LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 14 Δεκεμβρίου 2021 10:19

Ύπνος και ανοσοποιητικό σύστημα

Πως και πόσο η αυπνία συμβάλλει στην μείωση της καλής υγείας και της άμυνας του οργανισμού μας και πως αντιμετωπίζεται.

Ύπνος - ανοσοποιητικό

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, έχει γίνει ξεκάθαρο πως ο ύπνος συνδέεται άμεσα με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι θεμελιώδους σημασίας για την επούλωση πληγών, την πρόληψη λοιμώξεων και την προστασία από χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή μας ασθένειες. Ο συνεπής ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντας την ισορροπημένη και αποτελεσματική λειτουργία του. Η έλλειψη ύπνου, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, η στέρηση ύπνου μπορεί να μας αρρωστήσει.

  • Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο, το οποίο δημιουργεί  τις γραμμές άμυνας κατά των ασθενειών. Αυτές οι άμυνες χωρίζονται γενικά σε δύο κύριες κατηγορίες: την έμφυτη ανοσία και την προσαρμοστική ανοσία. Η έμφυτη ανοσία είναι ένας ευρύς τύπος προστασίας με διάφορα επίπεδα άμυνας. Η προσαρμοστική ανοσία, επίσης γνωστή ως επίκτητη ανοσία, περιλαμβάνει άμυνες που αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και που στοχεύουν σε συγκεκριμένες απειλές. 

  • Πώς επηρεάζει ο ύπνος το ανοσοποιητικό σύστημα;

Ο ύπνος παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι επαρκείς ώρες ύπνου υψηλής ποιότητας επιτρέπουν μια ισορροπημένη ανοσολογική άμυνα που διαθέτει ισχυρή έμφυτη και προσαρμοστική ανοσία, αποτελεσματική απόκριση στα εμβόλια και λιγότερο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, ορισμένα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος αναζωπυρώνονται. Για παράδειγμα, υπάρχει αυξημένη παραγωγή κυτοκινών. Αυτή η δραστηριότητα φαίνεται να οδηγείται τόσο από τον ύπνο όσο και από τον κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος είναι το 24ωρο εσωτερικό ρολόι του σώματος. Αντίθετα, σοβαρά προβλήματα ύπνου, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών ύπνου όπως η αϋπνία, η άπνοια ύπνου και η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, μπορούν να επηρεάσουν την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατανοούμε λοιπόν πως ο ύπνος είναι μια σημαντική περίοδος σωματικής ανάπαυσης, ο οποίος παίζει κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμβάλλοντας τόσο στην έμφυτη, όσο και στην προσαρμοστική ανοσία. 

Πηγές:

 https://www.sleepfoundation.org/physical-health/how-sleep-affects-immunity

https://www.news-medical.net/health/How-Does-Sleep-Affect-Your-Immunity.aspx


Ειδήσεις σήμερα:

Κιλκίς: Πατέρας σκότωσε τον γιο του με καραμπίνα

Στάθης Παναγιωτόπουλος: η δημόσια συγγνώμη και η αναφορά στο “Ράδιο Αρβύλα”

Πειραιάς - Τραμ: Ξεκινούν τα δρομολόγια με 11 στάσεις

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο