LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 05 Νοεμβρίου 2019 13:42

Νέοι ορίζοντες στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη για διαβητικούς και ενεργοποιούνται μέσω φωτός.

Νοσοκομείο - κρεβάτι - Ιατρείο - διαβήτης

Ερευνητές του Tufts University (ΗΠΑ), μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας επιστήμονας, μεταμόσχευσαν ειδικά τροποποιημένα παγκρεατικά β' κύτταρα σε διαβητικά ποντίκια, και μετά τα έκαναν να παράγουν πάνω από δύο με τρεις φορές περισσότερη ινσουλίνη από ό,τι κανονικά, εκθέτοντάς τα σε φως.

Τα συγκεκριμένα αυτά κύτταρα είναι σχεδιασμένα να αντισταθμίζουν τη μικρότερη παραγωγή ινσουλίνης ή τη μειωμένη αντίδραση στην ινσουλίνη που παρατηρείται στους διαβητικούς, ανοίγοντας πιθανώς νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στο ACS Synthetic Biology, δείχνει πως τα επίπεδα γλυκόζης μπορούν να ελεγχθούν στο «μοντέλο» του διαβήτη στα ποντίκια χωρίς φαρμακολογική παρέμβαση.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στον οργανισμό. Στον διαβήτη τύπου 2- που θεωρείται η πιο κοινή μορφή του- τα κύτταρα του σώματος γίνονται αναποτελεσματικά ως προς την ανταπόκρισή τους στην ινσουλίνη, και, ως εκ τούτου, τα επίπεδα της γλυκόζης μπορούν να φτάσουν σε επικίνδυνα ύψη (υπεργλυκαιμία) ενώ το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει επαρκή ινσουλίνη για να το αντισταθμίσει αυτό. Στον διαβήτη τύπου 1, τα β' κύτταρα, τα οποία είναι τα μόνα κύτταρα στο σώμα που παράγουν ινσουλίνη, καταστρέφονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα την πλήρη έλλειψη της ορμόνης.

Οι ερευνητές επιδίωξαν να αναπτύξουν έναν νέο τρόπο ενίσχυσης της παραγωγής ινσουλίνης, διατηρώντας παράλληλα σύνδεση σε πραγματικό χρόνο μεταξύ της απελευθέρωσης ινσουλίνης και της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα. Το πέτυχαν αυτό αξιοποιώντας την οπτογενετική, με μια προσέγγιση η οποία βασίζεται σε πρωτεΐνες που αλλάζουν κατά βούληση τη δραστηριότητά τους, μέσω φωτός.

Παγκρεατικά β' κύτταρα τροποποιήθηκαν με ένα γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί ένα ένζυμο (PAC- photoactivatable adenylate cyclase). Το PAC παράγει το μόριο cAMP (molecule cyclic adenosine monophosphate) όταν εκτίθεται σε μπλε φως, που με τη σειρά του αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης στα β' κύτταρα. Η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί δύο με τρεις φορές, αλλά μόνο όταν η ποσότητα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλή. Σε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, η παραγωγή ινσουλίνης παραμένει χαμηλά. Αυτό αποφεύγει ένα κοινό πρόβλημα σε τρόπους θεραπείας/ αντιμετώπισης διαβήτη, που παρουσιάζουν την τάση να «υπερβάλλουν» ως προς την έκθεση σε ινσουλίνη και αφήνουν τον ασθενή με υπογλυκαιμία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μεταμόσχευση των τροποποιημένων αυτών κυττάρων κάτω από το δέρμα των ποντικιών οδήγησε σε καλύτερη ανοχή και ρύθμιση της γλυκόζης, μείωση της υπεργλυκαιμίας και υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης πλάσματος, όταν υποβάλλονται σε φωτισμό με μπλε φως.

«Πρακτικά χρησιμοποιούμε φως για να ανοίγουμε και να κλείνουμε έναν βιολογικό διακόπτη» είπε ο Εμμανουήλ Τζανακάκης, καθηγητής χημικής και βιολογικής μηχανικής στο Tufts University και corresponding author της μελέτης. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να βοηθήσουμε, ως προς τον διαβήτη, στον καλύτερο έλεγχο και τη διατήρηση κατάλληλων επιπέδων γλυκόζης, χωρίς φαρμακολογική παρέμβαση. Τα κύτταρα κάνουν τη δουλειά της παραγωγής ινσουλίνης φυσικά και τα ρυθμιστικά κυκλώματα εντός τους κάνουν το ίδιο, εμείς απλά ενισχύουμε την ποσότητα του cAMP προσωρινά στα β' κύτταρα για να τα βάζουμε να παράγουν περισσότερη ινσουλίνη, μόνο όταν χρειάζεται».

Το μπλε φως απλά «γυρνά τον διακόπτη» από την κανονική κατάσταση σε κατάσταση «ενίσχυσης». Τέτοιου είδους οπτογενετικές προσεγγίσεις, που χρησιμοποιούν ενεργοποιούμενες μέσω φωτός πρωτεΐνες για τη ρύθμιση της λειτουργίας των κυττάρων διερευνώνται σε πολλά βιολογικά συστήματα, και έχουν βοηθήσει τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας νέας γενιάς θεραπειών.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓρίπη: Ασυνήθιστα πρώιμη αύξηση των κρουσμάτων στην ΕυρώπηΣήμερα 08:16 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί εξετάζουν τη σημασία των νέων μεταλλάξεων του υποστελέχους Κ και τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων.

Βάνς: Αποκύημα φαντασίας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο με περισσότερη βοήθειαΣήμερα 08:19 | Ειδήσεις

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, υπεραμύνθηκε του σχεδίου ειρήνευσης, που ετοίμασαν οι ΗΠΑ, για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας.

Χαμόγελο του Παιδιού: 8χρονος βρέθηκε να περιπλανιέται μόνος του στο κέντρο της ΑθήναςΣήμερα 08:28 | Ειδήσεις

Ο εντοπισμός του παιδιού έγινε από διερχόμενους πολίτες και αναζητούνται οι γονείς του, οι άλλοι συγγενείς.

Βιετνάμ: Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες μετά από καταρρακτώδεις βροχέςΣήμερα 11:35 | Ειδήσεις

Περίπου 300.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης για τους αγνοούμενους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα δρομολόγια Προαστιακού Αθηνών από σήμερα 22 Νοεμβρίου 202514:33Σέρρες: Εντοπίστηκε νεκρός ο αγνοούμενος κυνηγός14:19Τροχαία Αττική: Στοχευμένες δράσεις και και τροχονομικοί έλεγχοι για την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ (βίντεο)14:04Πάτρα: Έκρυβε σε σπίτι και αποθήκη, δεκάδες κιλά ναρκωτικά13:48Δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στην Ισπανία - Δύο νεκροί13:34Πέθανε η Ορνέλα Βανόνι13:20Κλοπές και διαρρήξεις από 43χρονο στη Θεσσαλονίκη13:05Φρίκη στον Πύργο: 16χρονη κατήγγειλε απόπειρα βιασμού12:51Ακόμα μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών πραγματοποιήθηκε ανοιχτά των Καλών Λιμένων12:37Βόρεια Ελλάδα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις επιχειρήσεων, σπιτιών και κλοπές12:23Νιγηρία: Απαγωγές εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών από καθολικό σχολείο12:08Ολυμπιακός: Στη τελική ευθεία η ανανέωση του Μεντιλίμπαρ11:53Βιετνάμ: Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες μετά από καταρρακτώδεις βροχές11:39Με Γιαμάλ και Ραφίνια η Μπαρτσελόνα στα εγκαίνια του «Spotify Καμπ Νου»11:25Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές ρουχισμού από καταστήματα της Αττικής11:12Χωρίς Οσμάν στη Μύκονο ο Παναθηναϊκός10:58ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 82.870 αγρότες για ενισχύσεις 46 εκατομμύρια ευρώ10:44F1: Ο Λάντο Νόρις την pole position στο Λας Βέγκας10:30Κυρανάκης - ΟΣΥ: Δεν τιμωρούμε αλλά σεβόμαστε τους ανθρώπους που περιμένουν το λεωφορείο10:16Χαμόγελο του Παιδιού: 8χρονος βρέθηκε να περιπλανιέται μόνος του στο κέντρο της Αθήνας10:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο