LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 30 Δεκεμβρίου 2022 15:41

Νέα απεικονιστική εξέταση βοηθά στη διάγνωση παθήσεων του προστάτη

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα εξέταση σε ότι αφορά την αξιολόγηση της προσβολής από την νόσο και την αντιμετώπιση της.

HHG - Καυμενάκηςς

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη είναι μια ειδική, μη επεμβατική, απεικονιστική εξέταση που σκοπό έχει τη διερεύνηση των παθήσεων του προστάτη αδένα.

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που υπάρχει μόνο στους άνδρες, με σχήμα και μέγεθος κάστανου. Βρίσκεται μπροστά και κάτω από την ουροδόχο κύστη, περιβάλλοντας την αρχική μοίρα της ουρήθρας.

«Ο ρόλος του είναι η παραγωγή ενός υγρού που αναμειγνύεται με το σπέρμα και εξασφαλίζει τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, βοηθώντας έτσι στην αναπαραγωγή και τη γονιμοποίηση. Παράγει επίσης και ένα σημαντικό ένζυμο, το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA, prostatic specific antigen), που βοηθά στη ρευστοποίηση του σπέρματος», εξηγεί ο κ. Δημήτριος Καϋμενάκης, Ακτινοδιαγνώστης, Διευθυντής Τμήματος Ιατρικών Απεικονίσεων στο Metropolitan General.

Κατά τη διάρκεια της ζωής τους οι άνδρες θα εμφανίσουν:

  • 1 στους 2 συμπτώματα προστατίτιδας
  • 1 στους 3 συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη
  • 1 στους 6 καρκίνο του προστάτη.

Ειδικότερα, ο καρκίνος του προστάτη είναι παγκοσμίως το 2ο συχνότερο είδος καρκίνου που διαγιγνώσκεται στους άνδρες. Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του ενδείκνυται για την αξιολόγηση της έκτασης και της εξωπροστατικής επέκτασης γνωστού καρκίνου που βρέθηκε στον προστάτη μετά από βιοψία και για την ανίχνευση εστιών ύποπτων για κλινικά σημαντική νεοπλασία του οργάνου χωρίς να έχει προηγηθεί βιοψία, συνηθέστερα λόγω αύξησης του PSA.

HHG - Καυμενάκηςς

Ωστόσο, η εξέταση χρησιμεύει και για την αξιολόγηση της φλεγμονής του (προστατίτιδα) καθώς και για τις επιπλοκές της (δημιουργία αποστημάτων), ώστε να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία. Επίσης, χρησιμεύει για την αξιολόγηση της καλοήθους προστατικής υπερπλασίας επιτρέποντας την ακριβή μέτρηση των διαστάσεων και του όγκου του αδένα και την λεπτομερή απεικόνιση της ανατομίας του.

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη είναι ανώδυνη, μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης, χωρίς έκθεση σε ακτινοβολία. Σε πρόσφατες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει μέχρι και 25% τον αριθμό των μη απαραίτητων βιοψιών.
Σε περίπτωση που η βιοψία είναι απαραίτητη αυξάνει την ακρίβεια καθοδηγώντας τον ουρολόγο στη λήψη δείγματος από τις ύποπτες περιοχές.

Άλλη μια ένδειξη της εξέτασης είναι η ανίχνευση τοπικής υποτροπής μετά από προστατεκτομή.

Για την πραγματοποίηση της εξέτασης δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τον εξεταζόμενο και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση ύπαρξης βηματοδότη, κοχλιακών εμφυτευμάτων και μεταλλικών υλικών στο σώμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ενημερωθεί το τμήμα κατά το κλείσιμο του ραντεβού για την εξέταση.

HHG - Καυμενάκηςς

«Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη πραγματοποιείται στον υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο 3Τesla του τμήματος απεικονίσεων του Metropolitan General. Η αξιολόγηση των εικόνων γίνεται σε ειδικούς διαγνωστικούς σταθμούς επεξεργασίας από τους έμπειρους ακτινοδιαγνώστες του τμήματος. Συμπερασματικά, πρόκειται για μια υψηλής καινοτομίας εξέταση που προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στον ουρολόγο ώστε να αξιολογήσει την παθολογία του προστάτη και κυρίως τον καρκίνο αυτού και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για την θεραπεία του», καταλήγει ο κ. Καϋμενάκης.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησίΧθες 22:32 | Ειδήσεις

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στις Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν καταγραφεί στην Πάρο.

Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)Χθες 19:58 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, πριν από ένα χρόνο.

Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνηςΧθες 19:13 | Ειδήσεις

Η υπόθεση της άτυχης Χαράς, που σκοτώθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό, που ήταν στο τιμόνι, παρ' ότι του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα, έχει μια ακόμη συγκλονιστική εξέλιξη.

Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες)Χθες 22:06 | Ειδήσεις

Στο δυστύχημα ενεπλάκη ένα κίτρινο φορτηγό, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο