LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 22 Μαΐου 2023 00:52 | Ανανέωση: 22 Μαΐου 2023 07:06

Εκλογές: Η ώρα των διερευνητικών εντολών - Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Πότε ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει καμία από τις τρεις. 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΠΟΔΟΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, τα κόμματα μετρούν κέρδη και απώλειες σχεδιάζοντας ταυτόχρονα τις κινήσεις τους για την επόμενη ημέρα.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ - ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ  - ΑΠΟΔΟΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Στις 11:00 η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού διαβίβασε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Τασούλας, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού όπου στις τα επίδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΠΟΔΟΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται στο Προεδρικό Μέγαρος στις 12:30.

Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί την δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Να σημειώσουμε ότι το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκης

Στην περίπτωση όμως που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Ορκωμοσία νέας Βουλής

Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της. Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον 'Αρειο Πάγο την σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Ποιοι εκλέγονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Δευτέρα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗ δήλωση του Προέδρου του Ομίλου ANTENNA, Θοδωρή Κυριακού, για την απώλεια του Γιώργου ΠαπαδάκηΧθες 22:59 | Ειδήσεις

Ο αποχαιρετισμός του κλείνει με σεβασμό και ειλικρινή ευγνωμοσύνη, με τη σκέψη του να βρίσκεται στην οικογένεια του Γιώργου Παπαδάκη.

Στρατής Λιαρέλλης για Γιώργο Παπαδάκη: Ο Γιώργος ήταν ένας αυθεντικός άνθρωποςΣήμερα 10:28 | Ειδήσεις

Ο Στρατής  Λιαρέλλης ο εντεταλμένος σύμβουλος ANTENNA GROUP, μίλησε για τα 35 χρόνια που τον συνέδεαν με τον Γιώργο Παπαδάκη.

ΗΠΑ: Ο Μαδούρο έφτασε στο δικαστικό μέγαρο της Νέας Υόρκης (βίντεο)Σήμερα 15:21 | Ειδήσεις

Ο έκπτωτος πρόεδρος κατηγορείται για "ναρκοτρομοκρατία" και εισαγωγή κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καλημέρα Ελλάδα – Γιώργος Παπαδάκης: "Λύγισε" στον αέρα η αρχισυντάκτρια του "Έκανε τόσα όνειρα και δεν πρόλαβε να τα ζήσει"Σήμερα 09:15 | Ειδήσεις

Με λυγμούς το τελευταίο αντίο από την Άννυ Ζιώγα, αρχισυντάκτρια της εκπομπής για δεκαετίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Επτά ερωταπαντήσεις για το σχέδιο αναβάθμισης Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας 16:18Τραγωδία με ζευγάρι Ελλήνων: Νεκρή μια γυναίκα στον Παναμά, σε κρίσιμη κατάσταση στο Παρίσι ο σύζυγος της16:04"Φτάνει τώρα!": Η οργισμένη απάντηση του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας στις απειλές Τραμπ15:50ΗΠΑ: Ο Μαδούρο έφτασε στο δικαστικό μέγαρο της Νέας Υόρκης (βίντεο)15:36Επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ15:22Τσιάρας: Κατανοούμε τα αιτήματα των αγροτών – Ανεξήγητη η άρνηση συμμετοχής στον διάλογο15:08ΗΠΑ: Η αστυνομία ερευνά περιστατικό στο σπίτι του αντιπροέδρου Βανς - Μια σύλληψη14:54Φθιώτιδα: Άνδρας είχε στην κατοχή του μεγάλη ποσότητα εκρηκτικού γαλακτώματος και ναρκωτικά14:40Θεσσαλονίκη: Υπό κράτηση ο 67χρονος που καταγγέλθηκε για κακοποίηση ζώου14:26Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τον Γιώργο Παπαδάκη14:12Γαλλία: Επιβάτης τρένου δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στο πρόσωπο την ώρα που κοιμόταν 13:58Μαρινάκης για Παπαδάκη: Σίγησε μια από τις επιδραστικότερες φωνές της ελληνικής τηλεόρασης13:44Ολυμπιακός: Ανακοινώθηκε ο Ταϊρίκ Τζόουνς 13:30Ο Ζελένσκι διόρισε οικονομική του σύμβουλο την πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Καναδά13:16Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 34χρονος μετά από έκρηξη λέβητα στο σπίτι του13:01Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά για τα Θεοφάνια τα μπλόκα12:47Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καιταιγίδες και χαλάζι12:33Τέρενς Κουίκ για Γιώργο Παπαδάκη: Ίσως είναι το πιο βαρύ αντίο να το λέω για το Γιώργο Παπαδάκη…Α ρε Γιώργο γιατί το έκανες αυτό12:18Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το black out στο FIR Αθηνών12:04Διαδήλωση στη Βενεζουέλα με αίτημα την απελευθέρωση του Μαδούρο11:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο