LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 02 Νοεμβρίου 2021 13:40

Σινική Θάλασσα: Πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ προσέκρουσε σε υποθαλάσσιο βουνό

Το Πεκίνο ζητάει πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και κάνει λόγο για πλήρη ανευθυνότητα από την πλευρά των ΗΠΑ, εικάζοντας πιθανή διαρροή ραδιενέργειας.

Πυρηνικό υποβρύχιο - Σινική Θάλασσα

Ένα υποθαλάσσιο βουνό, που δεν εμφανιζόταν στους χάρτες πλοήγησης, ήταν τελικά το «άγνωστο αντικείμενο» πάνω στο οποίο προσέκρουσε το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο USS Connecticut τον περασμένο μήνα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Έρευνα που διεξήχθη για το περιστατικό της 2ας Οκτωβρίου, διεπίστωσε ότι το υποβρύχιο έπεσε πάνω σε ένα άγνωστο μέχρι τότε βουνό, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα του U.S. Naval Institute (Nαυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ), μια εξήγηση που έρχεται να κατευνάσει τις ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση με σκάφος άλλης χώρας στον διαφιλονικούμενο θαλάσσιο διάδρομο της Νότιας Σινικής Θάλασσας.  Του θέματος έχει επιληφθεί πλέον ο αντιναύαρχος Καρλ Τόμας, διοικητής του Έβδομου Στόλου των ΗΠΑ, προκειμένου να εξετάσει τα δέοντα βήματα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απαίτηση «λεπτομερή περιγραφή» του συμβάντος επικαλούμενη ανησυχίες για το σημείο όπου προσέκρουσε το αμερικανικό υποβρύχιο, για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας και αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Το περιστατικό «δείχνει πλήρως την ανευθυνότητα των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν.

Ένδεκα μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν κατά την πρόσκρουση, που προκάλεσε ζημιά στις μπροστινές δεξαμενές έρματος του υποβρυχίου και ανάγκασε τον καπετάνιο του να το ανεβάσει στην επιφάνεια για το επταήμερο ταξίδι του μέχρι το λιμάνι του. Το υποβρύχιο βρίσκεται στην αμερικανική ναυτική βάση στη νήσο Γκουάμ, όπου επισκευάζεται, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι δεν υπέστησαν βλάβες ο πυρηνικός αντιδραστήρας και το σύστημα πρόωσης του σκάφους.

Η σύγκρουση του υποβρυχίου πυροδότησε αρχικά ανησυχίες μήπως υπέστη βλάβες σε κάποια «επαφή» με σκάφος της Κίνας, καθώς οι δύο χώρες έχουν εντείνει τις ναυτικές τους δραστηριότητες στη Νότια Σινική Θάλασσα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας διεκδικεί το Πεκίνο. Το USS Connecticut είναι ένα από τα τρία υποβρύχια κλάσης Seawolf, που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ περιγράφει ως «εξαιρετικά αθόρυβα, γρήγορα, καλά εξοπλισμένα και εφοδιασμένα με προηγμένους αισθητήρες». Τα υποβρύχια αυτά διαθέτουν οκτώ τορπιλοσωλήνες και μπορούν να μεταφέρουν έως και 50 τορπίλες.

Πηγή: iefimerida.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Αρχίζει ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών

Κρικέτος στον ΑΝΤ1: Σωστή η απόφαση για τη μη διακοπή των καταδιώξεων (βίντεο)

Champions League: Μπάγερν Μονάχου και Γιουβέντους στους “16” (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Ελλάδα ξεχωρίζει στις ασφαλείς συναλλαγές - πληρωμές στην ΕΕ 09:16Επίθεση στο Σίδνεϊ: Κατηγορίες για 59 αδικήματα σε βάρος του δράστη09:02Τεχνητή Μήτρα και Βιο-Σάκοι: Πού βρίσκεται σήμερα η έρευνα για τα εξωμήτρια πρόωρα νεογνά08:48Επίθεση στο Σίδνεϊ: Ο Τραμπ ζήτησε από τον κόσμο να "πάρει τα όπλα" ενάντια στην ισλαμιστική τρομοκρατία 08:34Κυψέλη: Μαθητές κλείδωσαν τους διευθυντές του σχολείου που έγινε το περιστατικό με την 16χρονη08:20Δυο τραυματίες σε επιδρομές drones της Ουκρανίας, σε περιφέρεια της Ρωσίας08:06Λευκάδα: Άνδρας κατάπιε ναρκωτικά, για να αποφύγει αστυνομικό έλεγχο και πνίγηκε07:52Αυστραλία: 22 τραυματίες ακόμη σε νοσοκομεία, μετά την επίθεση στο Σίδνεϊ07:38Ο Τραμπ ανακηρύσσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας "ξένη τρομοκρατική οργάνωση"07:24Στάση εργασίας στα λεωφορεία - Οι ώρες λειτουργίας07:10UEFA Conference League: AEK – Κραϊόβα την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 22:00 στον ΑΝΤ106:56Ροντ Στιούαρτ: Η φωνή που σημάδεψε έξι δεκαετίες ροκ και όχι μόνο06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Οι δημοσιογράφοι του ANT1 Sports μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Μαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου23:59Ολυμπιακός – Βαλένθια: Κατάρρευση στην τελευταία περίοδο23:46Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:32Αγρότες: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων23:18Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή23:05ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδας22:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο