Κοροναϊός: Τα νοσοκομεία της Ελλάδας που είναι σε ετοιμότητα
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προήδρευσε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.
Στη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.
Ο Υπουργός Υγείας ενέκρινε τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς και συντόνισε τις δράσεις των συναρμόδιων φορέων.
Νοσοκομεία αναφοράς ανά Υγειονομική Περιφέρεια ορίστηκαν τα εξής:
1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».
Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.
Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση.
Πρόεδρος της εταιρείας Λοιμώξεων: Ο κοροναϊός θα έρθει και στη χώρα μας κάποια στιγμή
Για τη εξέλιξη του κοροναϊού σε πανδημία και για τα συμπτώματα της νόσου μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος.
Όπως ανέφερε ο κ. Γαργαλιάνος γνωρίζουμε πως σε κάθε χώρα ένα ποσοστό ανθρώπων θα κάνει κοινό κρυολόγημα, τα συμπτώματα τώρα του κοροναϊού αρχικά είναι τα ίδια με αυτά του κοινού κρυολογήματος με τη διαφορά ότι σε χρονικό διάστημα 4 ημερών περίπου 5, ο βήχας δεν υποχωρεί, αρχίζει η δύσπνοια και οδηγούνται στο νοσοκομείο και στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Σημείωσε, δε, πως δεν γνωρίζουμε το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση και η εκτίμηση κινδύνου που θα έκανε εκείνος για την Ελλάδα είναι πως κάποια στιγμή θα έρθει και στη χώρα μας, αλλά στην παρούσα φάση δεν έχουμε ευτυχώς δεδομένα, κάποια στιγμή θα έρθει κάποιο περιστατικό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργαλιάνος.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει διαφοροποίηση αν έρθει ο ιός τον Απρίλιο αντί για τον Φεβρουάριο, ο κ΄Γαργαλιάνος είπε πως « και αυτό έχει σημασία για την εσωτερική μετάδοση, αν έρθει, για να διασπαρεί από το περιστατικό στη χώρα στους υπόλοιπους Έλληνες, αυτό τον διαφοροποιεί όσον αφορά το θέμα του κλίματος, τώρα αν είναι εισαγόμενο από την Κίνα ή από την Ευρώπη που έχει πάει από τη Κίνα στη Ευρώπη κι από την Ευρώπη σε εμάς, την υπόλοιπη εννοώ, τα πράγματα αλλάζουν, δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο αλλά φαντάζομαι ότι αν παίρνουμε τα μέτρα που τα παίρνουμε τα μέτρα και αυτή της στιγμή ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας έχει κάνει ένα σχέδιο δράσης και έχει στείλει οδηγίες σε όλα τα νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά της χώρας ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό χωρίς να διασπαρεί».