LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 03 Απριλίου 2024 06:56

Παλαιστίνη - ΟΗΕ: Αίτημα για αναγνώριση τους κράτους

Το αίτημα των Παλαιστίνιων στον ΟΗΕ, το ισχύον καθεστώς και οι...αμφιβολίες.

Δυτική Όχθη - Παλαιστίνη - Παλαιστίνιοι - check point

Οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έχουν καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012, κίνησαν χθες Τρίτη εκ νέου επίσημη διαδικασία για να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του διεθνούς οργανισμού, αναφέρει επιστολή του πρεσβευτή τους που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην επιστολή, που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κι επιδόθηκε στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ριάντ Μανσούρ ανακοινώνει «κατ’ εντολή των παλαιστίνιων ηγετών» πως κινεί εκ νέου τη διαδικασία, που ανάγεται στο 2011, ζητώντας το ΣΑ να εξετάσει το αίτημα εντός «του Απριλίου του 2024».

Ο πρεσβευτής δεν σταματά να επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες ότι, μπροστά στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της επικράτειάς του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, προτεραιότητα των Παλαιστινίων είναι πλέον να γίνουν κράτος πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Φιλοδοξία που υποστηρίζεται, σε επιστολή που επιδόθηκε επίσης χθες Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κυρίως από αντιπροσώπους της ομάδας των αραβικών χωρών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

«Θα επιθυμούσαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο ότι μέχρι σήμερα, 140 κράτη μέλη έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», επιμένουν στην επιστολή που περιήλθε επίσης σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, εξηγώντας πως θεωρούν ότι το αίτημα του 2011 εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κινούσε διαδικασία για την «ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ».

Δυτική Όχθη - Παλαιστίνη - Παλαιστίνιοι - check point

Η διαδικασία αυτή ουδέποτε ολοκληρώθηκε· οι Παλαιστίνιοι εντέλει απέκτησαν, με ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης τον Νοέμβριο του 2012, καθεστώς παρατηρητή.

Σύμφωνα με τον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ένταξη νέου κράτους μέλους γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης —απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων—, αλλά μόνο έπειτα από θετική εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δυτική Όχθη - Παλαιστίνη - Παλαιστίνιοι - check point

Παρατηρητές διατηρούν πολλές αμφιβολίες για το εάν το αίτημα των Παλαιστινίων θα φθάσει ως τη Γενική Συνέλευση, δεδομένου του δικαιώματος αρνησικυρίας των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Γάζα - Επίθεση σε διεθνή ΜΚΟ: Το Ισραήλ παραδέχθηκε το “λάθος”

Ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν (βίντεο)

Καιρός: Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜάτι - Άρειος Πάγος: Έφεση ζητά η Αδειλίνη για την δικαστική απόφασηΣήμερα 09:55 | Ειδήσεις

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά να ασκηθεί έφεση για τις ποινές στους καταδικασθέντες, αλλά και για την αθώωση των υπόλοιπων κατηγορούμενων.

Πρωτομαγιά – απεργία: Πως θα κινηθούν τα Μέσα ΜεταφοράςΣήμερα 10:42 | Ειδήσεις

Ποια μέσα θα τραβήξουν «χειρόφρενο» και σε ποια οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας.

Λονδίνο: Επίθεση άνδρα με σπαθί κοντά σε σταθμό μετρό (βίντεο)Σήμερα 11:39 | Ειδήσεις

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματίες από την επίθεση του άνδρα κοντά σε σταθμό μετρό στο Λονδίνο.

Ερυθρά Θάλασσα: Πλοίο ελληνικών συμφερόντων “χτυπήθηκε” από τους ΧούθιΣήμερα 09:00 | Ειδήσεις

Το εμπορικό πλοίο έγινε στόχος «τριών πυραύλων» και στοχοποιήθηκε επειδή έχει χρησιμοποιηθεί για εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λονδίνο: Επίθεση άνδρα με σπαθί κοντά σε σταθμό μετρό (βίντεο)11:53Θεσσαλονίκη: Μαθητής Δημοτικού έβγαλε μαχαίρι σε καυγά στο σχολείο!11:40Διαρροή mail - ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεραμέως να κληθεί σε ακρόαση στην Βουλή11:27Πάτρα: Συμμορία μαθητών επιτέθηκε σε 13χρονο11:13Πρωτομαγιά – απεργία: Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς11:00Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε πεζούς – 4 τραυματίες σε νοσοκομείο10:47Τηλεθέαση - “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;”: Πρωτιά τον Απρίλιο10:33“Το Πρωινό” - Δημήτρης Κόκοτας: Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του10:20Μάτι - Άρειος Πάγος: Έφεση ζητά η Αδειλίνη για την δικαστική απόφαση10:06Το ματωμένο “αρχείο” των ρωσικών επιθέσεων στην Ευρώπη09:52Φωτιά στο Μάτι: Επιζώντες και συγγενείς θυμάτων μιλούν στον ΑΝΤ1 για την δικαστική απόφαση (βίντεο)09:39POS: “Ψαλίδι” σε χρεώσεις για 3 χρόνια09:26Ερυθρά Θάλασσα: Πλοίο ελληνικών συμφερόντων “χτυπήθηκε” από τους Χούθι09:12Καρδίτσα: Έκλεψαν καντήλια και σταυρούς από νεκροταφείο08:59Πρόστιμο 2000 ευρώ γιατί άφησε τον σκύλο του χωρίς νερό 08:46Γεωργία: Βουλευτίνα χτύπησε βουλευτή στο κεφάλι με ένα μπουκάλι νερό (βίντεο)08:33Λάρισα: Αυτοκίνητο χτύπησε άντρα που καθόταν σε παγκάκι πλατείας!08:19“The 2Night Show” - Γουμενίδης: Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα για “να σπάει αβγά”08:06Μεγάλη Τρίτη: Το τροπάριο της Κασσιανής και η παραβολή των παρθένων07:53“The 2Night Show” - Σακελλαρόπουλος: Από τα φτωχικά σοκάκια στις συναντήσεις με τους θρύλους των γηπέδων (βίντεο)07:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο