LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 30 Ιουνίου 2025 07:27

ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)

Πυροσβέστες και αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά από ελεύθερο σκοπευτή κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Άινταχο - πυροσβέστες - ενέδρα

Τουλάχιστον δυο πυροσβέστες σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στην αμερικανική πολιτεία Άινταχο (βορειοδυτικά), όταν έπεσαν σε ενέδρα εναντίον δυνάμεων που επιχειρούν για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε περιοχή με βλάστηση, ανακοίνωσε τοπικός σερίφης.

Ο σερίφης της κομητείας Κουτενάι Ρόμπερτ Νόρις δήλωσε πως «έχουμε δυο νεκρούς» και ακόμη παραμένει «άγνωστος» ο αριθμός των «θυμάτων», καθώς «δεχόμαστε πυρά» από ελεύθερο σκοπευτή ή ελεύθερους σκοπευτές εν μέσω επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς σε ορεινό τομέα της περιοχής της Κουρ ντ’ Αλέν, πόλης 57.000 κατοίκων κάπου 420 χιλιόμετρα ανατολικά του Σιάτλ, στην πολιτεία Ουάσιγκτον.

Μέλη ειδικής μονάδας επέμβασης της αστυνομίας (SWAT) εντόπισαν χθες βράδυ (τοπική ώρα) «αποβιώσαντα άνδρα στο όρος Κάνφιλντ» και «πυροβόλο όπλο κοντά του», ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Κουτενάι, έπειτα από την ενέδρα εναντίον πυροσβεστών που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο μέλη της υπηρεσίας που είχαν σπεύσει για να συμμετάσχουν σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Το γραφείο του σερίφη Μπομπ Νόρις ανέφερε πως η εντολή προς τους πολίτες στην περιοχή όπου εκτυλισσόταν το επεισόδιο να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονταν αίρεται, ωστόσο θύμισε πως «εξακολουθεί να υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς στο Όρος Κάνφιλντ», απευθύνοντας σύσταση στους πολίτες να «προετοιμαστούν και να είναι έτοιμοι» για την περίπτωση που χρειαστεί εσπευσμένη απομάκρυνσή τους.

Ο σερίφης Νόρις ανέφερε νωρίτερα πως δεν ήταν ξεκάθαρο αν η ενέδρα στήθηκε από έναν περισσότερους οπλοφόρους. Ανέφερε πως χρησιμοποιήθηκαν ισχυρά τουφέκια εναντίον πυροσβεστών και αστυνομικών.

Το σημείο από όπου βάλλονταν είχε «πυκνή βλάστηση», πρόσθεσε, τονίζοντας πως ο δράστης ή οι δράστες δεν υπήρχε καμιά ένδειξη πως είχε ή είχαν πρόθεση να παραδοθεί ή να παραδοθούν.

Πρόκειται για «ειδεχθή» επίθεση εναντίον «των θαρραλέων πυροσβεστών μας», τόνισε μέσω X ο κυβερνήτης της πολιτείας Άινταχο, ο Μπραντ Λιτλ, δηλώνοντας «συγκλονισμένος» και καλώντας τους συμπολίτες του να «προσευχηθούν για τις πυροσβέστες και τις οικογένειές τους» και προειδοποιώντας επίσης να μην πλησιάσουν στην περιοχή ώστε να επιτραπεί στην πυροσβεστική να μπορέσει να φέρει σε πέρας το έργο της κατάσβεσης.

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας της κομητείας, ο Πατ Ράιλι, δήλωσε πως «ράγισε η καρδιά του» για την επίθεση στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KHQ.

Ερευνάται το εάν η πυρκαγιά οφειλόταν σε εμπρησμό με σκοπό να προσελκυστούν πυροσβέστες στην περιοχή, δήλωσε ο βοηθός σερίφη Τζεφ Χάουαρντ στο ABC News.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κρίστι Νόεμ ενημερώθηκε για το συμβάν, επίσης σύμφωνα με το ABC News.

Με περισσότερα όπλα από ό,τι κατοίκους σε κυκλοφορία, οι ΗΠΑ καταγράφουν τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας από πυροβόλα όπλα από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Οι σκοτωμοί αυτής της φύσης είναι αέναη μάστιγα στη χώρα που η μια κυβέρνηση μετά την άλλη δεν καταφέρνει να ελέγξει, καθώς πολλοί Αμερικανοί δεν θέλουν ούτε να ακούσουν προτάσεις για τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Το δικαίωμα των πολιτών να κατέχουν όπλα προστατεύεται από τη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gun Violence Archive, μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφτεί στις ΗΠΑ 189 mass shootings — επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν πάνω από τέσσερα θύματα εξαιρουμένου του δράστη, κατά τον ορισμό που χρησιμοποιεί.

Τουλάχιστον 17.927 άνθρωποι δολοφονήθηκαν με τη χρήση πυροβόλων όπλων το 2023 στις ΗΠΑ, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Τόνι Μπλερ15:36Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες15:20Ηράκλειο: Επικοινωνούσαν με ασύρματους για να σπρώχνουν τα ναρκωτικά15:04Ασταμάτητες οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη14:54Παναθηναϊκός - Μπενίτεθ: Διαφορετικό αυτό το παιχνίδι με την ΑΕΚ14:40Δένδιας: Αποχαιρετάμε με θλίψη τον πρώην υπουργό και αντιναύαρχο ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρο Παπαδόγγονα14:26Ινδονησία: Χάθηκε η επαφή με αεροσκάφος - 11 οι επιβαίνοντες14:12Ουκρανία: Νέος γύρος συνομιλιών για ειρήνη13:58Η ΕΕ και η Mercosur υπογράφουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου13:44Θεσσαλονίκη: Παρουσιάζει το βιβλίο "Ιθάκη" ο Αλέξης Τσίπρας13:32Γαλλία: Ο Ντομινίκ Πελικό ερευνάται ως ύποπτος για δύο "ανεξιχνίαστες υποθέσεις" βιασμού και φόνου13:18Συνελήφθη 44χρονος για την δολοφονία 50χρονου στην περιοχή Λιθοβούνι13:04Ομιλία του πρωθυπουργού σε πολίτες στο Μαρούσι: Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται σταθερότητα, ασφάλεια και προκοπή στη χώρα12:50Τέλος η αγωνία για τον 70χρονο που αγνοούνταν στο Ηράκλειο12:36Παναθηναϊκός: Το αντίο της Γοδόι Κρουζ στον Αντίνο12:24Πάτρα: Σήμερα η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού12:10Μητσοτάκης: Η έμφασή μας για το 2026 είναι οι μειώσεις στους άμεσους φόρους11:56Στόχος του Ρουβίκωνα ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης11:42Αιτωλοακαρνανία: Σοκάρει τη Μακρυνεία η δολοφονία προέδρου κοινότητας11:28Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα στους αγρότες από αυτά που επιβάλλει ο προϋπολογισμός11:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο