LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 28 Μαρτίου 2020 23:19

Απαντήσεις σε ερωτήματα ογκολογικών ασθενών σχετικά με την πανδημία του COVID-19

Γράφει ο Ηλίας Αθανασιάδης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ

AP - Κορονοϊός

Η εξέλιξη της πανδημίας του COVID-19 έχει δημιουργήσει ανησυχία και ερωτήματα για τα οποία δεν έχουμε ακόμη αντικειμενικά στοιχεία. Πολλές απαντήσεις διαμορφώνονται με βάση την κλινική κρίση ενώ τα αντικειμενικά δεδομένα θα δημιουργηθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Διεθνείς ογκολογικοί οργανισμοί παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές και συλλέγουν τις πληροφορίες αφού ακόμη δεν γνωρίζουμε το φάσμα των κινδύνων λοίμωξης και των επιπλοκών για κάθε ομάδα ασθενών που εκτίθενται στον ιό. Παρατίθενται βασικά ερωτήματα, όπως διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ασθενείς με καρκίνο;

Υπάρχει κίνδυνος για όλους μας, υπάρχει κίνδυνος για την κοινωνία, υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι για ασθενείς με καρκίνο που εξ’ ορισμού είναι μια ευαίσθητη ομάδα. Οι ασθενείς με ενεργό εξελισσόμενη νόσο, όπως και αυτοί που λαμβάνουν ενεργό θεραπεία, θεωρούνται υψηλού κινδύνου, παρότι ο ακριβής κίνδυνος δεν έχει διασαφηνιστεί και ενδέχεται να αφορά μόνο συγκεκριμένες ημέρες σε ένα κύκλο θεραπείας. Αντίθετα, ασθενείς με ελεγχόμενη νόσο και εκτός θεραπείας δεν θεωρούνται ανοσοκατεσταλμένοι. Διατηρούν τους συγκεκριμένους κινδύνους που συνδέονται με τις προηγούμενες θεραπείες και εξατομικεύονται σε κάθε περίπτωση. Οι εξατομικευμένοι κίνδυνοι θα πρέπει να συζητηθούν συγκεκριμένα με τον θεράποντα ιατρό.

Πώς εξατομικεύονται οι γενικές οδηγίες για τον ογκολογικό ασθενή

Οι γενικές οδηγίες προφύλαξης για όλους ισχύουν απόλυτα για τον ασθενή και το περιβάλλον του. Πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα από όλους ανάλογα με τις τρέχουσες σε κάθε στιγμή οδηγίες. Σε εμφάνιση συμπτωμάτων, ο ασθενής επικοινωνεί με την ογκολογική μονάδα και δεν έρχεται κατευθείαν στο νοσοκομείο. Επίσης, δεν παραμένει στο σπίτι σε απομόνωση, όπως είναι οι γενικές οδηγίες, παρά μόνο αν αυτό είναι η οδηγία του ιατρού του. Η δυνατότητα να παρουσιάσει επιπλοκές και κινδύνους θεωρείται υψηλότερη σε ασθενείς υπό θεραπεία, άρα ο ιατρός του κρίνει αν υπάρχουν ενδείξεις νοσηλείας.  Ειδικά σε περιόδους ουδετεροπενίας, η εμφάνιση συμπτωμάτων επιβάλλει επικοινωνία με τον θεράποντα και στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι κατευθυντήριες οδηγίες της αντιμετώπισης του ουδετεροπενικού πυρετού.

Πρέπει να τηρείται σταθερά ο προγραμματισμένος έλεγχος; Μήπως θεραπείες πρέπει να διακόπτονται λόγω των ειδικών κινδύνων;

Οι ελεύθεροι νόσου ασθενείς με προγραμματισμένη σταδιοποίηση μπορούν να αναβάλλουν τον έλεγχο ειδικά σε περιόδους απομόνωσης με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης με COVID-19. Η τροποποίηση της θεραπείας είναι θέμα κλινικής κρίσης και ο ογκολόγος κρίνει πώς οι κίνδυνοι της διακοπής ή αναβολής συγκρίνονται με τους κινδύνους από τη συνέχιση της θεραπείας. Γενικά, οι τροποποιήσεις της θεραπείας ελαττώνουν την αποτελεσματικότητα και δεν επιτρέπονται αυθαίρετες ή συναισθηματικές αποφάσεις χωρίς να σταθμισθούν οι συνέπειες.

Σε ασθενείς με ελεγχόμενη νόσο και σε προγραμματισμένη θεραπεία συντηρήσεως η προσωρινή διακοπή είναι συνετή πράξη. Εννοείται ότι η υποστηρικτική αγωγή και ο έλεγχος συμπτωμάτων θα εφαρμόζεται με την υψηλότερη ιατρική ακρίβεια.

Πρέπει να φοβάμαι;

Όχι! Δεν φοβάμαι, είμαι σοβαρός και υπεύθυνος.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μια πρόκληση για την κοινωνία μας και αποτελεί δοκιμασία ιατρική, κοινωνική και ηθική. Χρειάζεται υπεύθυνη συνειδητή στάση από όλους μας. Μέχρι να υποχωρήσουν οι κίνδυνοι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η ογκολογική φροντίδα δεν θα μείνει πίσω, οι ασθενείς με καρκίνο δεν θα αισθάνονται ότι αποτελούν τη χαμηλότερη προτεραιότητα του συστήματος και θα είναι πρωτοπόροι σε μια πολιτεία που στηρίζεται στην υπεύθυνη στάση μας. Η Ογκολογία έχει πολεμήσει αποτελεσματικά τον φόβο και τη ματαιότητα. Οι ασθενείς μας έχουν μάθει να παλεύουν μέσα από αντιξοότητες, κρίσεις κάθε μορφής και μέσα από ελλείμματα πόρων και υποδομών. Η απάντηση είναι, μη φοβάσαι!

*Άρθρου του Ηλία Αθανασιάδης, Παθολόγου – Ογκολόγου, Διευθυντή Ογκολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣε κλοιό διαδηλωτών ο Λευκός Οίκος για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ (εικόνες)Σήμερα 07:31 | Ειδήσεις

Εξαπλώνεται το κύμα των διαδηλώσεων στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μινεάπολη.

Μαφιόζικη εκτέλεση επιχειρηματία στη Βούλα (εικόνες)Σήμερα 02:13 | Ειδήσεις

Άγνωστοι τον πλησίασαν έξω από το σπίτι του και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών.

Πρόκληση για τους Χριστιανούς η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία (βίντεο)Σήμερα 01:30 | Ειδήσεις

Προκλητική φιέστα έστησε ο Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Έντονη η αντίδραση της Αθήνας.

Πέτσας στον ΑΝΤ1: Κλειστά τα εποχικά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου ΠνεύματοςΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Το κυβερνητικό σχέδιο για τα 32 δις ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα. Τι θα γίνει με τα καταστήματα εστίασης και τον τουρισμό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Food N’ Friends”: ο Κώστας Μαλιάτσης και η ξεχωριστή αποστολή του (εικόνες)10:18Βρούτσης: Κανένας δεν θα πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό 10:05Αποστολάκης στον ΑΝΤ1: Πρέπει να μείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνία με την Τουρκία09:53Κορονοϊός: Μακραίνει η λίστα των νεκρών στην Γερμανία09:40Πέτσας στον ΑΝΤ1: Κλειστά τα εποχικά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος09:26“Πέτα τη φριτέζα”: Πρόσωπο έκπληξη “εισβάλλει” στη σειρά09:13Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης08:59Στην Ξάνθη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου08:44Ο Άντονι Χόπκινς και το... κρυφό ταλέντο του08:31Κικίλιας: Να σπεύδετε όλοι βραδέως για το αν έχει ξεπεραστεί η πανδημία08:19“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα για τον κορονοϊό08:06Κορονοϊός - ΗΠΑ: Εφιαλτικός ο απολογισμός το τελευταίο 24ωρο07:57Πρόκληση για τους Χριστιανούς η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία (βίντεο)07:46Σε κλοιό διαδηλωτών ο Λευκός Οίκος για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ (εικόνες)07:34Τα ζώδια και το ταλέντο τους στην οργάνωση! Ποια το έχουν;07:23Μαφιόζικη εκτέλεση επιχειρηματία στη Βούλα (εικόνες)07:11Καιρός: Φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο07:00Led Zeppelin: ''Celebration Day'' για τρεις ημέρες στο YouTube23:59Δασκάλα “έκανε” τους μαθητές της... πλεκτά κουκλάκια!23:48Μαχαίρια, όπλα, σιδερογροθιές και γκλομπς στο λιμάνι του Πειραιά23:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο