LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 07 Ιουλίου 2023 09:17 | Ανανέωση: 07 Ιουλίου 2023 16:10

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν - Ζελένσκι για τα σιτηρά

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται μία ημέρα προτού συμπληρωθεί η 500η ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ερντογάν - Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα προτού συμπληρωθεί η 500η ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε ανάγκη ειλικρίνεια στις σχέσεις μας» με το ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους από την Πράγα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τσέχο πρόεδρο Πετρ Πάβελ. Όπως εκτίμησε ο ίδιος, έχει έρθει η ώρα «να φανεί το θάρρος και η ισχύς αυτής της Συμμαχίας».

Στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου στην Τουρκία μετά τη ρωσική εισβολή Ζελάνσκι και Ερντογάν θα συνομιλήσουν κυρίως, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, για τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, την οποία η Ρωσία δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να παρατείνει πέρα από τη 17η Ιουλίου, οπότε και λήγει.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η επίσκεψη Ζελένσκι στην Τουρκία πραγματοποιείται εξάλλου τέσσερις ημέρες πριν την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, στη διάρκεια της οποίας οι χώρες μέλη της Συμμαχίας ελπίζουν να πείσουν την Άγκυρα να άρει το βέτο της για την εισδοχή της Σουηδίας.


Χθες Πέμπτη ο Ζελένσκι μετέβη στην Πράγα, έπειτα από επίσκεψη στη Βουλγαρία, στη διάρκεια της οποίας συζήτησε την προοπτική ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ και ζήτησε την επίσπευση της παράδοσης όπλων από τη Σόφια, μεγάλη παραγωγό στρατιωτικού εξοπλισμού, μεσούσης της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί η χώρα του να λάβει «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Η Ουκρανία δεν έχει λάβει πρόσκληση με καμία μορφή», τόνισε. «Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να επιδειχθεί η ισχύς και η ενότητα της Συμμαχίας», πρόσθεσε.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να αναζητούν κοινή γραμμή για τις εγγυήσεις ασφαλείας που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν στο Κίεβο καθώς και αναφορικά με την πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί κάποια στιγμή στη Συμμαχία.

Ειδήσεις σήμερα: 

Δίκη Πισπιρίγκου - Παιδίατρος: Κανείς δεν περίμενε ότι η Τζωρτζίνα θα οδηγηθεί στο θάνατο

“Η Μάγισσα”: Αποκλειστικό τρέιλερ της υπερπαραγωγής του ΑΝΤ1 (βίντεο)

Λέσβος: Πως πέθανε γυναίκα περιμένοντας ασθενοφόρο σε παραλία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠάσχα - Επιστροφή εκδρομέων: Σε εξέλιξη το “δεύτερο κύμα”Σήμερα 15:00 | Ειδήσεις

Πώς εξελίσσεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα στις εθνικές οδούς της χώρας.

Μονή της Χώρας: οι αντιδράσεις για τη λειτουργία της ως τζαμί (βίντεο)Σήμερα 18:06 | Ειδήσεις

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο της Κυβέρνησης όσο και των κομμάτων για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Νετανιάχου – Διάγγελμα: Επιμένω στη χερσαία επιχείρηση στη ΡάφαΣήμερα 19:34 | Ειδήσεις

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαχώρισε το ζήτημα της επέμβασης στη Ράφα από τις προσπάθειες διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός.

Ουκρανία: Σύλληψη Ρώσων πρακτόρων που σχεδίαζαν τη δολοφονία ΖελένσκιΣήμερα 15:57 | Ειδήσεις

Τι ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας για την αποτροπή ρωσικού σχεδίου δολοφονίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νετανιάχου – Διάγγελμα: Επιμένω στη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα19:33Μητσοτάκης - Σακελλαροπούλου: Συνάντηση και ενημέρωση στο Προεδρικο Μέγαρο19:19Μονή της Χώρας: οι αντιδράσεις για τη λειτουργία της ως τζαμί (βίντεο)19:05Γάμοι ομόφυλων - Πειραιάς: Φόβοι για ένταση στον πρώτο γάμο στο λιμάνι18:51Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 152 σημεία18:37ΗΠΑ: Η Στόρμι Ντάνιελς αναμένεται να καταθέσει στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ18:23Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ “κάθεται” στο τραπέζι διαπραγματεύσεων του Καΐρου18:09Πέθανε ο Νίκος Τζαντζαράς17:55Βρετανία: Ο πρίγκιπας Χάρι δεν θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο17:41Ελληνικό: Είχε στο σκάφος επωμίδες και όπλο και... παρίστανε τον Λιμενικό17:27Μεταξουργείο: Η καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία οδήγησε σε σύλληψη για μαστροπεία17:13Λάρισα - Σοβαρό τροχαίο: Κόρη και πατέρας στο νοσοκομείο16:59Χίος: γυναίκα καταπλακώθηκε από ντεπόζιτο νερού και πέθανε16:45Eurovision 2024: Οι συμμετοχές του Α' ημιτελικού (βίντεο)16:31Missing Alert για την εξαφάνιση 29χρονου16:17Ουκρανία: Σύλληψη Ρώσων πρακτόρων που σχεδίαζαν τη δολοφονία Ζελένσκι16:03Κασσελάκης από Ηγουμενίτσα: Τα δημόσια αγαθά είναι εθνική υπόθεση (εικόνες)15:50Ανδρουλάκης από Σέριφο: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών (εικόνες)15:36Πάσχα - Επιστροφή εκδρομέων: Σε εξέλιξη το “δεύτερο κύμα”15:22ΠΑΣΟΚ για Μονή της Χώρας: Πρόκληση με υπογραφή Ερντογάν η μετατροπή της σε τζαμί15:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο