Μητσοτάκης: Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των Φύλων
Τη μεγάλη σημασία της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Σχέδιο και το χαρακτήρισε πλήρες και ενισχυμένο με χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αντιμετωπίσει παθογένειες της κοινωνίας ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών.
Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε «επανάσταση ευαισθητοποίησης το κίνημα metoo» και τόνισε πως η αυξημένη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας, εκτός από ηθική υποχρέωση της πολιτείας, έχει αναπτυξιακό αποτύπωμα.Όπως είπε, είμαστε τρίτοι από το τέλος στην κατάταξη στη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας, και αυτό «πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό και από οικονομικής πλευράς για τον στόχο της ανάπτυξης».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να φτάσουμε στην ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις υποχρεώσεις όπως η ανατροφή των παιδιών», ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Οι νταντάδες της γειτονιάς" το οποίο χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό βοήθημα" που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Ο κ.Μητσοτάκης έθεσε και μια άλλη παράμετρο επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να μας απασχολήσει το εάν η τάση της δουλειάς από το σπίτι, λειτουργήσει υπέρ ή κατά των γυναικών. Δεν το ξέρουμε αυτό ακόμη». Πρόσθεσε ότι σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός κοριτσιών που επιλέγουν σχολές που στο παρελθόν ήταν ταυτισμένες με ανδρικά επαγγέλματα και έφερε ως παράδειγμα την πρώτη γυναίκα πιλότο, κάτι που "ξεφεύγει από τα στερεότυπά μας".
«Κάθε άνθρωπος άνδρας ή γυναίκα να διεκδικήσει την επαγγελματική ανέλιξή του ανεξαρτήτως φύλου» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η συμμετοχή γυναικών στα ανώτατα κλιμάκια επιχειρηματικής και πολιτικής εκπροσώπησης είναι μειωμένη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά για στην Ευρώπη. «Είναι απελπιστικά χαμηλό το ποσοστό γυναικών στη Βουλή. Έχουμε γυναίκες στα ψηφοδέλτια αλλά δεν ψηφίζονται από του εκλογικό σώμα, δεν ψηφίζονται και από γυναίκες που αποτελούν το 50% του εκλογικού σώματος. Να το αξιολογήσουμε αυτό ως προς την εκλογική μας συμπεριφορά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα κατά το παρελθόν, όπου υποψήφιος βουλευτής έλεγε στους ψηφοφόρους του «να ψηφίσουμε και μια γυναίκα». «Γιατί μια και όχι πέντε;» διερωτήθηκε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η ΠτΔ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες των νέων κοριτσιών. Σήμερα το 2021 στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα βρίσκεται μια γυναίκα που εμπνεύστηκε ως προς τη δικαστική της διαδρομή από μια άλλη ανώτατη δικαστή του αμερικανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου την Ρουθ Γκίνσπεργκ, η οποία ανέπτυξε όλη την την θεωρία για να υπερασπιστεί την έννοια της ισότητας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ισότητας των ανδρών σε περιπτώσεις που οι άνδρες υφίσταντο διακρίσεις. Γιατί οι διακρίσεις αφορούν όλους και δεν είναι μονοσήμαντες».
Τέλος, ευχαρίστησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που ήταν παρόντες, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να κινούμαστε συνθετικά σε αυτά τα θέματα, τα οποία δεν έχουν κομματικό χρώμα. «Είναι προοδευτικές πολιτικές, και τις πολιτικές αυτές θα καρπωθούν οι επόμενες γενιές για να περιορίσουν στο ελάχιστο τις διακρίσεις και τα στερεότυπα, και να κάνουν πράξη την ισότητα που όλοι αναζητούμε».
ΣΥΡΙΖΑ: Πολλή επικοινωνία, λίγη ουσία
Δήλωση της αν. τομεάρχισσας Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Ειρήνης Αγαθοπούλου, για το Κυβερνητικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων:
Σήμερα, σε μια καθόλα «άριστη» επικοινωνιακά εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας, παρουσιάστηκε το Σχέδιο της Κυβέρνησης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, με παρουσία του Πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του – μεταξύ άλλων – μέμφθηκε τις γυναίκες που δεν ψηφίζουν γυναίκες πολιτικούς, έκανε τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος στην κατάταξη στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά δεν βρήκε μια κουβέντα να πει για το γεγονός ότι ο ίδιος έχει μόνο 10 γυναίκες στο υπουργικό του σχήμα και για το γεγονός ότι οι αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησής του πλήττουν κυρίως τις γυναίκες και οδηγούν στην κακή κατάταξη της χώρας μας.
Φυσικά, δεν βρήκε μια κουβέντα να πει ούτε για την 16η σημερινή γυναικοκτονία της 29χρονης από την Αλεξανδρούπολη, την οποία χτύπησε μέχρι θανάτου ο σύζυγός της.
Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να καταλάβει ότι οι πολιτικές ισότητας είναι κάτι περισσότερο από μεγάλα λόγια, χρειάζονται πολλή δουλειά και γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Με την ευκαιρία, επαναλαμβάνουμε μόνο δύο από τις προτάσεις μας που θεωρούμε καίριας πολιτικής σημασίας για τη συγκυρία:
Περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και γενικότερα, με στόχο την ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου σε όλο το εύρος των πολιτικών αποφάσεων
Άμεση θεσμική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία και λήψη μέτρων για την ενίσχυση του Δικτύου Δομών της ΓΓΙΦ για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας και την άμεση ένταξή του στον κρατικό προϋπολογισμό.
Χορτάσαμε από λόγια εδώ και 2,5 χρόνια και από μέτρα που ανακοινώνονται ξανά και ξανά, αλλά ακόμη περιμένουμε την εφαρμογή τους (βλ. νταντάδες της γειτονιάς). Η κοινωνία έχει ανάγκη από άμεσα μέτρα και όχι από άλλες επικοινωνιακές φιέστες!
Το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μία ακόμα γυναικοκτονία έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη, η 16η για φέτος με θύμα μια 29χρόνη την οποία ο σύζυγος της κυριολεκτικά την σκότωσε στο ξύλο. Αντί ωστόσο να θορυβήσει αυτή η κατάσταση την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φυλών χωρίς να αναφέρει ούτε λέξη για τις γυναικοκτονίες που έχουν γίνει πλέον θλιβερή, τραγική κανονικότητα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ακροδεξιός Υπουργός του κ. Μητσοτάκη, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μίλησε για "ανθρωποκτονίες σε συνθήκες ενδοοικογενειακής βίας", χωρίς να κάνει λόγο φυσικά για γυναικοκτονίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ στον πρόσφατο Ποινικό Κώδικα της αρνήθηκε τον όρο, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις πια στη χώρα μας.
Όταν όμως η ίδια η πολιτεία αρνείται να πει τα πράγματα με το όνομα της και να κοιτάξει στα μάτια το τέρας της συστημικής πατριαρχίας που σχεδόν καθημερινά πλέον δολοφονεί, ενώ έχει παράλληλα τόσο μία ΕΛ.ΑΣ. βαθιά πατριαρχική, όσο και μέσα μαζικής εξαπάτησης που το μόνο που κάνουν είναι να ξεπλένουν τους θύτες και να επιρρίπτουν τις ευθύνες στα θύματα, το πρόβλημα θα παραμένει και θα εντείνεται».
Γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη: Ο ξυλοδαρμός, το ψέμα και η καταγγελία των γονιών της
Κακοκαιρία: Σε εξέλιξη το πρώτο κύμα - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες (χάρτες)
“Το Πρωινό” - Μέγκι Ντρίο: πέθανε η μητέρα της απο κορονοϊό (βίντεο)