LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 05 Φεβρουαρίου 2024 19:45

ΕΟΔΥ: Συγκροτείται “Επιτροπή Σοφών” για την ιλαρά

Αποστολές της μεταξύ άλλων, η παρακολούθηση των κρουσμάτων αλλά και η παρακίνηση του πληθυσμού προς εμβολιασμό.

Ιλαρά - εμβόλιο

Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας (Aναπληρώτριας Yπουργού κ. Αγαπηδάκη) και με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΟΔΥ καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς, υπό το συντονισμό της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και αναπληρωματικού μέλους ΔΣ ΕΟΔΥ, κ. Παπαευαγγέλου.

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν η Καθηγήτρια και Πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Θεοδωρίδου, η Πρόεδρος ΔΣ της ΜΚΟ «Υγεία για 'Όλους» κ. Σωτηροπούλου, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Η σύσταση της ομάδας εργασίας κρίθηκε σκόπιμη καθώς υπάρχουν αναφορές για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη Ρουμανία με περισσότερα από 3.000 δηλωθέντα κρούσματα, στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

Στη χώρα μας, η τελευταία επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώθηκε το 2017-2018 με περισσότερα από 3200 κρούσματα, ενώ τα έτη 2022 και το 2023 δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα. Τα δυο έως τώρα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός του 2024, αφορούσαν σε ενήλικες με πρότερη επαφή με άτομο που διαμένει σε χώρα με έξαρση κρουσμάτων ιλαράς. Διερευνάται η πιθανότητα και άλλων δύο κρουσμάτων μεταξύ των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό).

Την Παρασκευή 2.2.2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των μελών της ομάδας εργασίας με σκοπό να εκτιμηθεί ο κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων στη χώρα μας και να προταθούν συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του νοσήματος.

Με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων κρίνεται υψηλή. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης αποτύπωσης της ανοσίας έναντι της ιλαράς το διάστημα 2020-2021, η ανοσία του Ελληνικού πληθυσμού κρίνεται ικανοποιητική αφού το 89.8% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς (προστασία από τη νόσο), είτε μέσω παρελθούσας νόσησης ή μέσω εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, καθίσταται φανερό ότι στην παρούσα φάση δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, όμως οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και ο πληθυσμός της χώρας μας να είναι ενήμερος και να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών.

Για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα:

Κατά σειρά προτεραιότητας:

  1. Ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.
  2. Επιπλέον δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
  3. Συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.
  4. Ενημέρωση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού που ευνοεί τη μετάδοση.
  5. Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης.
  6. Ενημέρωση ταξιδιωτών ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.

Αποφασίστηκε η Ομάδα εργασίας να συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα για το συντονισμό των αναφερόμενων δράσεων με βάση και τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση στο υπουργείο Εργασίας: “Οι δράστες ήταν επαγγελματίες”

Διδυμότειχο – Στρεπτόκοκκος: Προσπαθούσαν επί μια ώρα να επαναφέρουν στη ζωή την 9χρονη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΨαρόπουλος στο "Καλημέρα Ελλάδα": Θα τιμήσω την μνήμη της κόρης μου εάν τιμωρηθούν αυτοί που πρέπειΣήμερα 09:08 | Ειδήσεις

Όλα όσα δήλωσε ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της αδικοχαμένης Μάρθης, στο "Καλημέρα Ελλάδα".


Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις 30 λεπτών στην Αττική ΟδόΣήμερα 09:33 | Ειδήσεις

Πού παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες δυσκολίες στην κυκλοφορία.

Μεταξουργείο: Επτάχρονο παιδί στο νοσοκομείο, λόγω δακρυγόνωνΣήμερα 07:43 | Ειδήσεις

Ένα επτάχρονο παιδί, από τη χρήση χημικών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κάψιμο στα μάτια. 

Κυριάκος Μητσοτάκης - Βρυξέλλες: Σημαντικά βήματα προς την υλοποίηση κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικήςΣήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Σε ερώτηση για την ανταγωνιστικότητα και την πράσινη μετάβαση ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι ως προς την ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και ταυτόχρονα ρεαλιστές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φον ντερ Λάιεν υπέρ του σχεδίου "Ετοιμότητα 2030": Τώρα η απειλή είναι στην ανατολή, αύριο μπορεί να βρίσκεται στον νότο10:09Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις 30 λεπτών στην Αττική Οδό09:55Μεξικό: Εντοπίστηκαν 48 σακούλες με ανθρώπινα λείψανα09:41Τουρκία: Η Άγκυρα συζητά τη συμμετοχή του τουρκικού στρατού στην ειρηνευτική δύναμη για τη Γάζα09:26Ψαρόπουλος στο "Καλημέρα Ελλάδα": Θα τιμήσω την μνήμη της κόρης μου εάν τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει09:12Κυριάκος Μητσοτάκης - Βρυξέλλες: Σημαντικά βήματα προς την υλοποίηση κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής08:58"Όχι στον τρελό πόλεμο!" λέει ο πρόεδρος Μαδούρο στους Αμερικανούς08:44Μία ώρα "πίσω" τα ρολόγια από τα ξημερώματα της Κυριακής08:30Τραμπ: Το Ισραήλ θα χάσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον αν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη08:16Κορωπί: Τα ψέματα που είπε ο 50χρονος στις αρχές - Σε σοβαρή κατάσταση η γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε08:02Μεταξουργείο: Επτάχρονο παιδί στο νοσοκομείο, λόγω δακρυγόνων07:48Ντόναλντ Τραμπ: Οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά για το εμπόριο τερματίζονται07:34Αδιανόητο περιστατικό στη Λέσβο: 13χρονος έκλεψε 7.000 ευρώ από την γιαγιά του07:20Σοκ στην Εύβοια: Πυροβόλησαν και σκότωσαν αδέσποτο σκύλο07:06Λέβιτ: Δεν έχει φύγει από το τραπέζι μια συνάντηση Τραμπ – Πούτιν06:52Απίθανο διπλό για τον ΠΑΟΚ στο Σταντ Πιέρ Μορουά06:38Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:24Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Οκτωβρίου06:10Ο Παναθηναϊκός δεν άντεξε στο «De Kuip» και «λύγισε» με 3-1 απ’ τη Φέγενορντ23:59Ρωσία: Τουλάχιστον 12 νεκροί εξαιτίας εκρήξεων σε εργοστάσιο23:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο