LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 29 Νοεμβρίου 2022 11:44

Ιός Δυτικού Νείλου: 32 + 3 θάνατοι στην Ελλάδα

Εκατοντάδες είναι τα κρούσματα από την αρχή της φετινής περιόδου. Τι δείχνει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για τους θανάτους από τον ιό.

Ασιατικό κουνούπι τίγρης
Σταθερός παραμένει ο κατάλογος με τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, ενώ από την αρχή της φετινής περιόδου έχουν καταγραφεί συνολικά 32 θάνατοι. Επίσης, τρεις επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας. 

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 

Η εβδομαδιαία αυτή έκθεση σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) κάθε εβδομάδα, για την περίοδο μετάδοσης 2022.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ (i. Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ii. Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, iii. Διαγνωστικό Τμήμα, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, iv. Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠΑΓΝΗ).

Το Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Ε.Ο.Δ.Υ. πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι 29/11/2022 (ώρα 11.00 πμ), έχουν διαγνωστεί συνολικά διακόσια ογδόντα έξι (286) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν ογδόντα τέσσερα (184) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και εκατόν δύο (102) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα δεν διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί τριάντα δύο (32) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 58 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 83 έτη). Τρεις επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

Ειδήσεις σήμερα:

Μουντιάλ 2022: οι μεταδόσεις της Τρίτης σε ΑΝΤ1, ANT1+ και Antenna.gr

Σεισμός στην Εύβοια: Ζημιές σε σπίτια - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Συμμορία ανηλίκων έκανε πάνω απο 50 κλοπές

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ: Clasico... τίτλου στο “αντίο” του Αντσελότι11:27Βόλος: Άνδρας απειλούσε την οικογένειά του μέσα από τη φυλακή - “Θα σας σκοτώσω όταν βγω”11:13Ρόδος: Κατέληξε η Γερμανίδα τουρίστρια που παρασύρθηκε από 19χρονο οδηγό 10:59Μεσολόγγι: Νεκρός ο νεαρός οδηγός - Το αυτοκίνητο έπεσε στη λιμνοθάλασσα (βίντεο)10:45Ηράκλειο: Κατέρρευσε γυάλινο μπαλκόνι σε πεζό - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση 10:31Δημιουργήθηκε αντίδοτο για το δάγκωμα φιδιού μετά από 200 τσιμπήματα σε άνθρωπο10:17Θεσσαλονίκη - Έκρηξη: Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο 36χρονος10:03Οδοντωτός Σιδηρόδρομος: Χωρίς δρομολόγια την Κυριακή - Η επίσημη ανακοίνωση 09:49Μάργκοτ Φριντλέντερ: Απεβίωσε μια από τις πιο γνωστές επιζήσασες του Ολοκαυτώματος09:35Ρόδος: 19χρονος παρέσυρε με ΙΧ ζευγάρι Γερμανών - Ακρωτηριάστηκε η γυναίκα09:21Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Μαΐου09:07Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι: Σταματήστε αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο!08:53ΑΕΚ - Μάλαγα: Το final 4 και το όνειρο που “έσβησε” νωρίς για την ένωση08:38Ινδία - Πακιστάν: Μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εναντίον στρατιωτικών βάσεων08:25Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:11Μεσολόγγι - Τροχαίο δυστύχημα: Αυτοκίνητο έπεσε στην λιμνοθάλασσα (εικόνες) 23:59Κικίλιας: Έργο 2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του λιμένα Τήνου23:42Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου23:28Πήρε εξιτήριο ο Άρης Μουγκοπέτρος - Οι πρώτες του δηλώσεις (βίντεο)23:14Σικελία: Δύτης έχασε τη ζωή του κατά την ανέλκυση της θαλαμηγού “Bayesian”22:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο