LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 06 Ιουνίου 2023 08:59 | Ανανέωση: 06 Ιουνίου 2023 09:20

Χερσώνα: Ανατίναξη πελώριου φράγματος - Τεράστιος όγκος νερού ρέει ανεξέλεγκτος (βίντεο)

Ισχυρές εκρήξεις, ανεξέλεγκτες ποσότητες νερού και εκκένωση περιοχών στην Χερσώνα. Αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και Μόσχα για την καταστροφή του φράγματος.

Πλημμύρες - υδροηλεκτρικό φράγμα - Ουκρανία

Πελώριο υδροηλεκτρικό φράγμα που ανεγέρθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται στο τμήμα της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) που ελέγχεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «ανατινάχθηκε» σήμερα, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει τεράστια ποσότητα νερού, σύμφωνα με τις εμπόλεμες πλευρές, που αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή της υποδομής κρίσιμης σημασίας.

Βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης -δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν προς το παρόν- εικονίζουν πολύ ισχυρές εκρήξεις στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, πάνω στον Δνείπερο ποταμό. Άλλα βίντεο δείχνουν τεράστιες ποσότητες νερού να βγαίνουν από τα συντρίμμια του φράγματος και σοκαρισμένους διερχόμενους.

Το φράγμα, με τριάντα μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας -που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014-, όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Πλημμύρες - υδροηλεκτρικό φράγμα - Ουκρανία

Οι αντίπαλες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για την καταστροφή του φράγματος.

«Το [φράγμα στην] Καχόβκα ανατινάχθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», ανέφερε η διοίκηση νότιου τομέα του ουκρανικού στρατού μέσω Facebook. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».

Σύμφωνα με αξιωματούχους προσκείμενους στη Μόσχα που μίλησαν σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το φράγμα βομβαρδίστηκε από τους Ουκρανούς. Αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Μόσχα στην περιοχή μίλησε για «πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια», ορολογία που επίσης παραπέμπει σε ουκρανική επίθεση.

Η εκκένωση κοινοτήτων στην περιοχή έχει ήδη αρχίσει, ανέφερε ο περιφερειάρχης Χερσώνας Ολεξάντρ Προκούντιν.

«Εντός πέντε ωρών το νερό θα έχει φθάσει σε κρίσιμο επίπεδο», προειδοποίησε ο κ. Προκούντιν μέσω Telegram στις 06:45 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Κατά το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, κάπου 80 κοινότητες θα χρειαστεί να εκκενωθούν στην περιοχή.

Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια δεν αντιμετωπίζει, ακόμη τουλάχιστον, «κίνδυνο»

Δεν θεωρείται πως το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια -το μεγαλύτερο της Ευρώπης- διατρέχει «κρίσιμο κίνδυνο» λόγω της κατάρρευσης του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος στην περιφέρεια αυτή της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ζελένσκι : Η έκρηξη είναι μια «οικοκτονία» - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας

Η καταστροφή από τη Ρωσία του φράγματος της Νόβα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία συνιστά μια «οικοκτονία», όμως ουκρανοί και περιφερειακοι αξιωματούχοι εργάζονται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκαλεί κατεπειγόντως σήμερα το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ έγραψε επίσης στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, χωρίς να επεκταθεί, πως οι ενέργειες της Ρωσίας δημιουγργούν επίσης απειλή για το γειτονικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Εξάλλου ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Κροατίας Ολέξιι Ντανίλοφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Ζελένσκι θα συγκαλέσει κατεπειγόντως σήμερα το εν λόγω συμβούλιο μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Νόβα Καχόβκα.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα καταστράφηκε εν μέρει, σύμφωνα με τις διορισμένες από τη Μόσχα αρχές

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται στις ζώνες της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία που ελέγχονται από τη Ρωσία, καταστράφηκε εν μέρει από «πολλαπλά πλήγματα» της Ουκρανίας, υποστήριξαν σήμερα οι τοπικές αρχές που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα.

«Το φράγμα της Καχόβκα έγινε στόχος πολλαπλών πληγμάτων» στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο οποίος υποστήριξε πως από τα πλήγματα καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και δημιουργήθηκε ένα «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού.

Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλαδικές - ΓΕΛ: Σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται οι υποψήφιοι

Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και ήλιος την Τρίτη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕισαγγελία Λάρισας: Πράσινο φως σε όλα τα θύματα του δυστυχήματος στα ΤέμπηΣήμερα 18:15 | Ειδήσεις

Άδεια για βιοχημικές - ιστολογικές εξετάσεις και ταυτοποίηση μέσω DNA, σε όλα τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη, έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.

Ισχυρούς κλυδωνισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η παραίτηση ΤσίπραΣήμερα 18:24 | Ειδήσεις

Στην Κουμουνδούρου ξέσπασε εμφύλιος, με άλλα στελέχη να στηρίζουν ανοιχτά τον πρώην Πρωθυπουργό και άλλα να δηλώνουν πίστη στον Σωκράτη Φάμελλο.

Άρτα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή στην σορό της 28χρονης εγκύου - Τι καταγγέλλουν συγγενείς της στον ΑΝΤ1Σήμερα 18:27 | Ειδήσεις

Συγγενείς της, καταγγέλλουν στον ΑΝΤ1 ότι δεν της χορηγήθηκε εγκαίρως αδρεναλίνη, που θα μπορούσε να της σώσει την ζωή.

Τροχαίο δυστήχημα στην Λάρισα: Nεκρός 45χρονος και τραυματίας ο 21χρονος γιος του (εικόνες)Σήμερα 17:20 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, νταλίκα έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο που φέρεται να ήταν σταθμευμένο στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Το Ισραήλ κλιμακώνει την γενοκτονία και την μαζική καταστροφή 21:47F1: Θρίαμβος για τον Τζόρτζ Ράσελ στο 18ο Grand Prix στη Σιγκαπούρη που μεταδόθηκε ζωντανά και αποκλειστικά σε ANT1 και ΑΝΤ1+21:33Αθήνα: Δικογραφία σε βάρος ανηλίκου για εξύβριση νεκρού αστυνομικού - Διαδικτυακές απειλές στην μητέρα του21:19Τροχαία Αττικής: 198 παραβάσεις για αλκοόλ σε οδηγούς τις τελευταίες πέντε ημέρες (βίντεο)21:05Κοζάνη: Τροχαίο μέσα στην ομίχλη - Σύγκρουση ΙΧ και φορτηγού (εικόνες)20:51Αποκάλυψη ΑΝΤ1 για την απάτη με τον ΦΠΑ: Εταιρείες φαντάσματα και επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ20:37Αίγυπτος: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας20:23Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:09Άρτα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή στην σορό της 28χρονης εγκύου - Τι καταγγέλλουν συγγενείς της στον ΑΝΤ119:55Ισχυρούς κλυδωνισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η παραίτηση Τσίπρα19:41Αττική: Άνδρας οπλοφορούσε σε νυχτερινό κέντρο 19:27Εισαγγελία Λάρισας: Πράσινο φως σε όλα τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη19:13Θεσσαλονίκη:Τροχαίο ατύχημα με μεθυσμένο οδηγό18:59Αθήνα: Ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ ο επαναπατρισμός των 27 Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»18:45Χάος στα χιόνια: Πάνω από 200 ορειβάτες παγιδευμένοι στο Έβερεστ με ρίσκο υποθερμίας18:31Τζίνα Αλιμόνου: 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή στον πρώην σύντροφό της18:17 Ποδόσφαιρο: Έκλεψαν το διαβατήριο του Μέμφις Ντεπάι - Στον αέρα η συμμετοχή του στους αγώνες της εθνικής Ολλανδίας18:03Άνω Λιόσια: Συνελήφθη νεαρός που προκαλούσε διατάραξη κοινής ησυχίας με το όχημά του (εικόνες)17:49Τροχαίο δυστήχημα στην Λάρισα: Nεκρός 45χρονος και τραυματίας ο 21χρονος γιος του (εικόνες)17:35Μαρινάκης: Η σχέση μας με την Κύπρο θα συνεχίσει να είναι ισχυρή και δεν πρόκειται να διαταραχθεί εξαιτίας ενός έργου17:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο