LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: Σήμερα 17:34

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατατέθηκε στην Κομισιόν το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης - Τι προβλέπει

Μεταξύ άλλων, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση των ελέγχων και διασφάλιση της αποτελεσματικότητάς τους.

Κομισιον

Το Σχέδιο Δράσης για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, υπέβαλε την Τρίτη 04/11 η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο Σχέδιο Δράσης προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

  • Δημιουργία νέου ψηφιακού γεωχωρικού χάρτη της χώρας για διαχωρισμό επιλέξιμων και μη εκτάσεων, 
  • νέος τρόπος καταγραφής των αιγοπροβάτων με ηλεκτρονικό «βώλο»,
  • περισσότεροι και πιο στοχευμένοι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια, καθώς και 
  • εργαλεία για τη διαπίστωση της ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων μέσω διασταυρωτικών ελέγχων με το Εθνικό Κτηματολόγιο και άλλες ψηφιακές βάσεις. Υπογραμμίζεται ότι το Σχέδιο Δράσης ευθυγραμμίζεται με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ παράλληλα προβλέπει αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε για το θέμα: «Το Σχέδιο Δράσης για την αναβάθμιση του ΟΣΔΕ αποτελεί μια σημαντική τομή, η οποία θα ενισχύσει αποφασιστικά την αξιοπιστία του συστήματος των αγροτικών ενισχύσεων. Το τελευταίο διάστημα εργαστήκαμε εντατικά για την εκπόνησή του, ώστε να μην αντιμετωπίσει η χώρα μας ζήτημα αναστολής πληρωμών. Σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, όπως οι αυστηροί έλεγχοι που ήδη γίνονται και η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ που προχωρεί, κάνουμε μια νέα αρχή και στέλνουμε ένα μήνυμα ότι και στις αγροτικές ενισχύσεις θα μπει επιτέλους μια τάξη.

Διότι η προσπάθεια αυτή τελικά ξεχωρίζει στην πράξη την ήρα από το στάρι και λειτουργεί υπέρ των έντιμων αγροτών, οι οποίοι θα λαμβάνουν τις επιδοτήσεις τους, χωρίς περαιτέρω επιπλοκές. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Είμαστε αποφασισμένοι οι τομές αυτές να γίνουν πράξη και η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη και σε αυτό τον τομέα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, δήλωσε: «Κατετέθη χθες το Action Plan 2 του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορά στον τρόπο υπολογισμού των γεωχωρικών δεδομένων των αγροτεμαχίων που επιδοτούνται. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στη μεταρρύθμιση του Οργανισμού, καθώς το σχέδιο αποτυπώνει την ξεκάθαρη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή λειτουργίας, όπου κυριαρχούν η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και η αξιοπιστία.

Η κατάθεση του Action Plan 2 έγινε εγκαίρως, όπως είχαμε δεσμευθεί, και εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των αγροτών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η μεταρρύθμιση του Οργανισμού προχωρά με σταθερά και μετρημένα βήματα, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που έχουμε συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές. Στόχος μας είναι οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις να φτάνουν δίκαια, έγκαιρα και με απόλυτη διαφάνεια στους πραγματικούς δικαιούχους - στους αγρότες που μοχθούν καθημερινά για την παραγωγή ποιοτικών ελληνικών προϊόντων».

Ενώ ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Προχωράμε με γρήγορες ταχύτητες στο έργο μετάβασης και ενσωμάτωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Με αφετηρία την αποδοχή του Σχεδίου Δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις συνέχισης της χρηματοδότησης των πραγματικών δικαιούχων. Αναπτύσσουμε ένα ολιστικό σχέδιο, που λεπτομερώς περιγράφει τις διαδικασίες ελέγχων της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, που διαθέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για σκοπούς τόσο διασταυρώσεων, όσο και δειγματοληψίας και επιτόπιων ελέγχων».

Ειδικότερα, το Σχέδιο Δράσης προβλέπει τα εξής:

1) Δημιουργία νέου ψηφιακού γεωχωρικού χάρτη της χώρας

Θα καταρτιστεί ένας εξαιρετικά ακριβής χάρτης της ελληνικής επικράτειας, βασισμένος σε δορυφορικές εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης και τη χρήση «έξυπνων» εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Ο χάρτης αυτός θα επιτρέπει τον σαφή διαχωρισμό των επιλέξιμων και μη επιλέξιμων εκτάσεων για ενισχύσεις, ενώ θα ανανεώνεται συστηματικά, και μάλιστα σε συχνότητα υψηλότερη από το ελάχιστο που ζητά η ΕΕ.

2) Νέος τρόπος καταγραφής των αιγοπροβάτων

Θα δημιουργηθεί ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων για την ακριβή καταγραφή και παρακολούθηση κάθε ζώου. Κάθε αιγοπρόβατο θα σημαίνεται με ηλεκτρονικό «βώλο» και τα στοιχεία του θα τηρούνται αποκλειστικά στη νέα βάση, η οποία θα συνδεθεί απευθείας με το ΟΣΔΕ. Μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα, ο αριθμός των ζώων θα προσδιορίζεται με βάση αντικειμενικά στοιχεία, όπως τιμολόγια πώλησης γάλακτος και κρέατος, καθώς και αγορών ζωοτροφών. Παράλληλα, όσον αφορά στους βοσκοτόπους, βούληση του αρμόδιου Υπουργείου είναι να δίνεται η δυνατότητα να δηλώνονται μόνο σε όμορους νομούς.

3) Περισσότεροι και πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι

Οι έλεγχοι στις δηλώσεις θα γίνουν πιο εκτεταμένοι και στοχευμένοι, με χρήση εργαλείων ανάλυσης κινδύνου για τον εντοπισμό πιθανών παραβάσεων ή προσπαθειών παραπλάνησης του συστήματος. Ενώ οι επιτόπιοι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από μικτά κλιμάκια, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την εξάλειψη φαινομένων διαφθοράς.

4)  Έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και πάταξη των εικονικών μισθωτηρίων

Τίθενται σε εφαρμογή νέα εργαλεία ελέγχου για την επαλήθευση της ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων, ώστε να τερματιστούν φαινόμενα εικονικών μισθώσεων και καταπατήσεων. Ήδη από φέτος είναι υποχρεωτική η δήλωση του ΑΤΑΚ για όλα τα αγροτεμάχια, ενώ από το επόμενο έτος θα πραγματοποιούνται διασταυρωτικοί έλεγχοι με τα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και του νέου Μητρώου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΜΙΔΑ) της ΑΑΔΕ.

Με το Σχέδιο Δράσης αυτό, η Κυβέρνηση θέτει τα θεμέλια για ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και πλήρως διαφανές σύστημα ενισχύσεων, που θα στηρίζει τους πραγματικούς παραγωγούς, θα διασφαλίζει τα ευρωπαϊκά κονδύλια και θα ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία του αγροτικού τομέα.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκαλύψεις - Βορίζια: Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη των καταζητούμενων

Λαύριο: Προφυλακίστηκε για ασέλγεια σε ανήλικη ο παράγοντας ομάδας βόλεϊ

Αναβολή στη δίκη για τη δολοφονία Λυγγερίδη



Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυνάντηση Γεραπετρίτη-Γκιλφόιλ: Επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να εδραιωθεί η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχήΣήμερα 13:49 | Ειδήσεις

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για τη Διαχείριση και τους Πόρους, ο οποίος θα συναντηθεί την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου με τον κ. Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αποκαλύψεις - Βορίζια: Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη των καταζητούμενωνΣήμερα 16:10 | Ειδήσεις

Δείτε το βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή του ΑΝΤ1 "Αποκαλύψεις".

Συνάντηση Γκιλφόιλ - Μητσοτάκη: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε ιστορικά υψηλό σημείοΣήμερα 11:33 | Ειδήσεις

«Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας μπορούν να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο».

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατατέθηκε στην Κομισιόν το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης - Τι προβλέπειΣήμερα 17:34 | Ειδήσεις

Μεταξύ άλλων, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση των ελέγχων και διασφάλιση της αποτελεσματικότητάς τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη19:19Ο Πούτιν έδωσε εντολή να ξεκινήσει η προετοιμασία για δοκιμές πυρηνικών όπλων19:06Συναγερμός στη Μαγνησία για τον ιό του Δυτικού Νείλου18:51Κατέρρευσαν σοβάδες σε σχολείο στο Πόρτο Ράφτη - Τραυματίστηκαν δύο παιδιά18:37Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών18:23Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 45χρονος Τούρκος καταζητούμενος στην πατρίδα του για ναρκωτικά18:09ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατατέθηκε στην Κομισιόν το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης - Τι προβλέπει17:55Πότε αναμένεται να ανοίξει το σχολείο στα Βορίζια17:41Λαύριο: Προφυλακίστηκε για ασέλγεια σε ανήλικη ο παράγοντας ομάδας βόλεϊ17:27Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:13Αποκαλύψεις - Βορίζια: Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη των καταζητούμενων16:59Missing Alert για την εξαφάνιση 16χρονης16:45Ποια είναι η γυναίκα πίσω από τον νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης – Η 28χρονη που κλέβει τα φώτα16:31Αναβολή στη δίκη για τη δολοφονία Λυγγερίδη16:17Λίβανος: Ένας νεκρός από ισραηλινό πλήγμα, σύμφωνα με τις αρχές16:03Νύχτα Αποκαλύψεων: Απόψε στις 24:00, ειδικοί, πρωταγωνιστές και πρόσωπα - έκπληξη15:49Θεσσαλονίκη: Ισόβια σε 47χρονο που σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του επειδή πίστευε ότι διατηρεί σχέση με τον γιο της15:35Βορίζια: Συνελήφθη ο γαμπρός του Φανούρη Καργάκη15:21Kανονικά αύριο τα ταξί από τις 6 το πρωί15:07Πανσερραϊκός: Μήνυση της ΠΑΕ κατά του Σούντγκρεν μετά τις δηλώσεις για «στημένους» αγώνες14:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο