LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 06 Νοεμβρίου 2019 13:46 | Ανανέωση: 06 Νοεμβρίου 2019 13:46

Χρυσοχοΐδης από Ευρωκοινοβούλιο: πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης το μεταναστευτικό

Η έκκληση του Υπουργού προς τις χώρες της ΕΕ. «Εκρηκτικό» χαρακτήρισε το πρόβλημα.

Μετανάστες - ενδοχώρα - νησιά - πρόσφυγες

Της ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρίας Αρώνη

Έκκληση σε όλες τις χώρες της ΕΕ να αναλάβουν δράση για την κοινή διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και κυρίως για τη φιλοξενία πάνω από 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στη νέα νομοθεσία που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση για την παροχή διεθνούς προστασίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι αποτελεί «πιστή μεταφορά» της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας με «απόλυτο σεβασμό» στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, για “να μη στιβάζονται οι άνθρωποι στα νησιά”. Ωστόσο, τόνισε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αποτελεί «πρόβλημα ή διακύβευμα» μόνο των χωρών της πρώτης γράμμης και χαρακτήρισε «ουτοπία» την πεποίθηση κάποιων χωρών ότι κλείνοντας τα σύνορά τους είναι «ασφαλείς» και δεν θα επιτρέψουν την είσοδο των μεταναστών.

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ο Έλληνας υπουργός στο “ευαίσθητο” θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τις 4.000 στην Ελλάδα και οι περισσότεροι βρίσκονται σε δομές που “δεν τιμούν την Ευρώπη”. Υπογράμμισε πως με επιστολή του προς τους ομολόγους του στην ΕΕ, ζήτησε να φιλοξενήσει η κάθε χώρα, εθελοντικά, μια ομάδα ασυνόδευτων ανηλίκων. “Δεν είναι ζήτημα ούτε αλληλεγγύης, ούτε κανόνων”, είπε, αλλά ένα “ζήτημα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και πώς αυτός αντιλαμβάνεται το μέλλον αυτών των παιδιών”.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων από τους ευρωβουλευτές - μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Σχετικά με την πρόσβαση στη δημόσια υγεία, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι στα νησιά εμβολιάζονται όλα τα παιδιά, ενώ όλοι οι αιτούντες ασύλο (και αυτοί στους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με θετικό ή αρνητικό τρόπο) έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο νέος νόμος περιλαμβάνει υποχρεωτική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των αιτούντων άσυλο.

Απαντώντας σε επικριτικά σχόλια ευρωβουλευτών σχετικά με την κατάργηση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, ο Μ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι σε όλες τις χώρες η μεταναστευτική πολιτική εντάσσεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο Μ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι η Άγκυρα έχει αναλάβει την υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορά της, κάτι το οποίο έκανε μέχρι πρόσφατα, αλλά τώρα φαίνεται πως έχει αλλάξει στάση. «Το ζητούμενο είναι η συνέχιση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με τη διασφάλιση των προϋποθέσεων που περιλαμβάνει αυτή η δήλωση», είπε. Δηλαδή, η προστασία των συνόρων της Τουρκίας από τη μία, και η διαχείριση των προσφύγων στο έδαφός της από την άλλη.

Απαντώντας σε κριτική κάποιων ευρωβουλευτών ότι η κυβέρνηση δεν άφησε περιθώριο πραγματικής διαβούλευσης προτού ψηφίσει το νέο νόμο για το άσυλο, ο υπουργός σημείωσε ότι σε έξι μέρες, κατατέθηκαν 332 σχόλια, η πλειονότητα των οποίων -και κυρίως οι προτάσεις των διεθνών οργανισμών- έγιναν δεκτά.

Τόνισε, δε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς με τις σημερινές συνθήκες δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και δεν είναι εφικτή η παροχή προστασίας.

Τέλος, για τα ελληνικά νησιά και τους πρόσφυγες, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι «υπάρχει σχέδιο: Να τους μεταφέρουμε στην ενδοχώρα σε ασφαλείς δομές, ξενοδοχεία, διαμερίσματα». Πρόσθεσε ότι οι πρώτοι που φεύγουν από τα νησιά είναι οι πιο ευάλωτοι, δηλαδή οικογένειες με παιδιά, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να βρεθούν δομές φιλοξενίας, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ και HELIOS.

Ελευσίνα - Μετανάστες

ΣΥΡΙΖΑ: κυνική ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στο προσφυγικό

Σε ανακοίνωση του, το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζοντας την ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρει τα εξής:

Η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση» αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διαχειριστεί ένα σύνθετο ζήτημα με όρους ανθρωπιάς αλλά και αποτελεσματικότητας, ακόμα και όταν οι ροές ήταν πολλαπλάσιες των σημερινών.  Γεγονός που ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε αναγνωρίσει όταν επισκέφθηκε τη Μόρια και τόνισε τη «θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό». Μετά από τέσσερις μήνες χαρακτηριστικής αδράνειας, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ροές οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους. Βρίσκεται όμως πλέον αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ξενοφοβικής της ρητορείας, με την οποία υποδαύλισε  τις αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα από  ακραίους κύκλους αλλά και από δικούς της δημάρχους. 

Η  Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει συνολικά και συλλογικά απέναντι στις πολιτικές των κλειστών συνόρων που προωθούν οι ομογάλακτοι της ΝΔ. Ωστόσο η Κυβέρνηση, με την κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, οδηγεί τη χώρα στη διεθνή απομόνωση, έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ακολούθησε έναν άλλο δρόμο: της διεθνοποίησης του ζητήματος, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, της υποδοχής και εγκατάστασης των προσφύγων με σχέδιο. Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και οι αξίες του ανθρωπισμού είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαχείριση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος.

 Η απάντηση Χρυσοχοϊδη στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρεται «το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το μεταναστευτικό με αφορμή την παρουσία και ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ θίγει 3 σημεία που για κακή του τύχη τα απαντά με δική του ανακοίνωση για το ίδιο θέμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφική ανεπάρκεια διαχείρισης που τάχα «ομολόγησε» ο υπουργός. Το κοινοβούλιο αναφέρει πως «οι περισσότεροι βουλευτές επαίνεσαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές της Ελλάδας».

Αναφέρεται μετά ο ΣΥΡΙΖΑ σε κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, βάσει των οποίων η χώρα οδηγείται σε διεθνή απομόνωση. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως οι βουλευτές «κατέκριναν το έλλειμα αλληλεγγύης από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ». Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως σήμερα ο αρμόδιος Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε 20 νέα μέτρα για το άσυλο, που στηρίζονται σε δύο άξονες: αυστηροποίηση και ανθρωπισμό. Αυτολεξεί ότι αναφέρεται και στον ελληνικό νόμο. Μεταξύ των μέτρων η παροχή ασφαλιστικής κάλυψης όχι με την είσοδο στη χώρα αλλά τρεις μήνες μετά και για ειδικές εξετάσεις 9 μήνες μετά. Όπως χαρακτηριστικά είπε το σύστημα ασύλου χρησιμοποιήθηκε για ιατρικό τουρισμό σε πολλές περιπτώσεις. Καμία αναφορά λοιπόν από το κοινοβούλιο για θέματα δικαίου, παράλληλος με την Ελλάδα δρόμος στην πολιτική ασύλου από την Γαλλία.

Στο τελευταίο σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοθαυμάζεται για το δικό του έργο στο προσφυγικό εξηγώντας πως διεθνοποίησε το θέμα και με πόση επάρκεια το διαχειρίσθηκε. Η επάρκεια δεν σχολιάζεται, ξεχειλίζει στα στρατόπεδα και στα νησιά. Όσο για την διεθνοποίηση πάλι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως οι βουλευτές «τόνισαν τις φρικτές συνθήκες στις οποίες διαβιούν χιλιάδες αιτούντες άσυλο στα νησιά της Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τον υπερπληθυσμό στις εγκαταστάσεις, την έλλειψη βασικής περίθαλψης και την απουσία μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων, μεταξύ άλλων προβλημάτων.». Η καταγγελία των βουλευτών για την ντροπή της Μόριας και της Σάμου είναι αυταπόδεικτα η πιο τρανταχτή διεθνοποίηση.

Ο Υπουργός με την ομιλία του πέτυχε αυτή την αντίδραση του κοινοβουλίου. Δηλαδή προκάλεσε μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τις Ελληνικές θέσεις για Ευρωπαϊκή, αλληλεγγύη και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, μια ανακοίνωση που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στην δραματική κατάσταση των νησιών του Αιγαίου. Οι Ευρωβουλευτές με την ανακοίνωσή τους ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Υπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν κατάλαβε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάλι αλλού, εξακολουθεί στον μοναχικό δρόμο ενός παράλληλου σύμπαντος, όπου όποιος διαμαρτύρεται είναι ρατσιστής, όπου το δίκαιο παραβιάζεται-και στην Γαλλία προφανώς-, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, καταγγέλλει συλλήβδην, αδιάκριτα και ασταμάτητα. Ευτυχώς η πολιτική δεν καθορίζεται πια, η Ελλάδα δεν κυβερνάται πλέον από τον επαρκή ΣΥΡΙΖΑ».

Σάμος - μετανάστες - πρόσφυγες - διαμαρτυρία

ΚΙΝΑΛ: Σηκώνουν τα χέρια ψηλά - Δεν απαιτούν από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της

Η ομιλία του κ. Χρυσοχοΐδη προκάλεσε και τις αντιδράσεις του ΚΙΝΑΛ, το οποίο σε σχόλιο του, αναφέρει τα εξής:

Την ώρα που τα νησιά μας και όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS, ο αρμόδιος Υπουργός της Ελλάδας επιλέγει να «σηκώσει τα χέρια ψηλά». Ενώ ομολογεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι «η κατάσταση στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμη», επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική, στην εφαρμογή της Κοινής δήλωσης «Ε.Ε. – Τουρκίας» ως είναι, επιμένει να μην δίνει ευρωπαϊκή διάσταση στο θέμα.

Δεν ζητά νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, και περιορίζεται σε δήθεν «μέτρα» που δεν λύνουν το πρόβλημα. Ο αρμόδιος Υπουργός δεν ομολόγησε μόνο την ανικανότητα και ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, αλλά το χειρότερο παραδέχτηκε την αδυναμία της να ορθώσει ανάστημα, να διεκδικήσει από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Συνεχίζουν αμετανόητοι την πολιτική  που καταδικάζει την Ελλάδα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)Σήμερα 07:50 | Ειδήσεις

«Η δικογραφία για τις συλλήψεις για τον θάνατο του Λυγγερίδη είναι της πλάκας, μόνο και μόνο για να πλήξει τον Ολυμπιακό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ποινικολόγος και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένουΣήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τα δρομολόγια έχουν διακοπεί στο ρεύμα προς Πειραιά και οι επιβάτες εξυπηρετούνται με λεωφορεία.

Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την ΠαρασκευήΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Μακρά θα είναι η διαδρομή της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας πριν παραδοθεί το απόγευμα στους Γάλλους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή06:07JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο