LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 05 Ιουνίου 2022 19:09

Σερβία: Ο Πορφύριος παρέδωσε Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας

Η παράδοση του Τόμου έγινε μετά την τέλεση συλλείτουργου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι.

Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος
Ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) Πορφύριος παρέδωσε σήμερα τον Τόμο αυτοκεφαλίας στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, Αρχιεπίσκοπο Στέφανο. Η παράδοση του Τόμου έγινε μετά την τέλεση συλλείτουργου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι προεξάρχοντος του Πατριάρχη Πορφύριου και με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Στέφανου και ιεραρχών των δύο Εκκλησιών. 

Με την πράξη αυτή η Εκκλησία της Σερβίας αναγνωρίζει και τυπικά πλέον το αυτοκέφαλο της ορθόδοξης Εκκλησίας στην Βόρεια Μακεδονία με την επίσημη ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Αχρίδος». Στην ομιλία του ωστόσο ο Πατριάρχης των Σέρβων συνέστησε στον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο και του ιεράρχες της Εκκλησίας στην Βόρεια Μακεδονία «να εργαστούν τώρα για την ανεύρεση ενός κατάλληλου ονόματος για την νεοσύστατη Εκκλησία». Ο Πατριάρχης των Σέρβων επισήμανε ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί όπλο για την επίτευξη κάποιων άλλων στόχων». 

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος στις 12 Ιουνίου, ανήμερα της Πεντηκοστής, θα μεταβεί στο Φανάρι όπου θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαΐου το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκατέστησε την κανονικότητα της ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας αναγνωρίζοντας την με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος».

Σημειώνεται ότι η ορθόδοξη εκκλησία των Σκοπίων αποσχίστηκε το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου. Το Νοέμβριο του 2009, η αποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» πρόσθεσε στο όνομά της το επίθημα «Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», αυτοαναγορευόμενη διάδοχος της παλιάς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣεισμοί στην Εύβοια - Καραστάθης: Δεν μπορούμε εύκολα να πούμε αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός (βίντεο)Σήμερα 07:25 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1.

Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1: Αυστηρός έλεγχος σε ασφαλιστικές εταιρείες για καταχρηστικούς όρους και αθέμιτες πρακτικές(βίντεο)Σήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1.

Τι καιρό θα κάνει τη ΔευτέραΧθες 16:38 | Ειδήσεις

Που θα «σκαρφαλώσει» η θερμοκρασία. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Γενοκτονία των Ποντίων: Η σφαγή και ο ξεριζωμός του Ποντιακού ΕλληνισμούΠαρασκευή 19 Μαΐου 2023 10:07 | Ειδήσεις

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Νεότουρκους του Κεμάλ Ατατούρκ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Social Media: Παράγοντες που οδηγούν σε προβληματική χρήση από τους εφήβους09:54Ηράκλειο: Εκτεταμένες ζημιές σε κτίριο, μετά από πυρκαγιά09:40Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1: Η προστασία των καταναλωτών και η μέριμνα για την περιφέρεια (βίντεο)09:25Σεισμοί στην Εύβοια: Κλειστά σχολεία στο Μαντούδι - Ζημιές σε σπίτια (βίντεο)09:12Γενοκτονία των Ποντίων: Η σφαγή και ο ξεριζωμός του Ποντιακού Ελληνισμού08:58Τουρκία: Ο Οτσαλάν εισηγείται “αλλαγή” μετά την ιστορική απόφαση του PKK 08:44Φωτιά σε όχημα στην Αττική Οδό08:30Σεισμοί στην Εύβοια - Καραστάθης: Δεν μπορούμε εύκολα να πούμε αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός (βίντεο)08:16Συρία: Νεκροί αστυνομικοί εξαιτίας έκρηξης παγιδευμένου οχήματος08:02ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 23 Μαΐου07:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Μαΐου07:33Πύργος Απόλλων: “Βουτιά θανάτου” από τον 24ο όροφο07:19Μπάιντεν - Καρκίνος: Ο Τραμπ εύχεται καλή ανάρρωση07:06Ισραήλ: Ο στρατός αναγγέλλει ευρείας κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα06:52Σημεία για rapid test δωρεάν τη Δευτέρα06:38Σεισμός στην Εύβοια - Αισθητός και στην Αττική06:24Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:11Η καθιστική ζωή παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ 23:59Ο Μπάιντεν διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη – έχει κάνει μετάσταση στα οστά23:44Ρίο: Κρίσιμη η κατάσταση του 16χρονου ποδηλάτη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο23:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο