LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Δεκεμβρίου 2023 06:49

Παναμάς: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εμπορίου

Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική σύμβαση του δημοσίου με καναδικη εταιρεία.

Παναμάς - σημαία

Ο υπουργός Εμπορίου του Παναμά Φεδερίκο Αλφάρο ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως υπέβαλε την παραίτησή του, μερικά 24ωρα αφού το ανώτατο δικαστήριο του κράτους της κεντρικής Αμερικής αποφάνθηκε ότι σύμβαση του παναμαϊκού δημοσίου με την καναδική εταιρεία First Quantum Minerals ήταν αντισυνταγματική.

Ήταν το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας αυτό που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την FQM για την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης του μεγαλύτερου μεταλλείου χαλκού της κεντρικής Αμερικής, η οποία ξεσήκωσε κύμα μαζικών κινητοποιήσεων, ιδίως επειδή κρίθηκε πως ήταν υπερβολικά ευνοϊκή για την καναδική εταιρεία.

Στην επιστολή παραίτησής του που υπέβαλε στον πρόεδρο και δημοσιοποίησε μέσω X (του πρώην Twitter) και άλλων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Αλφάρο αναφέρεται εκτενώς στη σύμβαση και στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η ετυμηγορία «ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τη χώρα», προειδοποιεί, κάνοντας λόγο για «απώλεια θέσεων εργασίας», «οικονομική αστάθεια», «διεκδικήσεις επενδυτών» σε διεθνή δικαστήρια και την υποβάθμιση του αξιόχρεου του Παναμά από οίκους αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος του Παναμά, ο Λαουρεντίνο Κορτίσο, ονόμασε τον Χόρχε Ριβέρα αντικαταστάτη του Φεδερίκο Αλφάρο, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της προεδρίας.

Ο κ. Κορτίσο ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα σεβαστεί την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, ότι θα ξεκινήσει διαδικασία —«συντεταγμένη και ασφαλή»— για να κλείσει το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού της κεντρικής Αμερικής αφού «παραληφθεί η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης που ανακηρύσσει τη σύμβαση αντισυνταγματική και αφού δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης», κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Ο νέος υπουργός Εμπορίου Ριβέρα ανέφερε σε δική του ανακοίνωση Τύπου πως οι υπηρεσίες του μελετούν το πώς θα ενεργήσουν για να συμμορφωθούν προς την απόφαση και πώς θα συντονιστούν με συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος.

Ειδήσεις σήμερα:

Missing Kid Alert: ανήλικες μπήκαν σε ταξί και εξαφανίστηκαν

Rapid test δωρεάν την Παρασκευή σε 162 σημεία

Καιρός - Παρασκευή: συννεφιά, νοτιάδες και άνοδος θερμοκρασίας


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)23:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Έξι προφυλακίσεις κατηγορουμένων23:50Θηρασία: Βίντεο από κατολίσθηση στο λιμάνι 23:37Βόλεϊ γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά23:23Καρδίτσα - ΑΕΚ: Νίκη..γοήτρου για τους γηπεδούχους23:11ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59Λαύριο: Συντριβή του υποβιβασμένου Απόλλωνα Πατρών22:47Ο Βόλος έκανε το...καθήκον του απέναντι στον Πανσερραϊκό22:33Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο