LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2019 09:37

Μενέντεζ: αυταρχικός, δικτάτορας και παραβάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Ερντογάν

Χαρακτηρίζει στρατηγικό λάθος και τρομερή κατάχρηση εξουσίας της Προεδρίας τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν. Τα ερωτήματα που θέτει στον Τούρκο Πρόεδρο.

Μενέντεζ - γερουσιαστής ΗΠΑ

Με δέκα σκληρά ερωτήματα, που ζήτησε να θέσει ο πρόεδρος Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερτντογάν, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, υποδέχεται στην Ουάσιγκτον τον Τούρκο πρόεδρο.

Μιλώντας αργά το απόγευμα στη Γερουσία, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως ο πρόεδρος Τραμπ υποδέχεται ένα γνωστό αυταρχικό και παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα φίλο του Πούτιν που η συμπεριφορά είναι αυξητικά αντίθετη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν «ένα ακόμη στρατηγικό λάθος και τρομερή κατάχρηση της εξουσίας της Προεδρίας», ο γερουσιαστής Μενέντεζ επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει κάνει μια σειρά αποφάσεων για να χωρίσει τους δρόμους του με το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και με βασικές αρχές της δημοκρατίας. Μην κάνετε κανένα λάθος: οι ενέργειες του Ερντογάν είναι σκόπιμες», πρόσθεσε, κατηγορώντας τον πρόεδρο Τραμπ για νομιμοποίηση των επιβλαβών πολιτικών του Ερντογάν, καλωσορίζοντάς τον στο Λευκό Οίκο. «Κύριε πρόεδρε, πολύ απλά, η συνάντηση αυτή είναι λάθος», είπε ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν δεν θα είναι μία ακόμη ευκαιρία για φωτογραφίες με ακόμη έναν "δικτάτορα", ο γερουσιαστής Μενέντεζ καλεί τον πρόεδρο Τραμπ να προασπίσει αποφασιστικά τις αρχές των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 Κύπρου.

Το πρώτο ερώτημα που ζητά από τον πρόεδρο Τραμπ να θέσει στον Τούρκο ομόλογό του, είναι αν θα ανατρέψει η Τουρκία την απόφαση της να αγοράσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία. «Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση είναι πολύ «ενοχλημένη» για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Λοιπόν, η «ενόχληση» δεν είναι πολιτική. Και σίγουρα δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις νομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Σύμφωνα με τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), η αγορά του S-400 από την Τουρκία είναι μια σημαντική συναλλαγή που επιφέρει κυρώσεις. Αυτές οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν επιβληθεί τον Ιούλιο, όταν η Τουρκία πραγματοποίησε την πρώτη παραλαβή των S-400. Ωστόσο, παραλείποντας να εφαρμόσει τις νομικές απαιτήσεις του CAATSA, ο πρόεδρος Τραμπ ζημίωσε την αξιοπιστία των ΗΠΑ, την ακεραιότητα των κυρώσεών μας και του κράτους δικαίου. Είναι τόσο μεγάλο να ζητήσουμε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ακολουθήσει το νόμο; Μπορεί να ξεκινήσει επιβάλλοντας τις κυρώσεις CAATSA όταν ο Ερντογάν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον».

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος Τραμπ θα επιβάλει κυρώσεις για τις δραστηριότητες της HalkBank, του τουρκικού ιδρύματος που διευκόλυνε τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή των ιρανικών κυρώσεων. Γνωρίζουμε, αναφέρει ο κ. Μενέντεζ, ότι "το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε τελικά κατηγορίες για την υπόθεση. Αν όμως η κυβέρνηση ακολουθούσε το νόμο, θα είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις στη HalkBank, στέλνοντας το μήνυμα σε άλλους δρώντες που επιδιώκουν να αποφύγουν τις κυρώσεις του Ιράν. Καταλαβαίνω ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Ερντογάν σε αυτή την επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο είναι να εξασφαλίσει την ανακούφιση της HalkBank. Κύριε πρόεδρε, αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από ό,τι απαιτεί ο νόμος. Και ελπίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα δείξει χαρακτήρα όταν ο Ερντογάν τον ζητήσει άλλη μία χάρη”. O γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθυμίζει ότι ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, εκπροσώπησε τον Reza Zarrab, που έπαιξε ρόλο στην υπόθεση της τουρκικής τράπεζας.

Τραμπ - Ερντογάν

Η τρίτη ερώτηση είναι αν ο πρόεδρος Τραμπ αποδεχθεί την εκτέλεση εγκλημάτων πολέμου στη Συρία από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Εγκλήματα πολέμου - που όπως αναφέρει – ο ίδιος κάλεσε την Τουρκία να διαπράξει, όταν έδωσε το πράσινο φως για την εισβολή της στη Συρία; «Με την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, δόθηκε στην Τουρκία άδεια να διαπράξει αυτές τις καταχρήσεις και αυτά τα αδιανόητα εγκλήματα. Αυτό είναι εθνοκάθαρση. Τόσοι πολλοί σε αυτό το δωμάτιο είπαν ποτέ ξανά σε αυτό το είδος φρίκης. Μπορούμε να βασιστούμε στον πρόεδρο Τραμπ για να κάνει το ίδιο;», ρωτά ο γερουσιαστής Μενέντεζ, υπενθυμίζοντας το δεσμευτικό ψήφισμα που κατέθεσε στη Γερουσία, που απαιτεί από το υπουργείο Εξωτερικών να καταγράψει τις τουρκικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και αναλόγως των ευρημάτων, να επηρεαστεί η πώληση όπλων στην Τουρκία. «Αλλά, πού βρισκόμαστε; Μήπως περάσαμε το νομοσχέδιο του Ρις-Μενέντεζ για την Τουρκία; Όχι. Μήπως περάσαμε την εκδοχή αυτής της νομοθεσίας από την Βουλή; Όχι», αναφέρει.

Το τέταρτο ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος Τραμ[ αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα εναντίον όλων των γειτόνων της στην περιοχή. «Τουρκικά πλοία παραβιάζουν συστηματικά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και ενδέχεται να λάβουν μέτρα στην Αμμόχωστο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οπισθοδρόμηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η Τουρκία επίσης παραβιάζει συστηματικά τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, παραβιάζοντας την ελληνική κυριαρχία και την ασφάλεια των Ελλήνων πιλότων και των αυτών που βρίσκονται στο έδαφος από κάτω. ‘Εχει ο πρόεδρος Τραμπ εκστομίσει μια λέξη συμπαράστασης προς τους Έλληνες φίλους μας; Θα επιβεβαιώσει τη σχέση της Αμερικής με την Ελλάδα κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο; Η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο κυρώσεων που αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ αυτό το παράδειγμα;»

Το επόμενο ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος Τραμπ καταδικάσει, ή θα αποδεχθεί, τη σχέση του Ερντογάν με την Τουρκία. «Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν αισθάνθηκε την ανάγκη συντονισμού με τον πρόεδρο Πούτιν πριν από την άφιξή του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο το Σαββατοκύριακο για να «αποτελέσει τη βάση» των συνομιλιών του με τον πρόεδρο. Εκτός από ίσως την Ουγγαρία, δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν άλλο ηγέτη χώρας του ΝΑΤΟ να συντονίζεται με τον Πούτιν πριν από μια συνομιλία με έναν Αμερικανό πρόεδρο».

Το έκτο ερώτημα είναι αν θα ζητήσει ο Τραμπ εξηγήσεις από τον Ερντογάν για την υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας στην Τουρκία με τις συλλήψεις και φυλακίσεις ακαδημαϊκών, φοιτητών, δημοσιογράφων κλπ. Το έβδομο, αν θα αγνοήσει τις βίαιες επιθέσεις της ασφάλειας του Ερντογάν το 2017, εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και της αστυνομίας της Ουάσιγκτον; Το όγδοο, αν θα αποδεχθεί ο πρόεδρος Τραμπ τις προσπάθειες της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. «Θα υποστηρίξει τη θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται και να ζει υπό το καθεστώς πίεσης της τουρκικής κυβέρνησης», ρωτά ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Το ένατο ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος Τραμπ αγνοήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη από την Τουρκία. Και τέλος, ρωτά αν ο πρόεδρος Τραμπ αναδείξει τη σχέση της Τουρκίας με την Χαμάς, η οποία συνεχίζει να τρομοκρατεί καθημερινά το Ισραήλ. «Θα σταθεί δίπλα στον σύμμαχό μας Ισραήλ ή θα επικρατήσουν για άλλη μια φορά τα προσωπικά του συμφέροντα και οι σχέσεις του με ισχυρούς ηγέτες; Ο Πρόεδρος λέει «πρώτα η Αμερική». Ωστόσο, σε κάθε ένα από αυτά τα δέκα θέματα, ο Τραμπ έχει καλύψει τις απαιτήσεις της Άγκυρας και της Μόσχας», είπε κλείνοντας τα ερωτήματά του ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: 28 νέα κρούσματα στην ΕλλάδαΣήμερα 17:03 | Ειδήσεις

Εντάθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στην Ξάνθη. Τι έδειξαν τα πρώτα τεστ σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Πόσοι ασθενείς ειναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Θεοχάρης στον ΑΝΤ1: Αγγλία και Σουηδία θα “ανοίξουν” όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολόγοι (βίντεο)Σήμερα 19:57 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Τουρισμού ξεκαθαρίζει τι έγινε με την πτήση από την Σουηδία στην  Ρόδο. Τι είπε για Σουηδία και Βρετανία.

Πέτσας: Παγκόσμιο και όχι ελληνοτουρκικό θέμα η Αγία ΣοφίαΣήμερα 13:42 | Ειδήσεις

Το άνοιγμα του Τουρισμού, η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις στο επίκεντρο της ενημέρωσης από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Λίνα Κοεμτζή: Έκκληση της μητέρας της μέσω ΑΝΤ1 στον μοναδικό αυτόπτη μάρτυρα (βίντεο)Σήμερα 20:39 | Ειδήσεις

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση θανάτου της φοιτήτριας, στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε βρεθεί νεκρή στο ΑΠΘ. Κατέθεσε ο πρώην σύντροφός της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τζιτζικώστας: να αλλάξει τρόπο λειτουργίας η ΕΕ για να έρθει πιο κοντά στους πολίτες22:48Κοινωνικός Τουρισμός: Παράταση για τους παρόχους22:36Συνελήφθη η πρώην σύντροφος του Επστάιν για συνέργεια σε μαστροπεία ανηλίκων22:23ΥΠΟΙΚ: “παράθυρο” για νέα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις22:11Τα ξίφη σε νέους σημαιοφόρους του ΠΝ επέδωσε η Σακελλαροπούλου (εικόνες)21:58Ο ψευτογιατρός ήταν και… “μεγαλοεπενδυτής” και… φτωχός αγρότης (βίντεο)21:45Προτροπές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Γαλλία και Τουρκία21:32Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος νονών της νύχτας (βίντεο)21:21Κούγιας στον ΑΝΤ1: Ο ψευτογιατρός είχε μαζί του μια ομάδα ανθρώπων21:09Λίνα Κοεμτζή: Έκκληση της μητέρας της μέσω ΑΝΤ1 στον μοναδικό αυτόπτη μάρτυρα (βίντεο)20:56“Συναγερμός” στη Ρόδο: Έφτασε πτήση από τη Σουηδία παρά την απαγόρευση20:44Φοιτητής στην Σουηδία μιλά στον ΑΝΤ1 για τον “Γολγοθά” της επιστροφής στην Ελλάδα (βίντεο)20:32Αρπαγή 10χρονης: Της εύχομαι τα χειρότερα, λέει ο πρώην σύζυγος της 33χρονης20:24Ο ΑΝΤ1 κατέγραψε αποκλειστικές εικόνες μέσα από το πλοίο “Ηρακλής” (βίντεο)20:15Θεοχάρης στον ΑΝΤ1: Αγγλία και Σουηδία θα “ανοίξουν” όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολόγοι (βίντεο)20:03Πιο κοντά η συμφωνία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας19:51Νέα απάτη με τη μέθοδο του “ενδιάμεσου”19:38Κορονοϊός: Στο τρίτο στάδιο δοκιμών τρία κινεζικά εμβόλια19:26Απίστευτο! Έστειλαν τραυματία, με σπασμένη κλείδα, να βρει... νάρθηκα!19:13Εντατικές διαβουλεύσεις στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης19:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο