LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Ιουνίου 2022 07:02 | Ανανέωση: 01 Ιουνίου 2022 07:24

Ταξίμ: Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη (εικόνες)

Συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους διαδηλωτές γύρω από την πλατεία Ταξίμ, με αφορμή την επέτειο των κινητοποιήσεων για το πάρκο Γκεζί.

επεισόδιο - πλατεία Ταξίμ

Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας συγκρούστηκαν χθες Δευτέρα με διαδηλωτές γύρω από την κεντρική πλατεία Τάξιμ της Κωνσταντινούπολης και προσήγαγαν 170 ανθρώπους που πήραν μέρος σε συγκεντρώσεις και πορείες για την επέτειο των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων που ξέσπασαν πριν από εννέα χρόνια στο κοντινό πάρκο Γκεζί, προτού επεκταθούν σε όλη την Τουρκία.

Το κίνημα για το πάρκο Γκεζί για πολλούς σήμανε τη σημαντικότερη αμφισβήτηση της εξουσίας του – τότε πρωθυπουργού – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον τουρκικό λαό. Ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας εξίσωσε όσους συμμετείχαν στις μαζικές κινητοποιήσεις εκείνες με τους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες και εκείνους που κατηγορεί πως ενορχήστρωσαν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε πρόσφατα ποινές φυλάκισης σε οκτώ πρόσωπα, ανάμεσά τους και στον μαικήνα Οσμάν Καβάλα, αφού τους έκρινε ενόχους για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση των διαδηλώσεων του πάρκου Γκεζί.

επεισόδιο - πλατεία Ταξίμ

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, επιχειρηματολογώντας πως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εκείνες ήταν αυθόρμητες, έγιναν σε όλη τη χώρα και αποτελούσαν δικαίωμα των πολιτών κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα.

Χθες το απόγευμα, σε δρόμους γύρω από την πλατεία Τάξιμ συγκεντρώθηκαν κάπου 1.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων κράταγαν στα χέρια φωτογραφίες ανθρώπων που καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές φυλάκισης, ή φωτογραφίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην αστυνομική καταστολή των κινητοποιήσεων του 2013. Πανό ανέγραφε το σύνθημα «το σκοτάδι θα φύγει, το Γκεζί θα μείνει».

επεισόδιο - πλατεία Ταξίμ

Τους διαδηλωτές, που προσπάθησαν να φθάσουν στην πλατεία Τάξιμ και στη λεωφόρο Ιστικμπάλ, εμπόδισαν μονάδες της αστυνομίας εξοπλισμένες με ασπίδες και άλλο εξοπλισμό καταστολής εξεγέρσεων. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.

«Ο Ερντογάν θα φύγει, δεν υπάρχει άλλος δρόμος», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Νωρίτερα, μικρές ομάδες διαδηλωτών ενεπλάκησαν σε αψιμαχίες με την αστυνομία σε άλλες περιοχές κοντά στην Τάξιμ, όπου προσπάθησαν να φθάσουν με τα πόδια.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, 170 πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση. Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν, τόνισαν πως οι διαδηλώσεις έγιναν χωρίς την άδεια των αρχών και θύμισαν ότι στην περιοχή Μπέγιογλου δεν επιτρέπεται, δυνάμει της κείμενης τουρκικής νομοθεσίας, να οργανώνονται διαδηλώσεις, ούτε πορείες.

Νωρίτερα χθες, κοινοβουλευτικοί του Κόμματος Εργατών Τουρκίας (TIP) κρέμασαν γιγαντιαίο πανό σε μια από τις γέφυρες που ενώνουν τις δυο πλευρές του Βοσπόρου. Έπειτα από αψιμαχία, η αστυνομία κατέβασε το πανό, που ανέγραφε το σύνθημα «Η Τάξιμ είναι παντού, η αντίσταση είναι παντού», γνωστό σύνθημα των μαζικών κινητοποιήσεων του 2013.

επεισόδιο - πλατεία Ταξίμ

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και κυβερνήσεις δυτικών κρατών, συμμάχων της Τουρκίας, θεωρούν ότι οι πρόσφατες καταδίκες και φυλακίσεις είχαν πολιτικά κίνητρα, είχαν σκοπό να εκφοβιστούν οι αντίπαλοι του προέδρου Ερντογάν.

Επικριτές του κ. Ερντογάν ερίζουν πως πρόθεση των αρχών ήταν να ποινικοποιήσουν το κίνημα του Γκεζί και να καλλιεργήσουν την εντύπωση πως οι μαζικές κινητοποιήσεις χρηματοδοτήθηκαν και υποκινήθηκαν από το εξωτερικό.

Νεα δημοσκόπηση δείχνει να αυξάνεται η ψαλίδα AKP με CHP στις 10 μονάδες

Την πρώτη θέση με 32,7 % των ψήφων εξακολουθεί να έχει το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ενώ έχει διευρυνθεί η διαφορά του με το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP κατά 10 μονάδες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metropol για τον μήνα Μάιο.

Το CHP, το οποίο φάνηκε να κλείνει το χάσμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μείωσε τα ποσοστά του σε αυτή τη δημοσκόπηση. Το CHP, το οποίο έλαβε το 22,6 τοις εκατό των ψήφων στην έρευνα, κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ συγκέντρωσε το 15,1 % των ψήφων λαμβάνοντας μία μονάδα πάνω από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν HDP στην έρευνα καταγράφηκε στο 13,8 %. Ο εταίρος του κυβερνώντος κόμματος ΜΗΡ έλαβε το 8 %εκατό των ψήφων, υστερώντας σε σχέση με το HDP.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός: Τέλος η μάσκα από σήμερα

Παλαιό Φάληρο: Εμπρηστική επίθεση σε επιχείρηση με μεταχειρισμένα οχήματα (βίντεο)

Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 198 σημεία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησίΧθες 22:32 | Ειδήσεις

Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στις Κυκλάδες λόγω της κακοκαιρίας, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν καταγραφεί στην Πάρο.

Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)Χθες 19:58 | Ειδήσεις

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, πριν από ένα χρόνο.

Τροχαίο στον Λαγκαδά: Η προφυλάκιση, η συγνώμη και η χρήση μεθαδόνηςΧθες 19:13 | Ειδήσεις

Η υπόθεση της άτυχης Χαράς, που σκοτώθηκε από τον μεθυσμένο οδηγό, που ήταν στο τιμόνι, παρ' ότι του είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα, έχει μια ακόμη συγκλονιστική εξέλιξη.

Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες)Χθες 22:06 | Ειδήσεις

Στο δυστύχημα ενεπλάκη ένα κίτρινο φορτηγό, το οποίο έπεσε πάνω σε πεζούς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο