LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 02 Σεπτεμβρίου 2019 11:56 | Ανανέωση: 02 Σεπτεμβρίου 2019 12:35

Κουμουτσάκος για προσφυγικό: προσπαθούμε να κάνουμε το χάος... Κράτος

Τι λέει για την αύξηση των προσφυγικών ροών, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και τους στόχους της.

Ο συνδυασμός του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων με την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας, είναι το "στοίχημα" μιας σωστής μεταναστευτικής πολιτικής ενός δημοκρατικού κράτους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

Αναφερόμενος στην επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο στην ενδοχώρα, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως "είναι στο πλαίσιο της πολιτικής αποσυμφόρησης του νησιού", θα γίνει σε δύο φάσεις και "είναι μια επιχείρηση σύνθετη, δεν είναι απλή".

"Δεν στοιβάζεις ανθρώπους. Είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που χαρακτηρίζονται είτε ευάλωτοι είτε έχουν ανοιχτό δελτίο, είτε είναι οικογένειες με παιδιά. Είναι μια επιχείρηση με χειρισμούς λεπτούς και σοβαρούς", εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: "Ο συνδυασμός του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων με την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας. Αυτό είναι το στοίχημα μιας σωστής μεταναστευτικής πολιτικής ενός δημοκρατικού κράτους".

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε:

"Η κυβέρνηση που χειρίστηκε πέντε χρόνια το προσφυγικό και παρουσίασε τις εικόνες της Μόριας, της Ειδομένης και το χάος που παραλάβαμε να επικρίνει την κυβέρνηση αυτή επειδή στον ενάμιση μήνα που χειρίζεται ένα τέτοιο θέμα πολλαπλών διαστάσεων δεν είναι -λέει- αποτελεσματική... Δεν είμαστε σοβαροί. Το θράσος και η υποκρισία είναι το τελευταίο πολιτικό κεφάλαιο που τους έχει απομείνει".

πρόσφυγες - Μυτιλήνη - μετακίνηση

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο για το θέμα, ο κ. Κουμουτσάκος, αφού επισήμανε ότι "αμέσως υλοποιείται το μέτρο της αποσυμφόρησης των νησιών" με την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλα μέτρα που θα "τρέξουν". "Η ενίσχυση του λιμενικού με δέκα ταχύπλοα σκάφη, γιατί χρειάζονται, η καλύτερη συνεννόηση με τη Frontex ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την επιτήρηση των συνόρων. Και βεβαίως -κι αυτό είναι κομβικής σημασίας- να θεραπευτεί η απαράδεκτη κατάσταση της πιο χρονοβόρας διαδικασίας εξέτασης και αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου που υπάρχει στην Ευρώπη".

Αναφορικά με τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών που καταγράφονται, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε σε "μία πραγματική έξαρση" και συμπλήρωσε: "άρχισε από τον Ιούνιο, προχώρησε τον Ιούλιο και συνεχίζεται τον Αύγουστο και ο Σεπτέμβριος, αν κρίνουμε από τα προηγούμενα χρόνια που παρουσίαζε πάντα μία αύξηση θα συνεχιστεί. Η τωρινή αύξηση μας δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες διότι υπάρχει μία πραγματική έξαρση. Και οι αιτίες -διότι για να το αντιμετωπίσεις πρέπει να ξέρεις και τις αιτίες- σαφώς έχουν να κάνουν με το πώς τα πράγματα εξελίσσονται στην Τουρκία που εδώ και εβδομάδες μια επιχείρηση-σκούπα επιβαρύνεται λοιπόν το μέτωπο στο Αιγαίο. Υπάρχουν και εξελίξεις στη Συρία που σπρώχνουν ανθρώπους να φύγουν από περιοχές όπου γίνονται βομβαρδισμοί υπάρχει μία αύξηση της πίεσης και το ερώτημα είναι πώς θα γίνει η διαχείριση; Πρώτα απ' όλα πρέπει να φτάσουμε στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Κι εδώ η Ελλάδα είναι ανοιχτή".

"Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το χάος, κράτος"

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε "χαοτική, αναποτελεσματική, προβληματική" την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Παραλάβαμε ένα ιδεοληπτικό χάος και προσπαθούμε να το κάνουμε δημοκρατικό κράτος που σέβεται και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα των πολιτών να αισθάνονται ασφαλείς, μια χώρα να είναι ασφαλής".

Αναφέρθηκε και στις ανησυχίες των κατοίκων στα νησιά, όπου η χωρητικότητα είναι μερικές εκατοντάδες πάνω από τις έξι χιλιάδες και πριν από λίγες ημέρες είχαν φτάσει τις 22-23.000. "Αυτά έγιναν στον ενάμιση μήνα; Εικόνα κολαστηρίου παρέδωσαν. Παρέδωσαν τεράστια εκκρεμότητα στις αιτήσεις ασύλου", τόνισε και πρόσθεσε: "Παρέδωσαν ένα σύστημα που είναι κλειστό στον βορρά και ανοιχτό στα ανατολικά. Γιατί έκλεισε ο περιβόητος βαλκανικός διάδρομος; Γιατί έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της χώρας; Διότι στην αρχή διαμορφώθηκε η φιλοσοφία του "μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν". Μέχρι που οι "κουτόφραγκοι", δηλαδή άνθρωποι στην Κεντρική Ευρώπη και οι σκληρές ηγεσίες της Κεντρικής Ευρώπης αντέδρασαν και έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο. Και τώρα τι μας κληροδότησαν; Ένα κλειστό σύστημα. Μόνο με εισροές, χωρίς εκροές, χωρίς επιστροφές. Είναι πολύ κοντά όλα αυτά στη μνήμη και τη ζωή για να ασκείται κριτική σ' αυτή την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να κάνει το χάος, κράτος".

"Κομβικός ο ρόλος της Γερμανίας" στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

Με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Γερμανία και τις συζητήσεις που έγιναν εκεί για το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε: "η Γερμανία είναι ο συνομιλητής μας με τον οποίο συγκλίνουν περισσότερο οι απόψεις μας για τη διαχείριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και με τη Γαλλία και με τις χώρες του μεσογειακού Νότου αλλά η πολιτική βαρύτητα και η δυνατότητα να αναπτυχθεί μια πραγματικά αποτελεσματική πολιτική ξεκινάει στις δύο μεγάλες πρωτεύουσες που επισκέφθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Αλλά κυρίως τον πιο κομβικό ρόλο τον έχει η Γερμανία. Κι εκεί υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων για το ότι πρέπει να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης, δηλαδή καλύτερης κατανομής των βαρών, την οποία επωμίζεται κατά βάση η Ανατολική Μεσόγειος και ειδικά η Ελλάδα και πρέπει να υπάρξει ένας στιβαρός ευρωπαϊκός μηχανισμός για επιστροφές σε τρίτες χώρες".

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η μάχη για το μεταναστευτικό είναι "μια μάχη και εσωτερικού και εξωτερικού", εξηγώντας: "Εξωτερικού διότι περνάνε μέσα από συνεννοήσεις με χώρες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και ταυτόχρονα είναι μια μάχη εσωτερικού. Κι εκεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με επικεφαλής τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δίνει μια πολύ σκληρή και πολυεπίπεδη μάχη. Έτσι προχωρούν τα πράγματα, έτσι θα προχωρήσουν. Η Ελλάδα είναι ο προμαχώνας της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί και ταυτόχρονα έτσι να διαμορφώνει και το δικαίωμα να απαιτεί. Να απαιτεί την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων που μας την οφείλουν".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔεν ήξερα ότι ήμουν έγκυος, λέει η μητέρα που εγκατέλειψε το μωρό τηςΣήμερα 16:06 | Ειδήσεις

Τι ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς. Οδηγήθηκε σε μαιευτική κλινική, καθώς δεν ειχε αποκολληθεί ο πλακούντας. Είχε γεννήσει λίγη ώρα πριν αφήσει το παιδί σε είσοδο πολυκατοικίας.

Θρίλερ με ένοπλο που έκλεψε ασθενοφόροΣήμερα 14:26 | Ειδήσεις

Αρχισε να χτυπά με το όχημα πεζούς, αφήνοντας πολλούς τραυματίες. Παρέσυρε και καρότσι με μωρό. Επεισοδιακή η καταδίωξη του από αστυνομικούς.

Παπαγγελόπουλος στον ΑΝΤ1 για Novartis: Δεν θα γίνω “Κομανέτσι” – Θέλω κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με τον ΣαμαράΧθες 23:48 | Ειδήσεις

Τι είπε στην εκπομπή "Ενώπιος Ενωπίω" και τον Νίκο Χατζηνικολάου για τα στοιχεία που δεν πήρε η χώρα μας, τις εισαγγελικές κόντρες, τον "Ρασπούτιν", τις καταγγελίες για σκευωρία, την σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή και τις πιέσεις στελεχών της ΝΔ για να γίνει Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Άσαντ: ο Ερντογάν είναι κλέφτης και τώρα κλέβει τη γη μαςΣήμερα 15:06 | Ειδήσεις

Τη γραμμή του μετώπου επισκέφτηκε ο ηγέτης της Συρίας, δηλώνοντας  πως η μάχη στο Ιντλίμπ, είναι το «κλειδί» για τον τερματισμό του πολέμου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελεύθερος με… απαγόρευση οδήγησης ο νεαρός που “θέρισε” γιαγιά και εγγόνι17:16“Football Stories”: Λέντζας και Γιακουμίδης... παίζουν μπάλα στην Κολομβία (εικόνες) 17:04Τζόνσον: ψηφίστε τη συμφωνία για το Brexit για να ενωθεί η χώρα16:51Αυτός είναι ο 63χρονος που κατηγορείται ότι ασελγούσε σε ανήλικες (εικόνες)16:39Νέα απεργία των εργαζομένων στους Δήμους16:29Γιούνκερ: ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει16:26Γαντζώθηκε στο καπό αυτοκινήτου για να σταματήσει τους ληστές (βίντεο)16:14Δεν ήξερα ότι ήμουν έγκυος, λέει η μητέρα που εγκατέλειψε το μωρό της16:01Σεισμός στην Κω15:48Δίκη Χρυσής Αυγής: η απολογία Μπούκουρα, το “Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ” και ο ναζιστικός χαιρετισμός15:35Μπριζόλες με πατάτες φούρνου από τον Βασίλη Καλλίδη15:23Άσαντ: ο Ερντογάν είναι κλέφτης και τώρα κλέβει τη γη μας15:12Σοφία Κοκοσαλάκη: στην Ελλάδα θα γίνει η κηδεία της15:01Πέτσας: έπαιξε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν της έκατσε το “τζόκερ”14:50Πείτε κι εσείς #EndPolioNow!14:37Θρίλερ με ένοπλο που έκλεψε ασθενοφόρο14:25Εγκατάλειψη μωρού σε είσοδο πολυκατοικίας14:12Ολυμπιακός: “δίψα” για θετικό αποτέλεσμα κόντρα στη Μπάγερν14:00Με απειλές απαντά ο Ερντογάν στις ΗΠΑ: Θα συνεχίσουμε στη Συρία13:47Λεωνίδας Κακούρης για τις “Άγριες Μέλισσες”: Ο “Δούκας” είναι ηθικός (βίντεο)13:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο