LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 09 Ιουλίου 2022 11:20

Σκίτσα του Μοντιλιάνι φανερώθηκαν σε διπλό του πίνακα (βίντεο)

Αποκάλυψη στον ήδη εντυπωσιακό διπλό πίνακα του Ιταλού ζωγράφου. Τα σκίτσα κάτω από τα πορτραίτα.

 Μοντιλιάνι - πίνακας ζωγραφικής - Ισραήλ

Δύο σκίτσα ανακαλύφθηκαν σε πίνακα του Μοντιλιάνι, ο οποίος φιλοξενείται στο Μουσείο του Πανεπιστημίου της Χάιφα Χεκτ (Hecht), στο Ισραήλ.

Κάτω από την επιφάνεια του πίνακα, ο οποίος τιτλοφορείται «Γυμνό με καπέλο», ο οποίος φιλοτεχνήθηκε το 1908, κρύβονταν τα δύο σκίτσα, που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

«Έχουμε δύο επιπλέον πορτραίτα, τα οποία δεν ήταν ορατά», εξηγεί ιστορικός του μουσείου.

«Είναι το πορτραίτο ενός άνδρα κάτω από το κεφάλι στο «Γυμνό με το καπέλο», ένα ολοκληρωμένο πορτραίτο άνδρα ο οποίος κοιτάζει ευθέως τον θεατή, καθώς επίσης και τη φιγούρα μίας γυναίκας ανάποδα», σημειώνει η ιστορικός, Ίνα Μπέρκοβιτς.

 Ο Μοντιλιάνι θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Ιταλία το 1884 κι έζησε τη μικρή μποέμικη ζωή του στη Γαλλία, όπου δημιούργησε και τους αμφιλεγόμενους γυμνούς πίνακές του. Πέθανε στο Παρίσι το 1920, άφραγκος και άσημος.

Ένας από τους πίνακές του το «Reclining Nude», δημοπρατήθηκε το 2015 για 170 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ένας άλλος το 2018 έναντι 157 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2018 διαπιστώθηκε ότι κάτω από πίνακά , το οποίο φιλοξενείτο στο Μουσείο Τέιτ, υπήρχε πορτραίτο του Μοντιλιάνι.

Το «Γυμνό με καπέλο» είναι ένας ήδη ασυνήθιστος πίνακας του καλλιτέχνη, αφού είναι ζωγραφισμένος και από τις δύο πλευρές του καμβά, αλλά και από τις δύο κατευθύνσεις.

Από την άλλη πλευρά είναι το πορτραίτο της «Maud Abrantes», ανάποδα.

Ήταν το 2010 όταν οι υπεύθυνοι του μουσείου παρατήρησαν μάτια τρίτης φιγούρας κάτω από το γιακά της Maud.

Όμως μόλις φέτος φανερώθηκε η κρυμμένη εικόνα.

«Ο Μοντιλιάνι ξεκίνησε να ζωγραφίζει τη φιγούρα από κάτω και μετά γύρισε τον καμβά ανάποδα και ζωγράφισε τη φίλη του, Maude Abrantes, his friend».

Ο πίνακας είναι από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του Μοντιλιάνι, λίγο αφού μετακόμισε στο Παρίσι, τότε που πάλευε να βρει αγοραστές για τα έργα του.

Αγοράστηκε από τον ιδρυτή του ισραηλινού μουσείου το 1983. Η Μπέρκοβιτς σχολιάζει πως, «ζωγραφίζει ξανά και ξανά, σαν να μην τελειώνει ποτέ η εξερεύνηση της αρτίστικής του έκφρασης».

Οι ακτίνες που αποκάλυψαν τα κρυμμένα έργα έγιναν κατά την περίοδο της έκθεσης του πίνακα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Ο ανιψιός μου, το αγόρι μου, παλεύει για τη ζωή του

Έξοδος αδειούχων: Φεύγουν οι εκδρομείς του Ιουλίου

Ιαπωνία: Σε σοκ από τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο