Σεισμοί στην Σαντορίνη - Επιτροπή Ειδικών: Οι δονήσεις είναι και τεκτονικές και ηφαιστειογενείς
Σχετική ύφεση παρουσιάζει η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχη της Ανυδρου μεταξυ Θηρας και Αμοργου, με περιπου 1.300 σεισμους από την 1η Φεβρουαριου έως σημερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.3). Αυτό διαπίστωσαν μεταξύ άλλων τα μέλη των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) που συνεδρίασαν σήμερα. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η τρέχουσα σεισμικη δραστηριότητα στην περιοχη της νησου Ανυδρου οφειλεται σε υποθαλάσσια ρηγματα με διευθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρυτερο γεωδυναμικό πλαισιο της περιοχης. Συμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεια, η δραστηριότητα αυτη οφειλεται σε συνδυασμό τεκτονικης και βαθυτερου μαγματισμου. Ακόμη προσθέτουν ότι η σεισμικη δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ιδια επιπεδα, ενώ παρατηρειται στην ευρυτερη περιοχη της Σαντορινης αυξημένη εδαφικη παραμόρφωση και υπογραμμίζουν ότι με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους τα δημόσια κτίρια έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.
Τέλος, όπως τονίζεται τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των δύο Επιτροπών:
Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη, του Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά από συζητηση μεταξυ των μελών των Επιτροπών και την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα:
- Η σεισμικη ακολουθια στη θαλάσσια περιοχη της Ανυδρου μεταξυ Θηρας και Αμοργου παρουσιάζει σχετικη υφεση, με περιπου 1.300 σεισμους από την 1η Φεβρουαριου έως σημερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.3).
- Η τρέχουσα σεισμικη δραστηριότητα στην περιοχη της νησου Ανυδρου οφειλεται σε υποθαλάσσια ρηγματα με διευθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρυτερο γεωδυναμικό πλαισιο της περιοχης. Συμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεια, η δραστηριότητα αυτη οφειλεται σε συνδυασμό τεκτονικης και βαθυτερου μαγματισμου.
- Η σεισμικη δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ιδια επιπεδα, ενώ παρατηρειται στην ευρυτερη περιοχη της Σαντορινης αυξημένη εδαφικη παραμόρφωση η οποια παρακολουθειται συνεχώς.
- Τα δημόσια κτιρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδειξει πολυ καλη συμπεριφορά στις σεισμικές φορτισεις.
- Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Οι πολίτες θα πρέπει:
- Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00.
Τροχαίο στην Φυλή: Σκοτώθηκε 15χρονος, ακρωτηριάστηκε άλλος τραυματίας
Κακοκαιρία - Κεφαλονιά: Πλημμύρες και ζημιές στο νησί (εικόνες)