LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 03 Οκτωβρίου 2019 17:36

Απατεώνας πωλούσε “μαϊμού” κινητά μέσω διαδικτύου

Εμφανισιακά, ήταν πιστά αντίγραφα ακριβών μοντέλων. Όμως, το μόνο που εμφανιζόταν στην οθόνη ήταν η… ένδειξη φόρτισης της συσκευής.

AP - iphone  - κινητό τηλέφωνο

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθη σε περιοχή της Αττικής, ένας Έλληνας, μέλος εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν συστηματικά κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε απάτες μέσω διαδικτύου. Συγκατηγορούμενοί του είναι τουλάχιστον τρία μέλη της εγκληματικής ομάδας, τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των οποίων δεν έχουν ακόμη διακριβωθεί.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε μήνυση πολίτη στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για απάτη σε βάρος του στο πλαίσιο αγοραπωλησίας συσκευής κινητού τηλεφώνου μεγάλης αξίας, μέσω αγγελίας σε εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τηλεφωνική καταγγελία έτερου πολίτη, αναφορικά με ύποπτη αγγελία πώλησης όμοιας συσκευής κινητού τηλεφώνου, στον ίδιο ιστότοπο.

Άμεσα πραγματοποιήθηκαν επιστάμενες αναζητήσεις και διαδικτυακές έρευνες προς εντοπισμό και σύλληψη του δράστη και παράλληλα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του ημεδαπού, κατά τη διάρκεια συναλλαγής για την αγοραπωλησία της συσκευής και την ταυτοποίηση της εμπλοκής του και στις δύο περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα κατελήφθη κατά το χρόνο που προσπάθησε να εξαπατήσει ενδιαφερόμενο αγοραστή συσκευής κινητού τηλεφώνου μεγάλης αξίας, πουλώντας του μη λειτουργικό πιστό αντίγραφο (κλώνο), ως γνήσιο, αντί του χρηματικού ποσού των 650 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα και στην κατοχή του βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, το οποίο εμφανιζόταν να πωλείται στις επίμαχες αγγελίες, πανομοιότυπο μη λειτουργικό αντίγραφο (κλώνος) της ίδιας συσκευής, το οποίο αποπειράθηκε να πουλήσει ως γνήσιο, καθώς και το χρηματικό ποσό των 780 ευρώ.

smartphone - κινητό τηλέφωνο

Επιπλέον, από προανάκριση που διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κορυδαλλού, προέκυψε πως ο συλληφθείς εμπλέκεται και σε άλλες ομοειδείς – συναφείς πράξεις, που τελέσθηκαν με την ίδια μέθοδο και τρόπο δράσης, κατά το τελευταίο δίμηνο, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε επιπλέον οκτώ περιπτώσεις απάτης με την ίδια μέθοδο και τρόπο δράσης, καθώς και σε περίπτωση ληστείας και απόπειρας απάτης.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εγκληματικής ομάδας, προέκυψαν τα ακόλουθα:

Οι μη συλληφθέντες συγκατηγορούμενοι του 41χρονου δημιουργούσαν διαφορετικά για κάθε περίπτωση προφίλ-λογαριασμούς σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων αναρτούσαν αγγελίες πώλησης, συγκεκριμένης και υψηλής ζήτησης κινητής συσκευής μεγάλης αξίας, σε ιδιαίτερα συμφέρουσα και δελεαστική τιμή.

Ακολούθως προκειμένου να είναι πειστικοί στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, απέστελλαν φωτογραφίες της κινητής συσκευής που πράγματι είχε στην κατοχή του ο 41χρονος, καθώς και απόδειξη αγοράς αυτής, και στη συνέχεια όριζαν διαφορετικό κάθε φορά σημείο συνάντησης για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας.

Στα σημεία συνάντησης εμφανιζόταν ο συλληφθείς, ο οποίος αρχικά έδινε στους ενδιαφερόμενους την πραγματική κινητή του συσκευή, έχοντας ωστόσο μεριμνήσει από πριν να έχει χαμηλά αποθέματα μπαταρίας, προκειμένου να την επεξεργαστούν και να κάνουν σχετική αντιπαραβολή του αναγνωριστικού αριθμού IMEI της συσκευής, με το αντίστοιχο αναγραφόμενο στην απόδειξη.

κινητό - τηλέφωνο - smartphone - κρεβάτι - ύπνος

Στη συνέχεια και ενώ οι ενδιαφερόμενοι πείθονταν για την αγορά την συσκευής, ο ημεδαπός προφασιζόμενος την αφαίρεση της κάρτας sim από τη συσκευή του και την τοποθέτηση της συσκευής στη συσκευασία της, αντικαθιστούσε τεχνηέντως τη γνήσια συσκευή με μη λειτουργικό πιστό αντίγραφο (κλώνο) αυτής, μηδαμινής χρηματικής αξίας, και την παρέδιδε εντός της συσκευασίας της στα θύματά του, λαμβάνοντας το συμφωνηθέν αντίτιμο.

Χαρακτηριστικό της συσκευής κλώνου είναι ότι στην κεντρική οθόνη με το άγγιγμα του πλήκτρου ενεργοποίησης-απενεργοποίησης αποτυπώνεται λευκό γράφημα το οποίο απεικονίζει την ανάγκη φόρτισης της συσκευής, επομένως σε περίπτωση επανελέγχου των συσκευών από τους αγοραστές, ο 41χρονος επικαλούμενος τα χαμηλά αποθέματα της μπαταρίας, τους παρότρυνε να προβούν σε φόρτιση της συσκευής πριν τη χρήση της.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος της εγκληματικής ομάδας, από τις ανωτέρω περιπτώσεις απάτης και ληστείας υπερβαίνει το ποσό των (6.000) ευρώ ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες ομοειδείς – συναφείς πράξεις.

Στο πλαίσιο των ερευνών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Τμήματος Ασφάλειας Κορυδαλλού, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • δύο αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσε ο συλληφθείς κατά την εγκληματική του δραστηριότητα, το ένα εκ των οποίων ήταν κλεμμένο,
  • δύο κινητά τηλέφωνα,
  • τέσσερις μη λειτουργικοί κλώνοι κινητών τηλεφώνων,
  • 780 ευρώ,
  • πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας (sim),
  • πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων που σχετίζονται με την εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και πλήθος αντιγράφων απόδειξης αγοράς συσκευής κινητού τηλεφώνου.

Ο συλληφθείς, ο οποίος, κατηγορείται επιπρόσθετα για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας – συμμορίας, ληστείας, πλαστογραφίας, κλοπής, απείθειας και ψευδή ανωμοτί κατάθεση, πράξεις για τις οποίες σχηματίσθηκε άλλη δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Κορυδαλλού, οδηγήθηκε, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒουλή: Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο νόμοΣήμερα 11:52 | Ειδήσεις

Στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» η νέα πολιτική διαμάχη Πρωθυπουργού – Αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχωνΣήμερα 11:49 | Ειδήσεις

Αναστέλλεται η εκδίκαση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες τίθενται τα ίδια ζητήματα. 

Νεκρός άνδρας από πτώση σε αρδευτικό κανάλι (εικόνες)Σήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Οδηγός επιβατικού αυτοκινήτου τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έπεσε σε αρδευτικό κανάλι.

Βασίλης Δάρρας στον ΑΝΤ1: Υπάρχει ελπίδα για τον Παναγιώτη - ΡαφαήλΣήμερα 07:49 | Ειδήσεις

Μήνυμα ελπίδας για την πορεία της υγείας του Παναγιώτη - Ραφαήλ έστειλε, μιλώντας αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 και τον Θανάση Τσίτσα, ο κορυφαίος ιατρός, Βασίλης Δάρρας που ανέλαβε τη θεραπεία του στο διάσημο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βουλή: Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο νόμο12:55Νέα ένταση στην ΑΣΟΕΕ12:43Λεωφορείο ξήλωσε στάση (εικόνες)12:37Στη φυλακή ο Σέρχιο Κόκε12:26Ο Κιάνου Ριβς στον “Μπομπ τον Σφουγγαράκη” (βίντεο)12:15Κακοκαιρία: Κλειστό σχολείο λόγω βροχής12:03Πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων11:53Ζώδια: Αντιφατικό το Σαββατοκύριακο (βίντεο)11:41Το Euro 2020 στον ΑΝΤ1: Το Σάββατο η κλήρωση11:27Έβαλε τα ναρκωτικά στο εσώρουχό της για να τα περάσει στη φυλακή (εικόνες)11:14“The 2night show”: Τι απαντά ο ράπερ YPO σε όσους τον “κράζουν” (βίντεο)11:02Φονική σύγκρουση αυτοκινήτου με νταλίκα (εικόνες)10:49Ζουγανέλης: Το bullying και οι απώλειες Μπουλά - Μαχαιρίτσα (βίντεο)10:36Νέος γύρος βίαιων επεισοδίων στη Χιλή (βίντεο)10:24Γιάννης Αντετοκούνμπο: Νέο ρεκόρ καριέρας στο ματς με το Πόρτλαντ (εικόνες)10:13Οδηγός πήρε “σβάρνα” παρκαρισμένα αυτοκίνητα (βίντεο)10:01Μπούκαραν με αυτοκίνητο σε αποθήκη (εικόνες)09:48“The 2night show”: Η αποκάλυψη του Στέλιου Μάινα για “Το Νησί” (βίντεο)09:36Πόσο αθλούνται οι έφηβοι στην Ελλάδα09:23Ποιες χώρες εκπαιδεύουν τους καλύτερους μηχανικούς Η/Υ09:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο