, 2.931 τραυματίες—, οι ανταλλαγές πυρών εντάθηκαν ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το σιιτικό κίνημα.

Ισραήλ - βομβαρδισμός - Λίβανος

Οι ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν χθες πως περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ ως το μεσημέρι. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον διαφόρων ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης βάσης της υπηρεσίας πληροφοριών.

Το βράδυ της Πέμπτης, το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών πληγμάτων στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, έγιναν περίπου πενήντα βομβαρδισμοί.

Από την άλλη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε ότι ο Ισραήλ θα υποστεί «τρομερή τιμωρία» μετά τις δυο σειρές εκρήξεων βομβητών και ασυρμάτων που είχαν παγιδευτεί.

Επισήμως, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν σχολιάσει τις εκρήξεις, που ακολούθησαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι στόχοι του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλέον επεκτείνονται στα σύνορα με τον Λίβανο, συμπεριλαμβάνουν την ασφαλή επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από ζώνες της βόρειας ισραηλινής επικράτειας.

Ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, κάλεσε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει αυτή την επίθεση» προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσει «μεγάλη έκρηξη», από την οποία «πρέπει να καταλάβετε πως δεν θα γλιτώσει ούτε η Δύση, ούτε η Ανατολή, θα μας γυρίσει πίσω στον Μεσαίωνα».

Μια ημέρα νωρίτερα, είχε ανακοινώσει πως θα κατέθετε διαμαρτυρία στο ΣΑ για την ισραηλινή «κυβερνοτρομοκρατική επίθεση που αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Το διεθνές δίκαιο «απαγορεύει» τη χρήση «παγιδευμένων», φαινομενικά «αθώων» συσκευών, υπογράμμισε από την πλευρά του χθες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, υποσχέθηκαν «συντριπτική ανταπόδοση από το μέτωπο της αντίστασης», όπως αποκαλεί η Τεχεράνη χαλαρή συμμαχία ένοπλων οργανώσεων σε όλη την περιοχή, που αντιμετωπίζουν με εχθρότητα το Ισραήλ και τους συμμάχους του, πάνω απ’ όλους τις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε στο προχθεσινό διάγγελμά του απευθυνόμενος στους ισραηλινούς ηγέτες «δεν θα μπορέσετε να γυρίσετε τους κατοίκους του (ισραηλινού) βορρά» σπίτια τους, επιμένοντος ότι «το μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ θα παραμείνει ανοικτό ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».

Ισραήλ - βομβαρδισμός - Λίβανος

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Ταυτόχρονα, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου δυο πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους χθες το πρωί, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Ένας από αυτούς στοχοποίησε σπίτι στον καταυλισμό προσφύγων στη Νουσέιρατ (κεντρικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ Παλαιστίνιοι, ενώ ακόμη έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό ακινήτου στην πόλη της Γάζας (βόρεια), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος πλέον διανύει την 351η ημέρα του, ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών και συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό ομηρία.

Ισραήλ - βομβαρδισμός - Λίβανος

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Πάνω από 41.272 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει έκτοτε τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Αθήνα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο στο κέντρο της πρωτεύουσας

Κηφισός: Νεκρός ο οδηγός αυτοκινήτου που “καρφώθηκε” σε μπάρες

Ηράκλειο: “Έπλασε” απόπειρα απαγωγής για να... προβληθεί στα ΜΜΕ και συνελήφθη!

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜωραΐτης: Ο Πολάκης είναι ομοφοβικός πραξικοπηματίας - Ο Κασσελάκης πληρώνει την ομορφιά του (βίντεο)Σήμερα 11:09 | Ειδήσεις

Λάβρος κατά του Παύλου Πολάκη εμφανίστηκε ο Νίκος Μωραΐτης, μιλώντας στην εκπομπή "Weekenders" του ΑΝΤ1. Γιατί μιλά για "πραξικόπημα" στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και τις εμφανίσεις του Κασσελάκη στα ΜΜΕ.

Σεξουαλική κακοποίηση εγγονιών από τον παππού τους - Μητέρα παιδιών: Σκέφτηκα να σκοτώσω τον πατέρα μου...Σήμερα 10:48 | Ειδήσεις

Τι εξομολογείται η μητέρα των τεσσάρων παιδιών που έπεσαν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο τους τον παππού.

Αθήνα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο στο κέντρο της πρωτεύουσαςΣήμερα 08:33 | Ειδήσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν πολλές ώρες της ημέρας, λόγω της διεξαγωγής του "THIS IS ATHENS FESTIVAL" και του τουρνουά καλαθοσφαίρισης "Π. Γιαννακόπουλος".

Καραλής στον ΑΝΤ1: Θέλω άλμα πάνω από 6,10 μέτρα, αλλά... (βίντεο)Σήμερα 10:08 | Ειδήσεις

Ο “Μανόλο” μίλησε στην νέα εκπομπή του ΑΝΤ1, “Weekenders” και ήταν αποκαλυπτικός για τα όνειρα του, το bullying, τον Ντουπλάντις και την... υψοφοβία!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης - Ερντογάν: Το πρόγραμμα στις ΗΠΑ και η συνάντηση12:31Αντιπλημμυρική προστασία - Χαρδαλιάς: Να μπει τέλος στο γαϊτανάκι της ευθύνης (βίντεο)12:18Πήλιο: Νεκρή γυναίκα σε τροχαίο - “Κόλλησε” το γκάζι του αυτοκινήτου12:04Σεξουαλική κακοποίηση εγγονιών από τον παππού τους - Μητέρα παιδιών: Σκέφτηκα να σκοτώσω τον πατέρα μου...11:51ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 27 Σεπτεμβρίου11:38Μωραΐτης: Ο Πολάκης είναι ομοφοβικός πραξικοπηματίας - Ο Κασσελάκης πληρώνει την ομορφιά του (βίντεο)11:25Εορτολόγιο - 21 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα11:11Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι ριζικές αλλαγές και η επίδραση στην αγορά ακινήτων10:58Παναθηναϊκός - ΟΑΚΑ: Εικόνες από το “πράσινο παλάτι” (βίντεο)10:44Τζάκρη - Ρακούσης: Μηνύσεις για το bullying και τις υπόνοιες10:30Καραλής στον ΑΝΤ1: Θέλω άλμα πάνω από 6,10 μέτρα, αλλά... (βίντεο)10:17Αθήνα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο στο κέντρο της πρωτεύουσας10:03Super League: Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη πριν την Ευρώπη09:50Εργατικό ατύχημα - Κρήτη: Διασωληνωμένος άνδρας που έπεσε από ύψος 8 μέτρων09:37Grand Prix Σιγκαπούρης: Live μετάδοση στο ANT1+09:25Ηράκλειο: “Έπλασε” απόπειρα απαγωγής για να... προβληθεί στα ΜΜΕ και συνελήφθη!09:13Μέση Ανατολή: Η κρίση Ισραήλ - Χεζμπολάχ μπαίνει σε νέα φάση (εικόνες)09:00Χανιά: Είχαν καλάσνικοφ και πιστόλια στο σπίτι08:46Κάρπαθος: Φωτιά στον ΧΥΤΑ προκαλεί μεγάλη οικολογική καταστροφή08:33Κηφισός: Νεκρός ο οδηγός αυτοκινήτου που “καρφώθηκε” σε μπάρες08:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο