LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2023 09:59 | Ανανέωση: 31 Ιανουαρίου 2023 10:08

Επιδότηση στο ρεύμα: 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο

Ανακοινώθηκαν οι επιδοτήσεις για το ρεύμα τον επόμενο μήνα.

ΔΕΗ - λάμπες - μετρητής - ρεύμα

Στα 4 σεντς ανά κιλοβατώρα (40 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνεται η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Φεβρουάριο, για το 90 % των καταναλώσεων (έως 500 KWh το μήνα), σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Στις υψηλότερες καταναλώσεις η επιδότηση συνδέεται με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, βρισκόμαστε σε περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, που είναι αποτέλεσμα και της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού επιβολής πλαφόν στο Φυσικό Αέριο. "Αυτή η εξέλιξη δεν ήλθε τυχαία, ούτε από μόνη της. Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο του 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που πρότεινε την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για να περιοριστεί η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές", τόνισε ο κ.Σκρέκας. Πρόσθεσε ότι η κρίση έχει αμβλυνθεί, αλλά δεν έχει τελειώσει και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα είναι δίπλα στους καταναλωτές για όσο διάστημα διαρκεί η αστάθεια.

Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για το Φεβρουάριο διαμορφώνονται ως εξής:

  • Οικιακά τιμολόγια:

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Κώστας Σκρέκας - επιδοτήσεις ρεύματος

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 Euro/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές (ΔΕΗ και εναλλακτικοί) για το Φεβρουάριο, από τα οποία αφαιρείται το ποσό της επιδότησης, είναι 65 % χαμηλότερα σε σχέση μα τον Ιανουάριο

Επαγγελματικά Τιμολόγια

  • Για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται στα 20 Euro/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 Euro/MWh.

Το συνολικό κονδύλι της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 95 εκ ευρώ.

"Κάθε μήνα ανελλιπώς ανακοινώνουμε επιδοτήσεις και με αυτές στηρίζουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των αγροτών. Παράλληλα, με συντονισμένες κινήσεις διασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Έτσι, οι καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσει, πλέον, ότι θα έχουν την ενέργεια που χρειάζονται και μάλιστα σε προσιτές τιμές, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Συμμετέχουν, μάλιστα, ενεργά στην εθνική προσπάθεια, κάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας", σημείωσε ακόμη ο κ. Σκρέκας.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και η Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτη Πέρκα, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:  «Τον πιο ψυχρό, όπως φαίνεται, μήνα του χειμώνα η κυβέρνηση επιλέγει να μειώσει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και να τιμωρήσει τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα για θέρμανση. Αλλά και όλες οι επιχειρήσεις πληρώνουν τα αδιέξοδα και την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής με το δεύτερο υψηλότερο κόστος ρεύματος από την υπόλοιπη Ευρώπη και με λανθασμένες υπουργικές αποφάσεις. Τον Φεβρουάριο λοιπόν η κυβέρνηση αποφάσισε να «τιμωρήσει» με μικρότερη επιδότηση τα νοικοκυριά με κατανάλωση που ξεπερνάει τις 500 κιλοβατώρες το μήνα, εάν δεν μειώσουν κατά 15% την κατανάλωσή τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ οι καταναλωτές δεν έχουν στη διάθεσή τους έξυπνους μετρητές και η καταμέτρηση της κατανάλωσης γίνεται ανά 4μηνο και συχνά ακόμα πιο σπάνια! Πώς θα μετρηθεί η μικρότερη κατανάλωση και πώς θα συσχετισθεί με το μήνα; Η κυβέρνηση χρεώνει στους καταναλωτές τη δική της ανεπάρκεια! Από την άλλη διαθέτει ακόμη 95 εκατ. ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο από τα λεφτά των καταναλωτών προηγούμενων μηνών για να χρηματοδοτήσει την ακρίβεια και τα υπερκέρδη λίγων. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, φτάνει να συγχαίρει μάλιστα τον εθνικό ωτακουστή, Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή δήθεν συνέβαλλε στο να αποκλιμακωθούν οι τιμές ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελεί όμως άγνοια ή θράσος η δήλωση αυτή όταν, η Ελλάδα είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη στην προημερήσια αγορά για ολόκληρο τον Ιανουάριο, με 191,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 17 ευρώ πάνω από τη 2η Ιταλία, ενώ σήμερα «σκοράρει» στα 201,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Μάλιστα η Ελλάδα κλείνει τον Ιανουάριο με 21 ημέρες στην πρώτη θέση ακρίβειας για το μήνα που τελειώνει σήμερα. Η ακρίβεια στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος πλήττει όλους τους καταναλωτές αλλά και την εθνική οικονομία. Για αυτές τις πρωτιές παινεύεται ο κ. Σκρέκας; Θα μάς εξηγήσει γιατί η μεγαβατώρα στην Ελλάδα είναι πιο ακριβή από όλη την Ευρώπη; Μήπως η αποκλιμάκωση των τιμών την οποία αναφέρει ο κος Σκρέκας αφορούσε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ΕΚΤΟΣ της Ελλάδας.; Η κυβερνητική πολιτική και στον τομέα της ενέργειας συνεχίζει να κοστίζει ακριβά στον ελληνικό λαό. Πρέπει να φύγουν γρήγορα».

Ειδήσεις σήμερα:

Πτώση F-4 στην Ανδραβίδα - Αντιπτέραρχος ε.α: Η λάθος εκτίμηση πιθανόν ο λόγος πτώσης του αεροσκάφους

Ίμια: Το χρονικό της κρίσης

Πέτσας για εκλογές: ορισμένες οι Κυριακές Απριλίου και Μαΐου

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο