LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 07 Σεπτεμβρίου 2023 12:34

Δάγκειος - ΠΟΥ: Σοβαρή επιδημία με εκατοντάδες θανάτους στο Μπαγκλαντές

Προειδοποίηση του ΠΟΥ για την επιδημία που πρωτοφανώς πλήττει τη χώρα του Μπαγκλαντές. Η μετάδοση της ασθένειας.

Δάγκειος πυρετός - Μπαγκλαντές

Το Μπανγκλαντές βιώνει την πιο σοβαρή επιδημία δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς από τον Απρίλιο έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 135.000 κρούσματα και 650 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας, την οποία μεταδίδουν στον άνθρωπο τα κουνούπια, τόνισε χθες Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Πάνω από 300 θάνατοι εξαιτίας του δάγκειου πυρετού καταγράφτηκαν μόνο τον περασμένο μήνα στην όγδοη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, διευκρίνισε ο διεθνής υγειονομικός οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

«Η επιδημία θέτει υπό τεράστια πίεση το σύστημα υγείας» του Μπανγκλαντές, σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε ψηφιακά.

Ενώ τα κρούσματα αρχίζουν να μειώνονται στην πρωτεύουσα Ντάκα, αυξάνονται σε άλλες περιοχές της χώρας, υπογράμμισε.

Ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει ειδικούς στο πεδίο στο Μπανγκλαντές για να βοηθήσει τις αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα επιτήρησης, να αυξήσουν τη δυναμικότητα των εργαστηρίων και να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ κοινοτήτων που πλήττονται, συμπλήρωσε.

Ο δάγκειος πυρετός είναι δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια ενδημική σε τροπικές ζώνες. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πολύ υψηλός πυρετός, οι οξείες κεφαλαλγίες, οι μυικοί πόνοι, τα δερματικά εξανθήματα, τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, οι ναυτίες και οι εμετοί, και στις πιο σοβαρές μορφές του οι διαρροές σε αιμοφόρα αγγεία και η κατακόρυφη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Όπως και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται εξαιτίας ιών που φέρουν τα κουνούπια, εξαπλώνεται ταχύτερα και περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και το πρόβλημα θα ενταθεί, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Ο διευθυντής του τμήματος που είναι αρμόδιο για την κήρυξη συναγερμών και την αντίδραση του ΠΟΥ, ο Άμπντι Μαχάμουντ, τόνισε πως πλέον περισσότερες χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τέτοιες επιδημίες, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη, επιμένοντας πως είναι απαραίτητη η διεθνής αλληλεγγύη.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γουατεμάλα κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας του δάγκειου πυρετού που έχει εκδηλωθεί στη δική της επικράτεια (22 νεκροί επί συνόλου 12.000 και πλέον κρουσμάτων από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο).

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός 1999: Τα 15 δευτερόλεπτα που σκόρπισαν τον θάνατο (εικόνες)

Κακοκαιρία “Daniel” - Καρδίτσα: νεκρές εντοπίστηκαν γυναίκες στην Αστρίτσα

Κακοκαιρία “Daniel” – Καρδίτσα: Δραματικές διασώσεις με ελικόπτερα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τουρκία: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση προς το Ιρακινό Κουρδιστάν μετά από δυόμιση χρόνια απαγόρευσης16:09Εργατικό δυστύχημα στην Ξάνθη15:55Ο Πιτ Χέγκσεθ επισκέφθηκε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας15:41UEFA Europa League: Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στις 19:45 στον ΑΝΤ115:27Εθνική Ελλάδος: Με Κωστούλα και Τριάντη στους αγώνες απέναντι σε Σκωτία και Λευκορωσία15:13Ερντογάν: Η Χαμάς φαίνεται αποφασισμένη να σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα14:59Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Επεκτείνεται από σήμερα σε ακόμη 5 κλάδους14:45Τέλη Κυκλοφορίας 2026: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί14:32Βορίζια Ηρακλείου: Πάνοπλοι αστυνομικοί διασκορπισμένοι στο χωριό για την κηδεία του 39χρονου - Η πομπή των συγγενών (βίντεο)14:18Μαρινάκης: Η ΕΥΔΑΠ θα παραμείνει εταιρεία δημόσιου χαρακτήρα14:04Ληστεία "μαμούθ" στη Λαμία: Κουκουλοφόροι φίμωσαν ηλικιωμένη και της άρπαξαν 40.000 ευρώ13:51ΔΕΗ: Βράβευσε 443 παιδιά εργαζομένων που αρίστευσαν στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση13:37Ερντογάν: Η Κύπρος στο “μενού” του νέου ιμπεριαλιστικού παιχνιδιού13:23Χαλκιαδάκης – Βεντέτα Βορίζια: Η κατάσταση υγείας των τραυματιών13:09Άλκης Καμπανός: Νέα αναβολή στη δίκη στο Εφετείο12:55Άρτα: Σφοδρό τροχαίο, τραυματίες δύο ανήλικοι και ο οδηγός 12:42Θεσσαλονίκη: Άρχισε τους πυροβολισμούς γιατί ενοχλήθηκε από τη φασαρία που έκανε μια παρέα νέων12:28Μ. Βρετανία: Εκτροχιασμός τρένου στο Σάπ της Κάμπρια12:15Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ραγδαία επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες12:01Βορίζια Ηρακλείου: "Τα παιδιά των δύο οικογενειών πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, θα υπάρξει πρόβλημα..."11:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο