LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 21 Μαρτίου 2021 22:28

Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στη ζωή μας;

Γράφει ο Ιωάννης Παπαϊωάννου, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Υπεύθυνος Κέντρου Μελέτης Διαταραχών Ύπνου ΥΓΕΙΑ.

Γυναίκα - ύπνος - κρεβάτι

Ο άνθρωπος κατά την διάρκεια του 24 ώρου κύκλου περνάει από μια περίοδο εγρήγορσης την ημέρα σε μια περίοδο ύπνου τη νύχτα και αυτές οι περίοδοι εναλλάσσονται από την βρεφική ηλικία.

Ο ύπνος χαρακτηρίζεται από το στάδιο του βαθύ ύπνου (βραδέων κυμάτων) και το στάδιο REM κατά την διάρκεια του οποίου ονειρευόμαστε. Στην παιδική ηλικία η έκκριση της αυξητικής ορμόνης συντελείται κατά την διάρκεια του σταδίου βραδέων κυμάτων και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του οργανισμού. Τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να αφυπνιστούν λόγω του ότι επικρατεί το στάδιο του βαθύ ύπνου και για αυτό μπορούν εύκολα να κοιμηθούν και σε συνθήκες που δεν είναι ευνοϊκές.

Είναι σημαντικό στη βρεφική και παιδική ηλικία να προστατεύεται ο ύπνος γιατί έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη. Τα νεογέννητα παιδιά κοιμούνται 16-18 ώρες όμως σε ηλικία 3 ετών η μέση διάρκεια ύπνου είναι 11-13 ώρες. Ο ύπνος μετά τα 4 έτη είναι μια σταθερή και συνεχής νυχτερινή περίοδος διάρκειας 10 ωρών έως και τα 12 -13 έτη που αρχίζει η προεφηβεία και οι ενδοκρινολογικές μεταβολές που σχετίζονται με αυτήν.

Η διάρκεια του ύπνου μετά την εφηβεία κυμαίνεται από 7-9 ώρες και μειώνεται σταδιακά όσο γερνάμε ενώ μειώνεται και η διάρκεια του σταδίου βραδέων κυμάτων. Οι αφυπνίσεις είναι πολλές, ξυπνάμε πιο εύκολα όσο γερνάμε και ύπνος στη μέση ηλικία χαρακτηρίζεται από ένα κατακερματισμό που διακόπτει την συνέχεια του.

Οι επιπτώσεις της γήρανσης στην ποιότητα του ύπνου επιβαρύνονται και από τη μείωση της διάρκειας του ύπνου που πολλές φορές επιβάλουμε στον οργανισμό μας. Από τις αρχές του 20ου αιώνα η μέση διάρκεια του ύπνου στους ενήλικες έχει μειωθεί από τις 9 στις 7 ώρες προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις οδηγώντας έτσι τον οργανισμό μας σε συνθήκες στέρησης ύπνου.

Όταν μειώνεται η διάρκεια ή η ποιότητα του ύπνου:

  • Αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη
  • Έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
  • Παρουσιάζεται μείωση στις γνωσιακές λειτουργίες π.χ. μνήμη , συγκέντρωση.
  • Οι ασθενείς αναφέρουν κόπωση, υπνηλία και μείωση της απόδοσης στην εργασία τους.
  • Αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

 Metropolitan - ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ


*Άρθρο του Ιωάννη Παπαϊωάννου, Πνευμονολόγου – Φυματιολόγου, Υπεύθυνου Κέντρου Μελέτης Διαταραχών Ύπνου ΥΓΕΙΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΣτΕ: Οι ΟΤΑ αν δεν μεριμνούν για τα στηθαία στους δρόμους αποζημιώνουν τα θύματα των τροχαίων 22:06Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω για την υπέρταση21:52 Γάζα - ΟΗΕ: “Ανεκόπη η πορεία” από κατοίκους σε ορισμένα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια21:39Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη άνδρας για ρύπανση με αμίαντο21:25Super League: Φινάλε με νίκη για τον Παναιτωλικό 21:12Λεβαδειακός – Βόλος: Χορταστικό θέαμα και 9η θέση για τους γηπεδούχους20:58Πάτρα: Ιερέας αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ για φθορές σε οικογενειακό τάφο20:45Στην κορυφή της τηλεθέασης o μεγάλος τελικός Τότεναμ - Μάντσεστερ Γουνάιτεντ20:31Πειραιάς: Σύλληψη 49χρονου για τροχαίο με εγκατάλειψη - Βίντεο ντοκουμέντο20:17Χανιά: Ναυαγοσώστης έσωσε τη ζωή σε παιδί ενός έτους που πνιγόταν ενώ έτρωγε20:04Μέλος του συγκροτήματος Kneecap κατηγορείται για τρομοκρατική ενέργεια 19:50Τσελέντης στον ΑΝΤ1: Το 6,1 ήταν ο κύριος σεισμός (βίντεο) 19:36Ιράκ: Το θερμόμετρο έδειξε 49 βαθμούς Κελσίου - Νεκροί δύο στρατιωτικοί19:23Γάζα: Το Ισραήλ επέτρεψε τη διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια19:09ΗΠΑ - Συντριβή αεροσκάφους: Για “πολλούς νεκρούς” κάνει λόγο η πυροσβεστική18:56Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 18:42Δανία: Στα 70 το όριο συνταξιοδότησης σταδιακά έως το 204018:29Φωτιά στην Κύθνο18:15Ρονάλντο: “Μυθικό” συμβόλαιο του προσφέρει η Αλ Νασρ18:02ΤΑΞΙ - ΣΑΤΑ: Τραβάνε… χειρόφρενο για 48 ώρες17:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο