LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 18 Δεκεμβρίου 2019 09:49

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει για το Airbnb

Πώς μπορεί η απόφαση να επηρεάσει τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας.

Airbnb

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλείται αύριο να αποφασίσει για το αν το Airbnb αποτελεί ψηφιακή πλατφόρμα διαμοιρασμού που διευκολύνει τις μισθώσεις ή αν πρόκειται για περίπτωση μεσιτείας, ενώ μέσω αντιδράσεων από πόλεις του κόσμου αλλά και την τουριστική βιομηχανία.

Οι επιπτώσεις της απόφασης αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, ενώ μέσω της υπόθεσης υπογραμμίζεται η σοβαρότητα των νομικών διλημμάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικές Αρχές της εκάστοτε χώρας.

Οι αντιδράσεις για το Airbnb υπάρχουν λαμβάνουν πλέον μορφή ντόμινο από πόλη σε πόλη, τόσο από τους κατοίκους που καταγγέλλουν ότι εκδιώκονται από τις περιοχές τους για να μείνουν τουρίστες, όπως στη Βαρκελώνη, όσο και από τοπικούς παράγοντες του τουριστικού κλάδου.

Πρόσφατα η Airbnb δέχτηκε εντονότατα παράπονα από τη γαλλική τουριστική ένωση, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να απαγγέλλει κατηγορίες στην πλατφόρμα για παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τις μισθώσεις μέσω μεσιτείας, παρότι τον περασμένο Απρίλιο η πλατφόρμα είχε κερδίσει την υποστήριξη ενός δικαστικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που σε μία μη δεσμευτική απόφασή του σημείωνε ότι η εταιρεία έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ψηφιακή υπηρεσία ελεύθερη να λειτουργεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οι δικαστές ακολουθούν αυτή την οδηγία στο 80% των υποθέσεων, ωστόσο είναι πιθανό η συγκεκριμένη απόφαση να γείρει προς το μέρος των ξενοδόχων. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την Uber.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Πιέσεις δέχεται η ψηφιακή πλατφόρμα και στην Ελλάδα, με την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Ναυπλίου να φέρνει τα πάνω – κάτω, αφού διατάχθηκε η απαγόρευση ενοικίασης διαμερισμάτων συγκεκριμένης πολυκατοικίας μέσω της πλατφόρμας μετά την προσφυγή των υπόλοιπων ενοίκων της.

Βάσει της απόφασης, η ιδιοκτήτρια καλείται να μη μισθώσει ξανά το σπίτι με τον ίδιο τρόπο και να περιοριστεί σε χρήση κατοικίας, ενώ εάν δεν συμμορφωθεί θα πληρώνει πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Λίγες μέρες αργότερα, όμως, το Πρωτοδικείο Αθηνών μπήκε εξέδωσε ανατρεπτική απόφαση, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα εκμετάλλευσης του διαμερίσματος μέσω Airbnb.

 

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο