LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2019 12:33 | Ανανέωση: 15 Νοεμβρίου 2019 12:41

Πολυτεχνείο: Άνοιξαν οι πύλες για τις επετειακές εκδηλώσεις (εικόνες)

Ξεκίνησε ο επίσημος εορτασμός της επετείου της 17ης Νοεμβρίου 1973. Ενός λεπτού σιγή στην Βουλή. Τα μηνύματα των κομμάτων. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας.

Πολυτεχνείο - εκδηλώσεις

Από σήμερα ξεκίνησε ο επίσημος εορτασμός της επετείου της 17ης Νοεμβρίου 1973. Το Συγκρότημα Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα είναι ανοικτό κατά τον τριήμερο εορτασμό από τις 9:30 έως τις 21:00. 

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται, σύμφωνα με την αστυνομία, στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος, σήμερα Παρασκευή και αύριο, Σάββατο. 

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ο εορτασμός της επετείου θα κορυφωθεί με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Γι' αυτό, το Συγκρότημα Πατησίων θα είναι ανοικτό από τις 9:30 και θα κλείσει στις 13:00, αφού προηγουμένως εκκενωθεί από όλους τους επισκέπτες. Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16:00. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, θα εφαρμοστούν και από τις 12:00 της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες. 

Πολυτεχνείο - επέτειος - εορτασμοί

Σημειώνεται, ότι η ΕΛΑΣ έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα είναι σε ετοιμότητα αυτές τις ημέρες και ότι έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στα οποία θα συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερο. 

Εν τω μεταξύ, σεβασμό στην πόλη της Αθήνας ζητάει να επιδείξουν όλοι στον εορτασμό της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Σε αυτήν την επέτειο ας στείλουμε το σωστό μήνυμα. Ένα κοινό μήνυμα για τη μνήμη. Να μη ρίξουμε πάλι σκιά στην ουσία, που είναι ο αγώνας της νεολαίας για Δημοκρατία. Σε αυτήν την επέτειο ας δείξουμε σεβασμό στην πόλη. Στην Αθήνα, τις Αθηναίες και τους Αθηναίους που φιλοξενούν τους πάντες και ζητούν ανταπόδοση με σεβασμό», αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Μπακογιάννης - Πολυτεχνείο - Facebook

Ενός λεπτού σιγή στην Βουλή

Με ενός λεπτού σιγή η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε την επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ νωρίτερα αντιπροσωπεία του Σώματος κατέθεσεστεφάνι προς τιμήν των ηρώων του.

Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας όσο και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων έκαναν λόγο για μήνυμα ενότητας απέναντι στον αυταρχισμό, αλλά και αντίστασης, όπως είπαν πολλοί ομιλητές, απέναντι σε διχαστικές λογικές που στέλνει διαχρονικά η εξέγερση του Πολυτεχνείου. «Κορωνίδα της αντιδικτατορικής δράσης» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής την εξέγερση των φοιτητών και της νεολαίας, οι οποίοι, όπως τόνισε, αρκέστηκαν να προτάξουν υπερκομματικά γυμνά τα στήθη τους απέναντι στη βία. «Ο δικός μας φόρος τιμής είναι να κάνουμε πιο στέρεο το σύνθημά τους "ψωμί-παιδεία-ελευθερία" για το οποίο αγωνίστηκαν», επεσήμανε ο κ. Τασούλας.

Βουλή - ενός λεπτού σιγή - Πολυτεχνείο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Σπήλιος Λιβανός, τόνισε ότι η αυτοθυσία των παιδιών που έπεσαν για τα ιδανικά τους αλλά νίκησαν, έγινε σύμβολο κατά του αυταρχισμού και του διχασμού.

Βουλή - ενός λεπτού σιγή - Πολυτεχνείο

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου, σε πείσμα όσων θέλουν να διχάσουν, αποτελεί μήνυμα ενότητας και ελπιδοφόρας αντίστασης απέναντι στην αυταρχική υποτροπή.

Βουλή - ενός λεπτού σιγή - Πολυτεχνείο

Ο Γιώργος Καμίνης, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι το τρίπτυχο «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» συμπυκνώνεται στο σημερινό αίτημα για δημόσια ανοικτά πανεπιστήμια.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε ότι τα συνθήματα «ψωμί-παιδεία- ελευθερία», παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, χαρακτήρισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, «φάρο και πυξίδα για τον αγώνα που δίνει η Ελλάδα για πραγματική δημοκρατία».

Από το ΜέΡΑ25, ο Γιώργος Λογιάδης ανέφερε ότι ο αγώνας των ηρώων του Πολυτεχνείου θα φωτίζει πάντα το δρόμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Πολυτεχνείο - επέτειος - εορτασμοί

ΣΥΡΙΖΑ: Η εξέγερση του Νοέμβρη θυμίζει ότι μπορούμε να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα

Στις 17 Νοέμβρη τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορύφωση των αντιδικτατορικών κινητοποιήσεων που οδήγησε στην πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των Συνταγματαρχών. Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, της Νομικής και όλων όσοι υπέστησαν διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια από το χουντικό καθεστώς. Ο αγώνας τους για την Παιδεία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας”, επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ “σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση. Αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας”.

Με αναφορές στο σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι “οι φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής. Αστυνομικοί παραβιάζουν αναίτια το πανεπιστημιακό άσυλο, κακοποιούν φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στη σχολή τους και τους συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι τους. Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και αναθεώρησης της ιστορίας” και εκφράζει την προσδοκία ο φετινός εορτασμός να είναι “εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στο λαό και τη νεολαία”.

Πολυτεχνείο - επέτειος - εορτασμοί

“Θα τιμήσουμε τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς, τους εξόριστους και τους φυλακισμένους, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για Ελευθερία, Δημοκρατία, και Κοινωνική Δικαιοσύνη”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνει κάλεσμα στη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά και ειρηνικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

Γεννηματά: Ούτε με τους μπαχαλάκηδες, ούτε με την ασύδοτη βία της Αστυνομίας

Σε δήλωση με αφορμή το τεταμένο κλίμα που υπάρχει ενόψει των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, προχώρησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά από τη Λάρισα, όπου βρίσκεται σε προγραμματισμένη περιοδεία.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε: «Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο «όχι» σε αυτό το ψεύτικο δίλημμα που καλλιεργούν σκόπιμα η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε με τους μπαχαλάκηδες, ούτε με την ασύδοτη βία της Αστυνομίας. Εμείς είμαστε με τα ανοικτά πανεπιστήμια. Και, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, τους καλούμε όλους να σεβαστούν τον αγώνα των φοιτητών για Δημοκρατία κι ελευθερία και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία κι ευθύνη». 

Ταξιδιωτική Συμβουλή του Foreign Office για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη

Το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική συμβουλή με την οποία προειδοποιεί για εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Αθήνα με αφορμή την επέτειο της 17 Νοέμβρη. Συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις.


Πολυτεχνείο - επέτειος - εορτασμοί

Πολυτεχνείο - επέτειος - εορτασμοί

Πολυτεχνείο - επέτειος - εορτασμοί

Πολυτεχνείο - επέτειος - εορτασμοί

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)Σήμερα 10:55 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ, που υποστηρίζει ότι ο πατέρας του πέθανε από ιατρικό λάθος. Τι ζητά από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τι λέει για τον Πρωθυπουργό, τι καταγγέλλει για το Νοσοκομείο “Αττικόν”

Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική ΔικαιοσύνηΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Τι επεσήμανε ο δικηγόρος του, για την πρώτη φορά που ενεργοποιείται στην Ελλάδα το συγκεκριμένο άρθρο του Π.Κ.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο