LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2021 18:05 | Ανανέωση: 27 Ιανουαρίου 2021 18:11

Εμβόλια: Σκληρή “γλώσσα” Κυριακίδου προς την AstraZeneca

Η Επίτροπος Υγεία κάλεσε τη φαρμακευτική εταιρεία να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, που έχει υπογράψει με την ΕΕ για τα εμβόλια.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΧΑΝΙΑ - ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ - ΕΜΒΟΛΙΟ - ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Της Μαρίας Αρώνη

Με σκληρή γλώσσα, η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, βάσει του Συμφώνου Προαγοράς που έχει υπογράψει με την ΕΕ για τα εμβόλια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, η Κύπρια Επίτροπος τονίζει ότι η Κομισιόν προσπαθεί πό την περασμένη Δευτέρα να βρεθεί λύση, σχετικά με τη μείωση των εμβολίων που ανακοίνωσε η εταιρεία, χωρίς να δίνει επαρκείς εξηγήσεις. Σήμερα η Κομισιόν και η AstraZeneca θα συνεδριάσουν στις 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος και η Επίτροπος Υγείας κάλεσε την εταιρεία να δώσει ολοκληρωμένες πληροφορίες και να ανταποκριθεί στις συμβατικές, κοινωνικές και ηθικές της υποχρεώσεις. Η Επίτροπος τονίζει επίσης ότι η ΕΕ απορρίπτει τη λογική, του «ο πρώτος στη σειρά θα εξυπηρετηθεί πρώτος». «Αυτό μπορεί να ισχύει σε χασάπηδες της γειτονιάς, αλλά όχι στα συμβόλαια. Και όχι στις Συμφωνίες Προπώλησης», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος Υγείας δήλωσε τα εξής:

«Την περασμένη Δευτέρα, και στη δεύτερη συνεδρίαση που είχαμε με την εταιρεία, δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των κρατών-μελών. Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα και καλούν την AstraZeneca να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνία μας.

Βρισκόμαστε σε πανδημία. Χάνουμε ανθρώπους κάθε μέρα. Αυτά δεν είναι αριθμοί. Δεν είναι στατιστικά. Πρόκειται για άτομα, με οικογένειες, με φίλους και συναδέλφους που επηρεάζονται. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι παρασκευαστές εμβολίων, έχουν ηθικές, κοινωνικές και συμβατικές ευθύνες, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν. Η άποψη ότι η εταιρεία δεν υποχρεούται να εκπληρώσει επειδή υπογράψαμε συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή. Υπογράψαμε μια Προκαταρκτική Σύμβαση Αγοράς για ένα προϊόν που τότε δεν υπήρχε και το οποίο εξακολουθεί να μην έχει εγκριθεί ακόμη. Και το υπογράψαμε ακριβώς για να διασφαλίσουμε ότι η εταιρεία θα χτίσει την παραγωγική της ικανότητα να παράγει το εμβόλιο νωρίς, έτσι ώστε να μπορεί να παρέχει έναν ορισμένο όγκο δόσεων την ημέρα που θα εγκριθεί.

Η λογική αυτών των συμφωνιών ήταν τόσο έγκυρη τότε, όσο είναι και τώρα: παρέχουμε μια επένδυση εκ των προτέρων, προκειμένου να πάρουμε μια δέσμευση από την εταιρεία να προπαραγάγει, ακόμη και πριν λάβει την έγκριση.

Το να μην είναι η εταιρεία σε θέση να διασφαλίσει την παραγωγική της ικανότητα, είναι αντίθετη με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας μας. Απορρίπτουμε τη λογική, του όποιος είναι πρώτος στη σειρά θα εξυπηρετηθεί πρώτος. Αυτό μπορεί να ισχύει σε χασάπηδες της γειτονιάς, αλλά όχι στα συμβόλαια. Και όχι στις Συμφωνίες Προπώλησης. εν υπάρχει ρήτρα προτεραιότητας στις Συμφωνίες Προπώλησης. Και δεν υπάρχει επίσης ιεραρχία των τεσσάρων μονάδων παραγωγής που αναφέρονται στη Συμφωνία Προπώλησης. Δύο βρίσκονται στην ΕΕ και δύο βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα των επενδύσεών μας και τα χρήματα των φορολογουμένων που έχουν επενδυθεί. Παραμένουμε πάντα ανοιχτοί για να συνεργαστούμε με την εταιρεία για την επίλυση τυχόν εκκρεμών ζητημάτων στο πνεύμα της αληθινής συνεργασίας και ευθύνης. Αυτό ήταν πάντα το πνεύμα της συνεργασίας μας με τους παρασκευαστές εμβολίων από την περασμένη άνοιξη.

Σήμερα το απόγευμα, στις 18:30, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνέλθει ξανά. Καλώ την AstraZeneca να εμπλακεί πλήρως, να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη, να δώσει ολοκληρωμένες πληροφορίες και να ανταποκριθεί στις συμβατικές, κοινωνικές και ηθικές της υποχρεώσεις.»

"Καμία φαρμακευτική εταιρεία να μην έχει αυταπάτες"

«Καμία φαρμακευτική εταιρεία να μην έχει αυταπάτες ότι δεν έχουμε τα μέσα να γνωρίζουμε τί ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι διαφανείς πληροφορίες. Θέλουμε να γνωρίζουμε πόσες δόσεις παράγονται και πού στέλνονται», τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου στη συνέντευξη Τύπου. «Η ΕΕ δεν θέλει να μπλοκάρει τις εξαγωγές. Η ΕΕ ζητάει διαφάνεια για τις εξαγωγές των εμβολίων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών, η Κομισιόν δεν πιστεύει ότι το πρόβλημα της AstraZeneca είναι σε μονάδα παραγωγής στο Βέλγιο, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία. «Υπάρχουν δύο ακόμη εργοστάσια στην Μ. Βρετανία και άλλα δύο στην ΕΕ», τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Επιπλέον, η Επίτροπος Υγείας ήταν κατηγορηματική: «το συμβόλαιο δεν λέει ποιά χώρα έχει προτεραιότητα». Ερωτηθείσα αν η ΑΖ είπε στην Κομισιόν, αυτά που ισχυρίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πασκάλ Σορίο στη συνέντευξή του στη "Ρεπούμπλικα", ότι δηλαδή, επειδή η ΕΕ υπέγραψε συμβόλαιο μετά τη Μ. Βρετανία , η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να παραδώσει εγκαίρως τα εμβόλια, η Κύπρια Επίτροπος απάντησε «Όχι. Αυτό το αρνούμαι κατηγορηματικά. Υπογράψαμε μια συμφωνία".

O εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεννόηση με την AstraZeneca, για να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα το συμβόλαιο της συμφωνίας της με την ΕΕ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Τρίτης - “Φωτιά” στην ΑττικήΧθες 16:55 | Ειδήσεις

Πόσες νέες μολύνσεις από τον Covid-19 εντοπίστηκαν και σε ποιες περιοχές, το προηγούμενο 24ωρο ανά την επικράτεια.

Lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα και “έξυπνα μέτρα”Χθες 12:12 | Ειδήσεις

Αναζήτηση «έξυπνων λύσεων» στο κυβερνητικό επιτελείο για το άνοιγμα της αγοράς. Την Τετάρτη η σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Στο τραπέζι lockdown τύπου Μαρτίου.

Δρίτσας: Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη “17 Νοέμβρη”Χθες 14:54 | Ειδήσεις

Αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Άμεση αντίδραση από την ΝΔ. Διευκρινίσεις από τον Δρίτσα.

Μητσοτάκης: η Ελλάδα αλλάζει και προσφέρει ευκαιρίεςΧθες 20:22 | Ειδήσεις

Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Innovative Greeks» χαρακτήρισε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και κάλεσε Έλληνες και ξένους να επενδύσουν στη χώρα μας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ζήτησαν πριόνι από γείτονα για να τεμαχίσουν το θύμα τους!23:59Ακρωτηριάστηκε παιδί που πάτησε νάρκη (βίντεο)23:50Σύλληψη φυγόποινου καταζητούμενου για σωρεία κακουργημάτων23:43Πέθανε ο Θοδωρής Σαραντής23:34Ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Γκερασίμοφ23:25Νίσυρος: προβληματισμός για κρατήρες και ρωγμές στο έδαφος (εικόνες)23:16“Λύγισε” από την ανώτερη Μπαρτσελόνα ο Παναθηναϊκός23:05Άμεση Δράση: Βίντεο με μήνυμα για τους δολοφονημένους Ειδικούς Φρουρούς στου Ρέντη22:55Τραγωδία σε πανεπιστήμιο: νεκροί φοιτητές από υποχώρηση κιγκλιδώματος (βίντεο)22:47Σαρκοζί: θα συνεχίσω τη μάχη έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων22:38Σύλληψη νεαρού για ληστεία υπό την απειλή μαχαιριού22:29Pricefox.gr: 4 Τάσεις που θα επηρεάσουν την ασφάλεια αυτοκινήτου το 202122:18Πέθανε ο Μπάνι Γουέιλερ22:06Πτώση λεωφορείου σε χαράδρα με δεκάδες νεκρούς21:55Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο Γιάννης Οικονόμου 21:46Πολύνεκρο τροχαίο: φορτηγό συγκρούστηκε με SUV21:37Πιστοποιητικό εμβολιασμού - Κομισιόν: Δεν αντικαθιστά το διαβατήριο21:29Κορονοϊός Στο νοσοκομείο ιερέας που λειτουργούσε σε διάφορες ενορίες21:21Συνεπιμέλεια: “Ο κύκλος με την κιμωλία”;21:10Μητσοτάκης: η Ελλάδα αλλάζει και προσφέρει ευκαιρίες20:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο