LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 25 Αυγούστου 2022 09:35

Κολομβία: Όσοι έμποροι ναρκωτικών παραδίδονται, δεν θα εκδίδονται στις ΗΠΑ

Ο πρώτος αριστερός Πρόεδρος της χώρας, φέρεται αποφασισμένος να κάνει ειρήνη με τα καρτέλ της κοκαΐνης.

Γουστάβο Πέτρο - Κολομβία - εκλογές

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο πρότεινε χθες Τετάρτη οι έμποροι ναρκωτικών που παραδίδονται στη δικαιοσύνη της χώρας να μην εκδίδονται στις ΗΠΑ και να τους δίνονται «νομικά προνόμια».

«Οι έμποροι ναρκωτικών που διαπραγματεύονται με το κράτος της Κολομβίας (…) δεν θα εκδίδονται», δήλωσε ο Πέτρο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αντιθέτως, «οι έμποροι ναρκωτικών που δεν διαπραγματεύονται με το κράτος θα εκδίδονται. Όσοι διαπραγματεύονται με το κράτος, αλλά υποτροπιάζουν θα εκδίδονται χωρίς να γίνεται καμία διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κολομβίας ο οποίος εξελέγη τον Ιούνιο και ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Αυγούστου. Ο Πέτρο επεσήμανε ότι θα συζητήσει για τη νέα αυτή πολιτική με την Ουάσιγκτον.

Ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές στο πλευρό του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική, πρόσφερε «νομικά προνόμια» στα μέλη του πιο ισχυρού καρτέλ Clan de Golfo, με αντάλλαγμα την παράδοσή τους.

Ο Πέτρο δεν διευκρίνισε ποια θα είναι αυτά τα προνόμια, αλλά διαβεβαίωσε ότι έλαβε «μηνύματα» από το Clan de Golfo και άλλες ένοπλες ομάδες με τα οποία «ζητούσαν ειρήνη», καθώς και «μια άλλη διέξοδο» στη σύγκρουση.

«Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει μηνύματα, (οι έμποροι ναρκωτικών) πρέπει να περάσουν στις πράξεις. Αν θέλουν ειρήνη, θα πρέπει να σταματήσουν να σκοτώνουν», υπογράμμισε ο Κολομβιανός πρόεδρος.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του «πλήρης ειρήνευση» ο νέος πρόεδρος κατήγγειλε «την αποτυχία» της μάχης κατά των ναρκωτικών και πρότεινε μια νέα προσέγγιση στο πρόβλημα, η οποία θα βασίζεται στην αποτροπή της χρήσης ναρκωτικών στις ανεπτυγμένες χώρες.

Έπειτα από τέσσερις δεκαετίας πολέμου κατά των ναρκωτικών με τη στήριξη της Ουάσιγκτον, η Κολομβία παραμένει η μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως κοκαΐνης, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τη βασική αγορά.

Εκτός από τις διαπραγματεύσεις με τα καρτέλ ναρκωτικών, ο Πέτρο επιθυμεί να επανεκκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

Ειδήσεις σήμερα: 

Αγρίνιο: Αδέσποτο σκυλί επιτέθηκε και τραυμάτισε 3χρονο παιδάκι (εικόνες)

Κρήτη: Την πλάκωσε το δάπεδο του σπιτιού της που κατέρρευσε και πέθανε

Ρούλα Πισπιρίγκου: Εσπευσμένα στο Θριάσιο Νοσοκομείο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ14:26Ευρωεκλογές 2024: Στέφος, Αντώναρος, Μπουτζέτη και Αναγνωστάκης στο δρόμο για τις κάλπες14:13ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Η Τετάρτη φέρνει ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:39Ξύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”12:24Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:51Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:37Αφρικανική σκόνη: Πώς προέκυψε, πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)10:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο