LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 07 Μαΐου 2024 18:06

Μονή της Χώρας: οι αντιδράσεις για τη λειτουργία της ως τζαμί (βίντεο)

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο της Κυβέρνησης όσο και των κομμάτων για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Μονή της Χώρας - Κωνσταντινούπολη

Του Γιώργου Γρηγοριάδη

Ως τζαμί λειτουργεί από τη Δευτέρα η ιστορική βυζαντινή μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ..

Την ώρα που ο Ερντογάν δήλωνε "προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας", η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά γινόταν φτωχότερη.

Στα πλάνα που κατέγραψε η Άννα Ανδρέου με την κάμερα του ΑΝΤ1, μεγάλες κουρτίνες κάλυψαν τα μοναδικά ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες της μονής.

Για πρόκληση που αλλοιώνει και προσβάλλει ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έκανε λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την εικόνα με τα επιβλητικά ψηφιδωτά του Χριστού και της Παναγίας αντίκριζαν όσοι εισέρχονταν στη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τώρα, σκούρες κουρτίνες που καλύπτουν τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης. Για αποτύπωση υψηλού επιπέδου βυζαντινής διανόησης που χάνεται κάνουν λόγο οι ειδικοί.

Η Φλώρα Καραγιάννη, διευθύντρια ευρωπαϊκού κέντρου Βυζαντινών και μεταβυζαντινών Μνημείων αναφέρει σχετικά: “Ακόμη κι αν είχε σωθεί μόνο η Μονή της Χώρας από όλο το βυζαντινό πολιτισμό θα ήμασταν σε θέση να μιλούμε για ένα λαμπερό πολιτισμό που έδωσε τόσο απαράμιλλης αξίας λαμπερά και λαμπρά έργα τέχνης” και συνεχίζει: “Είμαστε τελείως αντίθετοι να κλείνουμε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να καλύπτουμε το ψηφιδωτό και ζωγραφικό τους διάκοσμο προκειμένου να προσδώσουμε σε αυτά μία τέτοια χρήση. Μόνο πισωγύρισμα μπορεί να θεωρηθεί μία τέτοια κίνηση”.

Το χριστιανικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς που εκτιμούν οι ανά τον κόσμο βυζαντινολόγοι αποτελούσε πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών για αιώνες που μετέφεραν την ορθόδοξη τέχνη σε όλες τις άκρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τα ψηφιδωτά που σώζονται δίνουν το στίγμα της καλύτερης ποιοτικά τέχνης του Βυζαντίου.

Η κίνηση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην Αθήνα.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρε μεταξύ άλλων: “Η απόφαση των Τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα”.

Λάθος χειρισμούς στην κυβέρνηση καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρει σε ανακοίνωσή του: “Η απολογητική, υποχωρητική, κατώτερη των περιστάσεων αντίδραση / απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην νέα πρόκληση Ερντογάν, να μετατρέψει σε τζαμί, μετά από την Αγία Σοφία, τη Μονή της Χώρας, είναι αποκαλυπτική του είδους της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας”.

Για δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων παρά για ουσιαστική προάσπιση εθνικών συμφερόντων από την κυβέρνηση κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.
“Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος στερείται βάσης ειλικρινούς συναντίληψης, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων παρά για την ουσιαστική προάσπιση των εθνικών συμφερόντων”, αναφέρει μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ.

Βολές εξαπολύουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Η Νίκη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της: “Η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ βλέπει διαχρονικά τις συνεχείς προσβολές και διεκδικήσεις της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα- πολιτισμικό, θρησκευτικό, γεωπολιτικό- αδρανεί αδικαιολόγητα να αντιδράσει, υποδηλώνοντας ένοχη αποδοχή ή συναίνεση”.

“Πρόκειται για ξεκάθαρη θρησκευτική και πολιτισμική επίθεση που είναι κατανοητή σε όλο τον πλανήτη ως πράξη βαρβαρότητας. Η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως μέσο επικοινωνίας για την προσέγγιση της με τη Δύση. Η ελληνική κυβέρνηση;” αναφέρει και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κίνα: Μακελειό με νεκρούς και τραυματίες σε νοσοκομείο

Πάσχα - Επιστροφή εκδρομέων: Σε εξέλιξη το “δεύτερο κύμα”

Ουκρανία: Σύλληψη Ρώσων πρακτόρων που σχεδίαζαν τη δολοφονία Ζελένσκι

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν - Ραΐσι: Διασώστες ψάχνουν να βρουν ελικόπτερο που επέβαινε ο πρόεδροςΣήμερα 16:13 | Ειδήσεις

Το ελικόπτερο φέρεται να εμπλέκεται σε ατύχημα στην επαρχία του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

Μητσοτάκης: Η συνάντηση με Ερντογάν, η Συμφωνία των Πρεσπών και οι ΕυρωεκλογέςΣήμερα 15:47 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε συνέντευξή του για τη νέα κανονικότητα με την Τουρκία και διαμήνυσε σε Αλβανία και Σκόπια ότι ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνάει από την Ελλάδα 

Γάζα: Εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί - Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσειςΣήμερα 15:07 | Ειδήσεις

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν εκρήξεις και μάχες που συνεχίζονταν όλη τη νύχτα στην Τζαμπάλια, μετά την εντολή που έδωσε ο στρατός για εκκένωση συνοικιών.

19η Μαΐου - Ερντογάν: Η ημερομηνία της ανεξαρτησίας του έθνους μας ενάντια στην εχθρική κατοχήΣήμερα 11:16 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στο μήνυμά του για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Τουρκίας, που συμπίπτει με την Ημερα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Rapid test δωρεάν την Δευτέρα σε 156 σημεία16:35Ιράν - Ραΐσι: Διασώστες ψάχνουν να βρουν ελικόπτερο που επέβαινε ο πρόεδρος16:21Μητσοτάκης: Η συνάντηση με Ερντογάν, η Συμφωνία των Πρεσπών και οι Ευρωεκλογές16:09Κρήτη - Σύλληψη 5 ατόμων: Ρήμαζαν σπίτια και είχαν λεία χιλιάδων ευρώ 15:55Γάζα: Εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί - Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις15:41Τροχαίο - Εύβοια: Αυτοκίνητο τούμπαρε σε κεντρικό δρόμο (εικόνες)15:28Θεσσαλονίκη: Πώς “πιάστηκε” 26χρονος διακινητής παράτυπων μεταναστών 15:14Ινδονησία: Έκρηξη ηφαιστείου - Εκκενώθηκαν 7 χωριά (εικόνες)15:10“Παγιδευμένοι”: Η δολοφονία του Σταύρου και οι νέες απειλές (εικόνες)14:56Εκλογές ΤΕΕ: Στις κάλπες σήμερα 120000 μηχανικοί14:42Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονης14:29Σλοβακία - Φίτσο: Εκτός κινδύνου η ζωή του πρωθυπουργού14:15Γενοκτονία Ποντίων - Ανδρουλάκης: Ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση συνεχίζεται14:02Μπάρες σοκολάτας από τον Νικόλα Καρβέλα (βίντεο)13:48Γενοκτονία Ποντίων - Κασσελάκης: Δεν μπορεί να υπάρχει σχέση φιλίας χωρίς αναγνώριση του εγκλήματος13:35Ουγγαρία - Δούναβης: Φονική σύγκρουση σκαφών στον ποταμό13:21Προεδρικές εκλογές στη Δομινικανή Δημοκρατία με φόντο την κρίση στην Αϊτή 13:08Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι ευχάριστες εξελίξεις και οι προβλέψεις της εβδομάδας (βίντεο)12:54Γερμανία: Drone με ρωσική σημαία πέταξε πάνω από το Κοινοβούλιο (βίντεο)12:41Conference League: Επί ποδός η ΕΛΑΣ ενόψει του τελικού12:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο