LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2023 09:17

Εύβοια - Πτώση ελικοπτέρου: Συντρίμμια βρέθηκαν στην θάλασσα

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες από την Εύβοια και τις έρευνες για τον εντοπισμό του χειριστή και του μοιραίου ελικοπτέρου.

ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Συντρίμμια του ελικοπτέρου που έπεσε την Πέμπτη στην Εύβοια εντοπίστηκαν το πρωί της Παρασκευής απο τα συνεργεία που ερευνούν για τον εντοπισμό του χειριστή του ελικοπτέρου, αλλά και για το κουφάρι του ελικοπτέρου που έπεσε στην θαλάσσια περιοχή της παραλίας Αχλάδι της Εύβοιας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε τμήμα του έλικα.

Οι έρευνες συνεχίζονται τόσο από θαλάσσης, αέρος και ξηράς. Σε αυτές συμμετέχουν και βατραχάνθρωποι της μονάδας υποβρυχίων αποστολών του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι και επιβιβάστηκαν στα φουσκωτά του Λιμενικού για να ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες.

Δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που αναζητούν τα συντρίμμια και ίχνη του πιλότου: ότι η θάλασσα είναι γεμάτη λάσπη από τα φερτά υλικά που έχουν κατεβάσει τα ποτάμια από το βουνό και ότι στην περιοχή της συντριβής του ελικοπτέρου το βάθος της θάλασσας ξεπερνά τα 40 μέτρα.

ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Ένα σημείο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη βάση είναι το πώς τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα που υπάρχουν στην περιοχή μπορεί να έχουν μετακινήσει τα συντρίμμια η και την άτρακτο του ελικοπτέρου. Για αυτό και η έρευνα έχει διευρυνθεί σε ότι αφορά το μέγεθος της περιοχής σε σχέση με το σημείο που έχουν υποδείξει οι αυτόπτες μάρτυρες.

Η πτώση και οι περιγραφές

Το ιδιωτικό  Augusta 109 έπεσε στα νερά του Αιγαίου, στα ανοιχτά της παραλίας Αχλάδι στη Βόρεια Εύβοια.

«Έπινα καφέ 10:15 περίπου και άκουσα το ελικόπτερο ερχόταν από την παραλία της Αγίας Άννας βγαίνω έξω στη βεράντα και το είδα που πήγαινε 50 μέτρα κατέβαινε στα πέντε δέκα μέτρα λέω αυτό τι κάνει εδώ πέρα και ξαφνικά ακούμε ένα μπαμ και χάθηκε» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Ο κυβερνήτης Μιχάλης Λάμπος με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης ενημέρωσε ότι το δρομολόγιό του θα ξεκινήσει από Αφίδνες Αττικής, ότι θα κάνει μία στάση στο Μαντούδι και ότι σκοπεύει να καταλήξει στη Βιομηχανική περιοχή του Βόλου με έναν επιβάτη ενώ θα επέστρεφε με δύο.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε  στις 08:00 το πρωί από τις Αφίδνες. Στις 08:45 επικοινώνησε με τον Πύργο Ελέγχου.

«Πάω για Μαντούδι», είπε ο πιλότος που προσγειώθηκε στις 9 στο Μαντούδι.

Στις 10: 13 αποφασίζει να απογειωθεί από Μαντούδι προς Βόλο, αν και οι καιρικές συνθήκες εκείνη την ώρα δεν το ευνοούν λόγω καταιγίδας , χαμηλής ορατότητας κάτω από 200 μέτρα , ισχυρής  βροχόπτωσης και χαμηλής νέφωσης σχεδόν μέχρι την επιφάνεια του εδάφους .

Στις 10:30 χάθηκε το ίχνος από το ραντάρ και η επικοινωνία

«Είχε τόσο πολύ καταιγίδα που δεν γνώριζαν ήταν στρατιωτικό ή ιδιωτικό δεν μπορούσες να το ξεχωρίσεις θέλω κάτι συμβαίνει και πήρα το 112  πριν το θόρυβο έσβησε η μηχανή έπαυσε δεν άκουσα τη μηχανή και άκουσα το θόρυβο και χάθηκε...».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, περιέγραψε ότι, «πλησιάσαμε, φτάσαμε στη θάλασσα δώσαμε πρόσβαση και στην ΕΜΑΚ με μηχανήματα μας. Τα νερά είναι εξαιρετικά θολά τα νερά είναι καφέ οπότε κατά την άποψη μου πιο πιθανό είναι να βρούνε κάποιο συντρίμμι που θα είναι από πλαστικό και θα επιπλεύσει και θα τους κατευθύνει παρά να κάνουν υποβρύχια αναζήτηση βατραχάνθρωποι».

ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Ο κλειστός καιρός και η χαμηλή νέφωση  μπορούν σύμφωνα με τους ειδικούς να προκαλέσουν οπτική παραίσθηση στους κυβερνήτες

«Από το οπτικό υλικό βλέπουμε ένα ελικόπτερο να κινείται χαμηλά σε περιοχή. Οι  χειριστές έχουν σε αυτές τις συνθήκες  μια οπτική παραίσθηση νομίζουν ότι εκεί που είναι η θάλασσα είναι ο ουρανός και κει που είναι ο ουρανός η θάλασσα με αποτέλεσμα στις περισσότερες των περιπτώσεων οι χειρισμοί να οδηγούν σε πτώση στη θάλασσα», δηλώνει ο Γρηγόρης Κωσταντέλος.

Η επιλογή να κινηθεί ο πιλότος με κακοκαιρία κάτω από τον καιρό και τα σύννεφα σε χαμηλό ύψος μπορεί να επέβη μοιραία.

«Ο καιρός δεν ήταν σε κατάσταση να εκτελέσει ασφαλή πτήση εξ όψεως είναι περιβάλλον πτήσης δι οργάνων  να πάρει μεγάλο ύψος για να φτάσει στο προορισμό του με χρήση αεροδιάδρομων και ύψη που απέχουν από θάλασσα ή λόφο.

ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ευθύνη εκτέλεσης πτήσεων έχουν σε εμπορικές και ιδιωτικές οι κυβερνήτες που συλλέγουν τα μετεωρολογικά δεδομένα  κι επιλέγουν το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν.

Δείτε το ντοκουμέντο με την στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου:


Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος: νεκρός βρέθηκε ο αγνοούμενος κολυμβητής

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης δεν θα εκτελεστεί γιατί “δεν μπορεί να κατανοήσει” την ποινή του

Καιρός: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες την Παρασκευή

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)23:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Έξι προφυλακίσεις κατηγορουμένων23:50Θηρασία: Βίντεο από κατολίσθηση στο λιμάνι 23:37Βόλεϊ γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά23:23Καρδίτσα - ΑΕΚ: Νίκη..γοήτρου για τους γηπεδούχους23:11ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59Λαύριο: Συντριβή του υποβιβασμένου Απόλλωνα Πατρών22:47Ο Βόλος έκανε το...καθήκον του απέναντι στον Πανσερραϊκό22:33Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο