LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: Χθες 21:18

Ακρίβεια - ΙΕΛΚΑ: Ποια προϊόντα ακριβαίνουν και ποια φθηναίνουν (βίντεο)

Οι τιμές μειώθηκαν σε τριπλάσια προϊόντα, σε σχέση με αυτά που ανατιμήθηκαν, σύμφωνα με την Ένωση Σουπερ Μάρκετ Ελλάδας. Ωστόσο καταναλωτές λένε οτι οι μειώσεις δεν φτάνουν στις τσέπες τους, αν υπολογίσει κάποιος το συνολικό κόστος. 

Σούπερ Μάρκετ - Ράφια

Της Ηρώς Ράντου 

Σε σύγχυση βρίσκονται οι καταναλωτές αφού δεν μπορούν να καταλάβουν, κάθε φορά που επισκέπτονται το σούπερ μάρκετ, ποια προϊόντα ακριβαίνουν και ποια φθηναίνουν.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τον Αύγουστο καταγράφηκαν τόσο μειώσεις όσο και αυξήσεις τιμών σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων σε σχέση με πέρυσι, με τον πληθωρισμό να είναι αρνητικός για 4ο συνεχόμενο μήνα.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ (Πηγή: ΙΕΛΚΑ)

Απορρυπαντικά/ είδη καθαρισμού -6,7%

Χαρτικά/ είδη προσωπικής υγιεινής -5,2%

Βρεφικές/ παιδικές τροφές -4,3%

Φρούτα/ λαχανικά -2,8%

Τροφές για κατοικίδια -4,8%

Προϊόντα - Αυξήσεις - Μειώσεις

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ (Πηγή: ΙΕΛΚΑ)

Φρέσκα ψάρια/ θαλασσινά +5%

Τρόφιμα παντοπωλείου +3,5%

Ορεκτικά/αλίπαστα +5,5%

Μπισκότα/ σοκολάτες +3,4%

Προϊόντα - Αυξήσεις - Μειώσεις

 Ο Απόστολος Πεταλας, Γενικός διευθυντής ένωσης σούπερ μάρκετ Ελλάδας αναφέρει ότι «με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, παρατηρείται μια σταθερότητα στις τιμές σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί κωδικοί που έχουν πτωτική πορεία ενώ άλλοι, σε κατηγορίες που επηρεάζονται από την κλιματική κρίση, έχουν ανοδική πορεία. Οι κωδικοί πάντως που μειώνονται οι τιμές είναι τριπλάσιοι από αυτούς που έχουν ανοδική πορεία».

Οι προσφορές δε, παρότι τους συμφέρουν, δημιουργούν επιπλέον μπέρδεμα αφού ρίχνουν τις τιμές για λίγες μόνο ημέρες. 

Για αυτό και ζητούν το αυτονόητο: Ενημέρωση για την πορεία της τιμής κάθε προϊόντος στα σούπερ μάρκετ. 

Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος ένωσης εργαζομένων και καταναλωτών τονίζει ότι «στη Γερμανία εδώ και χρόνια αυτό που κάνουν στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ στα προϊόντα είναι να αναγράφεται στο κάτω μέρος στο ταμπελάκι πόσες ημέρες, πόσες εβδομάδες έχει σταθερή τιμή το προϊόν.  Το ίδιο πράγμα έχουν κάνει και στη Γαλλία, το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να κάνει και η χώρα μας».

Έτσι οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν μόνο τα προϊόντα με μειωμένη ή σταθερή τιμή, επιβραβεύοντας τις εταιρίες που βάζουν πλάτη εν μέσω της ακρίβειας αλλά και τιμωρώντας εκείνες που κερδοσκοπούν στις πλάτες τους.

Μοναδικά όπλα των καταναλωτών για την ώρα… η καλή μνήμη, η επιτόπια έρευνα αγοράς από το ένα κατάστημα στο άλλο αλλά και η πλατφόρμα - e-Καταναλωτής που τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους καλάθι και να βρουν ποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ το προσφέρει φθηνότερα. 

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από τη νέα έκρηξη βομβητών (εικόνες)

Ιταλία: Θρίλερ με εξαφάνιση ιδιωτικού αεροσκάφους

Κεραμεικός: Ντοκουμέντο από την συμπλοκή με πυροβολισμούς και τραυματισμό 36χρονου (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαBelharra: “Βόμβα” Δένδια - Η Ελλάδα αγοράζει 4η Φρεγάτα (βίντεο)Σήμερα 16:44 | Ειδήσεις

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε την απόφαση της Ελλάδας να παραγγείλει και 4η Φρεγάτα Belharra καθώς και στρατηγικούς πυραλους Scalp.

Η ΑΑΔΕ ψάχνει πολίτες για να τους επιστρέψει λεφτά! Σβήνουν τα mail φοβούμενοι για απάτηΣήμερα 12:58 | Ειδήσεις

Στο "κυνήγι" εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων έχει αποδυθεί η ΑΑΔΕ για να τους γυρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Πολίτης κέρδισε στην φορολοταρία και νόμιζε ότι "του κάνουν πλάκα"!

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 64χρονος που βιντεοσκοπούσε νεαρή σε τρένοΣήμερα 16:43 | Ειδήσεις

Η παρατηρητικότητα μιας συνεπιβάτιδας, ο ελεγκτής του τρένου και τα βίντεο με την εστίαση σε επίμαχα σημεία της 18χρονης. Η ποινή που επέβαλλε το δικαστήριο.

Βόλος: Νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα τουΣήμερα 11:10 | Ειδήσεις

Κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα βρέθηκε το μηχανάκι του 40χρονου που είχε επιτεθεί στον πατέρα του με ψαροντούφεκο. Τι εξετάζουν οι αρχές. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κρήτη: Έπαθε ανακοπή μέσα στο ταξί που τον πήγαινε στο νοσοκομείο και πέθανε19:01Μπαχτσελί: Ο Δένδιας λαχταράει… το βυθό όπως οι παππούδες του18:48Βόλος: Καθηγητής πανεπιστημίου εξαπατούσε πολίτες18:36Χεζμπολάχ – Νασράλα: Σφαγές οι επιθέσεις με τους βομβητές18:23Σαμαριά: Απεγκλωβίστηκαν και οι τελευταίοι τουρίστες από το φαράγγι (εικόνες) 18:11Κύπρος: Απολύθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, Γενικός Ελεγκτής του Κράτους17:58Σύνταγμα: Αρουραίοι “κόβουν βόλτες” στην Πλατεία (βίντεο)17:44Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 64χρονος που βιντεοσκοπούσε νεαρή σε τρένο17:31Belharra: “Βόμβα” Δένδια - Η Ελλάδα αγοράζει 4η Φρεγάτα (βίντεο)17:19Κορονοϊός: Δεκάδες θάνατοι και εκατοντάδες εισαγωγές την περασμένη εβδομάδα 17:06THE FLAME Festival: Γευστικές απολαύσεις για χιλιάδες επισκέπτες (εικόνες)16:52Βρετανία: Γιατρός έκανε περιτομές χωρίς άδεια και με σκουριασμένα εργαλεία16:40Οδηγός ταξί εξέδιδε αποδείξεις με εικονικό ΑΦΜ16:26Ταϊλάνδη: Πύθωνας επιτέθηκε σε γυναίκα - Την τύλιξε και την έσφιγγε για ώρες (βίντεο)16:13Ζάκυνθος: Άνδρας έπεσε από σκαλωσιά και σκοτώθηκε15:59Πώς διαπιστώνεις αν έχεις κλήση από την Τροχαία15:46ΕΕ: Η στήριξη στην Ουκρανία πρέπει να διευρυνθεί - Επέκταση στις κυρώσεις προς την Ρωσία15:33Ζάκυνθος: Νεκρή οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε χαντάκι (εικόνες)15:19Harrods - Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Κατηγορίες για βιασμούς από πρώην υπαλλήλους του15:06Θεσσαλονίκη: 19χρονη κατήγγειλε τον ιερέα πατέρα της ότι την κλείδωσε για να της “αλλάξει μυαλό”14:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο